Mafia III

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mafia III
GeliştiriciHangar 13[a]
Yayımcı2K Games
BestecilerJim Bonney, Jesse Harlin
SeriMafia
MotorIllusion™
PlatformlarMicrosoft Windows
Xbox One
PlayStation 4
Mac OS
Çıkış7 Ekim 2016
Nihai Sürüm
19 Mayıs 2020
TürlerAksiyon, macera
ModTek oyunculu
Resmî siteOyunun internet sitesi

Mafia III, Hangar 13 tarafından geliştirilen ve 2K Games tarafından yayınlanan 2016 yapımı bir aksiyon-macera türünde video oyunudur. Ekim 2016'da PlayStation 4, Xbox One ve Windows için, Mayıs 2017'de macOS için[1] ve Ekim 2021'de Google Stadia için piyasaya sürülmüştür. Mafia II'nin devamı ve Mafia serisinin üçüncü oyunudur. 1968'de kurgusal New Bordeaux şehrinde (New Orleans'a dayanmaktadır) geçen oyun, evlat edinen ailesinin Mafya'nın yerel koluyla olan sorunlarını çözmesine yardımcı olmak için suç hayatına geri dönmek zorunda kalan eski suçlu ve Vietnam gazisi Lincoln Clay'i konu alır. Mafya ailesine ihanet edip öldürdükten sonra Lincoln intikam arayışına giriyor ve yavaş yavaş bir suç imparatorluğu kurup şehirdeki diğer suç örgütlerinden gücü ele geçiriyor.

Mafia III'ün geliştirilmesine Mafia II'nin piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra başlandı, ancak başlangıçta sorunlar yaşandı. Serinin ilk bölümlerinin geliştiricisi 2K Czech yeniden yapılanmaya gitti ve geliştirme ekibinin büyük bir kısmı şirketin yeni stüdyosu Hangar 13'e atandı. New Orleans'ı 1968'de yeniden yaratmaya karar veren geliştirme ekibi, serinin önceki projelerinden etkilendi ve oyunu öncekilerin temel yapısını kopyalamak için Clay etrafında tasarladı. Geliştirme çalışmalarının çoğunu açık dünyanın yaratılması oluşturdu ve birkaç ekip üyesi tasarım ekibine görüntü yakalamak için Louisiana çevresinde saha araştırması yaptı. Oyunun müzikleri, o dönemde aktif olan çeşitli müzisyenler tarafından bestelenmiş birkaç lisanslı şarkı içeriyor.

Piyasaya sürüldükten sonra oyun karışık eleştiriler aldı ve övgüler hikâyesine, karakterlerine, karanlık temalarına ve müziklerine yöneltildi. Ancak, bazı oyun mekanikleri ve teknik sorunların varlığı eleştirilere neden oldu. Oyun dünya çapında yedi milyon kopya satarak ticari bir başarı elde etti. 19 Mayıs 2020'de, ilk Mafia oyununun yeniden yapımına denk gelecek şekilde, 2K Games Mafia III'ün Mafia III: Definitive Edition adlı tüm indirilebilir içerik paketlerinden oluşan bir sürümünü yayınladı.[2]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Vietnam gazisi Lincoln Clay, 4 yılın ardından New Bordeaux'ya geri döner. Ailesiyle yeniden buluştuktan sonra bir iş teklifi üzerine şehrin en büyük mafya babası Sal Marcano ile konuşmak için Yat Kulübü'ne gider. Girişte, Marcano'nun oğlu Giorgi ile de karşılaşır. Marcano'nun masasında bir de konuğu vardır: Vito Scaletta[b]. Vito masadan kalkınca Sal, Merkez Bankası'nı soymayı planladığını söyler ve Lincoln'den de işe dâhil olmasını ister. Ayrıca Lincoln'den üvey babası Sammy'nin işlerini devralmasını ister. Lincoln, ikinci teklifi reddeder ama ilkini kabul eder.

Merkez Bankası soygunundan sonra barda yapılan kutlamada Marcano ve adamları herkesi öldürür. Lincoln'ü de öldürdüğünü zanneder ama o yaşıyordur. Peder James, Clay'i kurtarır ve onun isteğiyle CIA ajanı John Donovan'ı arar. Donovan, Clay'in şehri ele geçirip Marcano'dan intikamını almasında ona yardım edecektir.

Gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Donovan'ın istihbarat verileriyle Sal Marcano'nun suç imparatorluğunu yıkmak için işe koyulan Lincoln, bölge bölge New Bordeaux'yu ele geçirmeye başlar. Bölgeleri ele geçirirken de Marcano adına orayı yöneten kişiyi öldürür ya da yanına alır. Ele geçirdikten sonra, bölgeyi üç mafya liderinden birisine verir. Yapacağı seçim, oyunun ilerleyen bölümlerinde etkili olacaktır. Lincoln, üç kişiden birini yönetmesi için seçebilir: Vito Scaletta, Thomas Burke ve Cassandra. Bölgeyi verdiği kişi dışında diğer iki kişi bu seçimden mutsuz olacak ve ilerleyen zamanlarda Lincoln'e karşı duracaktır, bu da o karakterin ölümüyle sonuçlanacaktır. Eğer bütün bölgeleri tek bir kişiye verirse diğer iki mafya patronunu öldürmek zorunda kalır.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Kumarhaneyi basıp Giorgi ve Sal Marcano'yu öldüren Lincoln, bir karar vermelidir. Oyunun üç muhtemel sonu vardır:

  • Birinci Son: Lincoln, şehri yönetmesi için hayatta kalan mafya babasına ya da babalarına bırakılır ve New Bordeaux'dan ayrılır ve yeni bir hayata atılır.
  • İkinci Son: Lincoln, mafya babalarını çağırdığı toplantıda diğerlerini öldürür ve tek başına yönetmek ister. Arabasına binince arabaya Peder James'in yerleştirdiği bomba patlar ve Clay ölür.
  • Üçüncü Son: Lincoln, diğer mafya babasıyla ya da babalarıyla[c] birlikte New Bordeaux'yu yönetir.

Nihai Sürüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Nihai Sürümün kapağı.

Orijinal adıyla Definitive Edition, 19 Mayıs 2020'de yayımlandı. Bu sürüm, oyunun bütün indirilebilir içeriklerinin yanında bazı hata düzeltmelerini de içeriyor.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun serinin önceki oyunlarında olduğu gibi klasik bir mafya üyesini anlatmaması, karakter Lincoln'ün mafya üyesi gibi görünmemesi, kıyafetlerinin sıradan bir Amerikan vatandaşı gibi olması eleştirildi.[3] Oyunda sık sık karşılaşılan teknik sorunlar da eleştirilerin bir parçasıydı.[4] Ancak en ciddi eleştiriler, oyunun senaryo kısmına geldi. Oldukça sıradan ve sıkıcı bir senaryosu olduğu öne sürüldü. Öte yandan oyundaki görevlerin neredeyse birbirinin kopyası olması, sık tekrar eden yan görev gibi ana görevler, oyuncuların tepkisini çekti. Bu oyunun Mafia serisine yakışmadığı vurgulandı.[5] Ancak oyunun fazla eleştirildiği, ortalamanın üstünde bir oyun olduğu yönünde görüşler de bulunmaktadır.[6]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bazı eklemeler 2K Czech tarafından yapılmıştır. Mac OS'a Aspyr tarafından portlanmıştır. PS4 sürümünde Mass Media Games asistanlık yapmıştır.
  2. ^ Vito, serinin bir önceki oyununun başkarakteridir.
  3. ^ Kaç mafya babasının ya da hangisinin hayatta kalacağı tamamen oyuncunun yapacağı seçimlere bağlıdır. Buradan hareketle farklı ihtimaller oluşabilir ancak temelde üç farklı son vardır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Molina, Ric (12 Mayıs 2017). "Mafia 3 for Mac Finally Released – Exclusive Reveal". Macgamerhq.com. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "An Offer You Can't Refuse: 2K Announces Mafia: Trilogy". www.businesswire.com (İngilizce). 19 Mayıs 2020. 10 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 
  3. ^ "Mafia 3 - Ön İnceleme". merlin'in kazanı. 5 Ocak 2016. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Mafia 3 ilk günden PC oyuncularının hışmına uğradı!". LEVEL. 7 Ekim 2016. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  5. ^ "MAFIA 3 / ELEŞTİRİ - YouTube". Makine - YouTube. 4 Mart 2017. 18 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Mafia III İnceleme (PlayStation 4)". bozuktuş. 23 Şubat 2017. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020.