Mac OS X Leopard

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mac OS X v10.5 sayfasından yönlendirildi)
Mac OS X Leopard
Geliştirici(ler)Apple Inc.
İşletim sistemi ailesiMac OS X
Kaynak türüKapalı kaynak (ayrıca açık kaynak bileşenler)
LisansTicari yazılım lisansı, Apple Public Source License
Çekirdek türüHybrid kernel (XNU)
İlk Yayınlanma Versiyon 10.5
  • 26 Ekim 2007
Son kararlı sürümü 10.5.8 (Build 9L31a) / 13 Ağustos 2009 (14 yıl önce) (2009-08-13)
Platform desteğiIA-32, X86-64, PowerPC
ÖncülüMac OS X Tiger
ArdılıMac OS X Snow Leopard
Web sitesiResmi websitesi Wayback Machinede
23 Haziran 2011'de destek sona erdi

Mac OS X Leopard, (Sürüm 10.5) Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış altıncı nesil bir Mac OS X bilgisayar işletim sistemidir. Sürüm bu kez kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri olan Leopar (veya pars) ismi ile isimlendirildi. Leopar, Mac OS X Tiger'ın halefi olarak 26 Ekim 2007 tarihinde sunuldu ve iki sürümü mevcuttur: kişisel bilgisayarlar için uygun bir masaüstü sürümü ve sunucu sürümü, Mac OS X Server.[1] Fiyat olarak, masaüstü sürümü için 129 dolar ve Server için 499 dolar fiyatla satılıyordu. Leopard, ardılı olarak Mac OS X Snow Leopard (sürüm 10.6) sürümü ile değiştirildi. Leopard yalnızca "Snow Leopard" işlevleri gibi Mac tabanlı Intelde PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X'in son sürümü oldu. Apple Software Update yöntemi ile güncelleniyor.

Mac OS X Leopard, uygulamalar ve geliştirici araçları dahil olması yanı sıra, çekirdek işletim sistemi bileşenlerini kapsaması ile önceki versiyonlara göre 300'den fazla özelliği içinde barındırmaktadır. Leopard'ın masaüstüsü diğer versiyonlardan farklı olarak tamamen yeniden tasarlanmıştır. En çok göze çarpan yenilik açılıp/kapanabilir yığınlar (Stacks)dır. Bunlar sayesinde veri kaosu içinde kolayca düzen sağlanabilmektedir.[2] Leopar, yeniden tasarlanmış Dock, Yığınlar, yarı saydam menü çubuğu ile, önemli ölçülü revize masaüstünü ve ilk iTunes'da görülen Cover Flow görsel navigasyon arayüzü kullanan güncelleştirilmiş Finder tanıttı. Diğer göze çarpan özellik, 64-bit Grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları yazmak, Time Machine adında bir otomatik yedekleme programı, birden fazla bilgisayarda Spotlight aramaları, ve daha önce sadece bazı Mac modellerinde olan Front Row ve Photo Booth için destek içerir.[3] Microsoft Vista tek bir kurulum DVD'si gerektirirken, bu geniş kapsamlı özelliği ile Leopard çift katmanlı disk ile piyasaya sürülmüştür. Toplam sürüm 10.5, 7 GB yer kaplamaktadır. Standart sürümün yanında Sunucu sürümü de mevcuttur. Kurulum için 9 GB sabit disk alanı gereklidir. Ayrıca hatta Program-Geliştirme araçları yüklemesi ile 12 GB'a kadar çıkabilmektedir. Vista ise 7 GB sabit disk alanına ihtiyaç duymaktadır.

Apple orijinal olarak Apple CEO'su Steve Jobs tarafından açıklanan Leopard'ın sunumu zaman çerçevesine erişmedi. İlk olarak Haziran 2005'te tartışılan zaman Jobs Apple 2006 ya da erken 2007 yılı sonunda Leopardı sunmak için amaçlandığını belirtti. Apple şirketin ilk akıllı telefonu olan iPhone'un gelişimi ile alakadar Leopar sürümünün piyasaya Ekim 2007'ye kadar gecikmeli olacağını bildiren bir bildiri yayınladı.

Sistem gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Leopard sürümü en dikkat çekici özelliği olarak, PowerPC mimarisini destekleyen son Mac OS X sürümü oldu, ondan sonra tanıtılan sürümler yalnızca IA-32 ve X86-64 işlemcisini destekler. (IA-32 bir sonraki sürüm olan Snow Leopard'da son kez desteklendi).

Apple her ne kadar bazı özel uygulamalar (örneğin, iChat arka planında gibi) eylemleri için bir Intel işlemci gerekli olduğunu belirtirse, aşağıdaki temel Leopard sistem gereksinimlerini gösterir.[4]

  • İşlemci: Herhangi bir Intel işlemci veya PowerPC G5 (PowerPC 970) ya da G4 (PowerPC G4) (867 MHz ve daha hızlı) işlemci.
  • Optik sürücü: Dahili veya harici DVD sürücü. (işletim sisteminin kurulumu için)
  • Bellek: minimum 512MB RAM. (ek RAM (1 GB) geliştirme amacıyla tavsiye edilir)
  • Sabit disk kapasitesi: kullanılabilir disk alanı en az 9 GB.

Leopard'ın altyapısı, 32-Bit program ve sürücülerle rahatlıkla çalışabilen bir 64-Bit işletim sistemine dayanmaktadır. Yani temel sistem 64-Bit tabanlıdır. Çoklu-Çekirdek desteği, ince bir I/O optimizasyonu, geliştirilmiş Unix-Çekirdeği, bütünleşik Betik-Köprüsü ve ağlarda bant genişliği optimizasyonu mevcuttur. Ayrıca yansıma ve şeffaflık efektlerine sahiptir.

Leopard'ın perakende sürümü, işlemci her türü için ayrı sürümlerinde serbest bırakılmadı, ancak bunun yerine PowerPC ve Intel işlemcilerde çalıştırabilir evrensel bir sürüm oluşuyordu. Yüklenen diskler Intel tabanlı Mac'ler ile yalnızca İntel ikili dosyalar içerirler. Yükleme sırasında kontrol ve kurulum yetersiz ise İşlemci türü ve hızı durdurulur; Ancak, yükleme desteklenen bir Mac üzerinde gerçekleştirilirse, Leopard yavaş G4 işlemci makinelerde (örneğin, bir 733 Mhz Quicksilver) çalışacaktır ve sabit disk daha sonra daha yavaş / desteklenmeyen birine (sürücü ya da bir iç mekanizma veya bir Firewire harici olabilir) taşındı.

Leopard için perakende ambalaj Mac OS X önceki sürümlerinden önemli ölçüde daha küçüktür. (Tigerin sonraki kopyaları da yeni küçük kutu içinde gelen rağmen). Aynı zamanda X biraz varsayılan Leopard masaüstü duvar kağıdı andıran, mor galaksi üzerinde yüzer görünür hale, bir merceksi kapak yapar.

Desteklenen makineler[değiştir | kaynağı değiştir]

Leopar daha sonraki düz panel iMac G4s, ilk iMac G5 ve ikinci iMac G5 (ortam ışığı sensörü ile), (iSight) ile üçüncü iMac G5, iMac Intel Core Duo ve (bugünkü) iMac Intel Core 2 Duo, PowerBook G4, Power Mac G4, Power Mac G5, iBook G4, MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, Mac Pro, Mac Mini, Xserve, Xserve G5, Xserve RAID Macintosh Sunucu G4 ve daha sonra eMac modelleri. üzerinde çalışabilir. Leopar, bir G4 yükseltme 867 MHz veya daha hızlı çalışan yüklü sürece sahip olarak büyük donanım üzerinde çalışabilir, en az ücretsiz 9 GB sabit disk alanı, 512MB RAM ve DVD sürücü var. Leopard minimum 867 MHz şartını aştığı halde, ancak 900 MHz iBook G3 modellerinde çalışmaz. Bu, işlemcilerin G3 hattında AltiVec destek eksikliği nedeniyle oluyor. Leopard bu G3 ve önceki 867 MHz G4 makinelerinde yüklemek için "hacked" olabilir, ancak sistem kararsız davranabilir, ve programlar, özellikler ve fonksiyonları çok hatalı ya da hiç çalışmayabilir. Bu bilgisayarlar sadece Mac OS X Snow Leopar'ın kurulumu ve çalışmalarına izin verir. Ancak, bazı bilgisayarlarda (örneğin 2011 Mac mini modeli gibi) Leopard hack olmadan onlara yüklü olabilir. Şu anda, LeopardAssist sadece yavaş G4S üzerinde çalışan ve birçok kişi bu eski makinelerde başarıyla Leopardı yükleyebilir. Desteklenen donanım erişimi olan desteklenen makinede Leopard yüklü olan kullanıcılar sonra da sadece desteklenmeyen makineye sabit diskine taşındı. Alternatif olarak, Leopard Kurulum DVD desteklenen Mac-da boot oldu, sonra Firewire Target Disk Modu üzerinden desteklenmeyen bir Mac üzerinde yüklü oldu. Leopardın, Intel yanı sıra AltiVec etkinli PowerPC işlemciler (G4 ve G5) için derlenmesine rağmen, bu yöntemlerin her ikisi de sadece G4 veya sonraki CPU ile Mac'ler üzerinde çalışacak. Apple bilgisayarlarında Intel işlemcilerine taşınandan beri, OS x86 (Hackintosh) topluluk geliştirdi ve şimdi de Mac OS X için Apple'ın lisans anlaşmasının ihlali de olsa da, Mac OS X Tiger ve daha sonraki sürümlere Apple olmayan x86 tabanlı bilgisayarlarda yükleme ve başarıyla çalıştırmak için izin verir.

Yeni ve değişmiş özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Son kullanıcı özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Apple Mac OS X Leopardın 300'den fazla yeni özelliklere sahip olduğunu açıkladı, bu özellikler dahildir:

  • Kolay başlangıç noktaları ile kolayca iş akışını başlatmak için yeni ve geliştirilmiş Automator. oluşturmak ile yeni arayüz iyileştirmeleri olabilir. Şimdi "Watch Me Do" olarak adlandırılan yeni bir eylem kullanabilirsiniz, Aynı zamanda hızlı bir şekilde iş akışları düzenlemek veya kullanıcıya eylemi kayıtını ve bir iş akışında bir eylem olarak yeniden oynamasını sağlar (Yerleşik Otomatikçi desteksiz, bir düğmeye basarak ya da bir uygulamayı kontrolü gibi).[5] Bu, RSS beslemeleri için eylemleri ile daha kullanışlı Automator iş akışları, iSight kamera, video görüntülemesi, PDF manipülasyon ve çok daha fazlasını oluşturabilir.
  • Mac'ime Dön: MobileMe kullanıcıları için bir özellik olarak, kullanıcılara internet üzerinden evden uzakta iken evlerinde bilgisayarınızdaki dosyalara erişmek için izin verir.
  • Boot Camp: Intel tabanlı Mac'lerde ayrı bir bölümde (ya da ayrı ayrı dahili sürücü) Windows XP (SP2 veya sonrası) veya Windows Vista gibi diğer işletim sistemlerinin kurulumu için izin veren bir yazılım yardımcısı.[6]
  • Dashboard: Web Clip, bir özelliği de dahil olmak üzere geliştirmeler, kullanıcılara canlı Dashboard Widget içine Safaride görüntülenen herhangi bir Web sayfasının bir bölümünü açmağı, ve Dashcode geliştiricilere kod widgetleri yardım etmeyi sağlar
  • Yeni Masaüstü, Stacks adlı yeni bir gruplandırma özelliği ile yeniden tasarlanmış 3D Görev Çubuğu içermektedir, ya bir "fan" tarzında, "grid" tarzında, ya da (10.5.2 beri) bir "liste" tarzında dosyaları görüntüler. R.L. Prior ThinkMac bloğunda, kullanıcı arayüzüne, diğer bir dizi değişiklik ile birlikte raf tarzlı Docku eleştirdi.
  • Sözlük şimdi Wikipedia ve aynı zamanda Appleden terminoloji bir sözlük araması yapabilir. Ayrıca, Japonca dil sözlüğü Daijisen, Progressive E-J ve Progressive J-E sözlükler ve 25.000 kelimelik hazine Tsukaikata Wakaru Ruigo Reikai Jiten (使 い 方 の 分 か る 類 語 例 解 辞典), dahildir. Bütün bunlar Japon yayıncı Shogakukan tarafından sağlanmaktadır
  • Cover Flow ve Kaynak listesi gibi kenar çubuğu da dahil olmak üzere iTunes 7'de görülenlere benzer özelliklere sahip bir yeniden tasarlanmış Finder.
  • Front Row-da orijinal Apple TV arayüzüne yakından benzeyen şekilde yeniden bir çalışma yapılmıştır.
  • iCal (Apple Takvim) takvim paylaşımı ve grup zamanlaması yanı sıra Mailden etkinlik davetiyeleri senkronizasyonu. Simge ayrıca uygulama çalışmıyorken dahi geçerli tarihi yansıtır.[7] Mac OS X önceki sürümlerinde, simge uygulama simgesinde her zaman Temmuz 17 gösterecektir, uygulama çalışırken, çalışan değildi ama geçerli tarih idi.
  • iChat birden oturumları, görünmezlik, animasyonlu simgeler dahil geliştirmeleri, ve, Pidgin'de mevcut özelliklerine benzer sekmeli sohbetler, Adium ve iChat eklentisi Chax; kullanıcılara iPhoto'dan görüntüleri dahil etmeye izin veren iChat Theater, Apple Keynote'dan sunumlar, QuickTimeden videolar ve görüntülü sohbetler içinde diğer Quick Look özellikleri; ve chroma key'lere benzer Backdrops, ama yeşil veya mavi ekran gerektirmeyen bir gerçek zamanlı farklı mat tekniği kullanır.[8] iChat ayrıca ekran paylaşımı, Apple Remote Desktop ile önceden mevcut bir özelliği uygular.
  • RSS eklemeler de dahil olmak üzere Apple Mail geliştirmeleri, Kırtasiye, Notlar ve zaman yönetimi. Zaman yönetimi bir sistem genelinde servisini kullanır, tüm uygulamalar için geçerlidir.[9]
  • Ağ dosya paylaşım gelişmelerine, izinleri üzerinde daha ayrıntılı kontrol, bir kontrol paneline paylaşarak AFP, FTP ve SMB konsolidasyonu, ve Mac OS 9'dan beri mevcut olmayan bir özellik olan bireysel klasörleri paylaşma olanağı dahildir.
  • Ebeveyn denetimine artık Internet kullanımına ilişkin sınırlamalara yer etmek ve her yerde uzaktan kurulum kullanarak ebeveyn denetimleri ayarlamak için yeteneği dahildir.
  • Gerçek zamanlı filtreler ve mavi / yeşil ekran teknolojisi ile video kayıt da dahil olmak üzere Photo Booth geliştirmeleri.
  • Podcast Capture, kullanıcılara kayıt ve podcast dağıtmak için izin veren bir uygulama. Bunun Podcast Producer, ile Mac macOS Server çalıştıran bir bilgisayara erişimi olması gerekir.
  • Önizleme açıklama, grafik, çıkarma, arama, biçimlendirme, Anında Alfa ve boyut ayarlama araçları için destek ekler.
  • Quick Look, belgeleri sağlayan bir çerçeve harici bir uygulamada açmadan görülebilir ve tam ekran önizleme yapabilirsiniz. Eklentiler (Plug-ins) Quick Look için kullanılabilir, böylece aynı zamanda Installer paketleri gibi diğer dosyaları görüntüleyebilirsiniz.
  • Web Clip içeren Safari 3.
  • Spaces sanal masaüstü uygulaması, her masaüstü belirli uygulamalar ve pencereler ile kullanıcı başına birden fazla masaüstüler sağlar. Kullanıcılar belirli uygulamalar için belirli Spaces düzenlemek (örneğin, işle ilgili bir, görevler için bir ve eğlence için bir tane) ve bunlar arasında geçiş yapabilirler. Mission Control Spaces içinde çalışır, tek bir ekranda bir bakışta tüm masaüstü görmek için kullanıcı izin verir. Kullanıcılar 16-ya kadar "Spaces" oluştura ve kontrol edebilir ve uygulamalar çok büyük bir çalışma alanı oluşturarak, her biri arasında geçiş yapılabilir olabilir. "Spaces"de otomatik geçiş özelliği bazı kullanıcıları rahatsız etmiştir. Apple 10.5.2-de bu özelliği devre dışı eden yeni bir tercih ekledi, ama pencereler arasında geçiş yaparken bulunan hatalar hala vardı. 10.5.3-de, bu sorun ele alındı.
  • Spotlight, diğer bilgisayarlara arama yeteneği (Dosya sistemi izinleri ile) yanı sıra, Boolean operatörleri (mantık bağlacı) gibi ek arama yetenekleri içeriyor.[10]
  • Time Machine, kullanıcıya silinmiş veya dosyanın başka bir sürümü ile değiştirilir edildiği dosyaları geri yüklemek için izin veren bir otomatik yedekleme yardımcı programıdır.[11]
  • Genellikle veri kurtarma için ileri bir adım olarak övülmesine rağmen, Time Machine, üçüncü taraf yedekleme yazılımı yeteneklerini eksik için eleştirilmiştir. 19 Mart 2008 tarihinde, güncellemeler AirPort ve Time Machine için serbest bırakıldı, Time Machine için AirPort Extreme Base Station bağlı olan bir USB sabit disk kullanımına izin verir.
  • Universal Access (Evrensel Erişim) geliştirmeleri: Braille için artan desteği ile birlikte VoiceOver dahil uygulamalara önemli gelişmeler, altyazı ve yeni yüksek kaliteli Konuşma sentezleyici sesi.[12]
  • Böyle şeffaf bir menü çubuğunda, yeni simgeler ve 3D Dock' olarak kullanıcı arayüzüne birçok değişiklikler. Bunun yanı sıra, Apple simgesini artık mavi yerine siyah. R.L. Prior ThinkMac bloğunda, şeffaf menü çubuğu ve yeni klasör simgeleri de dahil olmak üzere, Leopard'ın kullanıcı arayüzüne bir dizi değişikliği eleştirdi. Menü çubuğu şeffaflığını devre dışı bırakmak için yeteneği ile birlikte menü çubuğunda saydamlığını azaltmak, 11 Şubat 2008 10.5.2 sürümü ile eklendi.
  • Rusça dil desteği, toplam 18 dilde oldu.
  • Leopard Klasik uygulamalar için desteği kaldırır
  • VoiceOverde Alex sesi tanıtıldı. Henüz en doğal ve anlaşılabilir sesidir.

Geliştirici teknolojileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 64-bit Kakao uygulamaları sağlayan birçok kütüphaneler ve 64-bit uygulamalar için çerçeveler, tarafından yerel destek. Bu kütüphaneler ve çerçeveler kullanarak 32-bit uygulamalar mevcut öykünücü veya çeviri için gerek kalmadan çalışmaya devam etmelidir.
  • Leopar çöp toplama gibi yeni özellikler içerir, Objective-C 2.0 çalışma zamanı sunmaktadır. Xcode 3.0 güncellenmiş dili destekler ve kendisi onunla tekrar yazılmıştır.
  • Bir "start" ve "hedef" alanı belirterek, yeni bir çerçeve, Core Animation, bir geliştirici karmaşık animasyonlar oluşturmak için olanak sağlar.
  • Core animasyonun temel amacı program kodu küçük miktarlarda karmaşık animasyonlar oluşturulmasını sağlamaktır.
  • Apple OpenSolaris projesinden DTraceye entegre etti ve "Instruments" (daha önce Xray) olarak adlandırılan bir grafik arayüzü ekler. DTrace kullanıcılar, yöneticiler ve geliştiricilere işletim sisteminin performansını ayarlamak için kullanabileceğiniz araçlar ve üzerinde çalışan uygulamaları sağlar.
  • Yeni "Scripting Köprüsü" programcılara Kakao çerçeveler ile arabirime Python ve Ruby dillerini kullanmalarına olanak sağlar.
  • Ruby on Rails varsayılan yüklemede dahildir
  • Leopard'ın OpenGL yığını sürüm 2.1 için güncellendi ve onun köşe işleme hızını artırmak için LLVM (Düşük Seviyeli Sanal Makine) kullanır. Apple LLVM-i GNU Compiler Collection entegre etmek için çalışıyor; diğer işletim sistemi tesislerinde LLVM kullanımı ilan edilmemiştir.
  • Birlik adresi Grafik ve Medya Konumu birçok diğer özellikleri doğruladı, canlı masaüstü olarak, Core Animation nedeniyle mümkündür. Özel yamalar ile Quartz Composer gelişmeler, geliştiriciler için yeni bir PDF Kit, ve QuickTime API'leri gelişmeler.
  • FSEvents çerçeve uygulamaları belirli bir dizin ağacı değişiklikleri bildirimleri için kayıt sağlar.
  • Leopard ZFS dosya sisteminin "ancak okunan" uygulamayı içermektedir. 2006 yılında Aralık ayı ortalarında, Leopard önizleme bir sürümü Sun ZFS desteği eklemek için çıktı. Sun Microsystemsin Başkanı Jonathan Schwartz, ZFS-in Leopard için "dosya sistemi" haline geldiğini, 6 Haziran 2007 tarihinde övdü. Ancak, Mac OS X için üst düzey proje pazarlama direktörü mevcut ZFSin değil, HFS Plusun Leopardda kullanılan olacağını 11 Haziran 2007 tarihinde belirtti. Apple, daha sonra ZFSin bir ancak okunan sürümünün dahil olacağını açıkladı.
  • Leopar, üçüncü taraf sürücüleri kullanarak HD DVD ve Blu-ray diskleri okumak için UDF 2.5 sürücüleri, içerir, ancak DVD Player yazılımı sadece DVD Studio Pro tarafından yazılan HD DVD oynayabilir.
  • Leopar verilerini sınıflandırmak için gizli anlamsal eşleme uygulayan bir çerçeve (örneğin metin) içerir.
  • Leopar tam UNIX uysal olarak sertifikalandırılan açık kaynak BSD kodu ile çalışan ilk işletim sistemidir. Intel işlemciler üzerinde çalıştırdığınızda sertifika sadece Leppard için geçerlidir.[13]
  • Leopard J2SE 5.0 içerir

Güvenlik geliştirmeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni güvenlik özellikleri, ilk etapta başarılı olmaktan saldırıları önlemeye ek olarak, başarılı saldırılara daha iç esneklik sağlamağa hedeflenir.

  • Kütüphane Randomizasyonu: Leopar bellekte kütüphanelerin yerlerini randomize eden kütüphane randomizasyonu uygular. Savunmasızlık genellikle bu kütüphane rutinleri için bilinen adreslerinde güvenilen program hafızasını bozuyor, süreçleri veya değiştirilmiş dosyaları başlatmak için enjekte olan koda izin verir. Kütüphane randomizasyonu muhtemelen daha sonraki bir tarihte ASLR'in daha eksiksiz bir uygulamaya bir atlamadır.[14]
  • Application Layer Firewall (Uygulama Katmanı Güvenlik Duvarı) - Leopar iki "firewall" motorları ile çalışır: Mac OS X'in önceki sürümlerinde mevcut olan orijinal BSD ipfirewall ve yeni Application Layer Firewall ile. Çekirdeğin önemli işlem gerçekleştirmesinden önce, IP verilerini yakalayan ve filtreleyen IPFW-in aksine, Application Layer Firewall bireysel süreçlere bağlı, soket katmanında çalışır. Uygulama Katmanı Güvenlik Duvarı, bu nedenle her uygulama bazında filtreleme kararlar verebilir. Sadece Application Layer Firewall tamamen Leopard kullanıcı arabiriminde maruz kalmaktadır. Aynı zamanda sistem süreçleri için çeşitli politika istisnalar yapar: ne mDNSResponder, ne de süper kullanıcı ayrıcalıklarıyla çalışan programlar filtre edilir.[15]
  • Sandbox-Leopar rol tabanlı erişim kontrolü (RBAC) için çekirdek düzeyinde desteği içerir. RBAC örneğin, şifre veritabanı düzenlemesini Apple Mail gibi bir uygulamanı önlemek için tasarlanmıştır.
  • Uygulama işaretleme-Leopard kod imzalamanı doğrulamak ve Açık anahtarlı şifrelemeni kullanmak için bir çerçeve sunmaktadır. İmzalar yeni sürüm karşısında herhangi bir özel güvenlik ayrıcalıkları taşımağı sağlamak için kullanılabilir. Bu, kullanıcının güvenlik istemlerinin sayısını azaltır ve kullanıcının olasılığı ile sadece her şeye "Tamam" tıklayarak eğitilmiştir.
  • Güvenli Misafir Hesabı - Hesabı olan konukların bir Leopard sistemine erişimine verilebilir, Sistemi siler ve oturum açma sırasında sıfırlar.[16]

Leopard Güvenlik özellikleri, yayıncı Heinz Heise belgeleri ile zayıf veya etkisiz olarak eleştirilmektedir. Birçok araştırmacı Leopard eklenen Kütüphane Randomizasyon özelliği, diğer platformlarda uygulamalarının olgun göre etkisiz olduğunu ve yeni "güvenli Konuk hesabı" sisteme erişim kazanmak için Konuklar tarafından daha sonra da istismar edilebileceğini kaydetti.

Versiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

10.5 Orijinal versiyon 26 Ekim 2007 yılında kullanıma verilmiş ve 9A581 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 9.0'dır. Orijinal perakende DVD sürümüdür. Bundan başka, sürümün daha 8 versiyonu sunulmuştur.

Mac OS X Leopard 10.5.1[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Kasım 2007 yılında kullanıma verilmiş ve 9B18 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 9.1'dir İkinci Orijinal perakende DVD sürümüdür. Sürümde birçok hatalar giderildi ve gelişmeler yapıldı.

AirPort

  • AirPort Diskler üzerinde şifre korumalı hesapları Finder Paylaşılan Kenar Çubuğu üzerinde göstermek için izin verir.
  • Kablosuz ağlar için kaydedilmiş şifreleri ile ilgili bir sorunu giderir.

Back to My Mac

  • Etkinleştirilmiş Mac'larda Finder Paylaşılan Kenar Çubuğunda görünen Back to My Mac güvenilirliğini artırılması.
  • DLink NAT ağ geçitleri ile geliştirilmiş uyumluluk.

Disk yardımcı programları

  • Disk Utility izin onarım sırasında ilerleme çubuğu işlevselliğini geri yükler.
  • Disk Utility veya Terminal kullanarak disk görüntüleri oluştururken bir uyarı yapılmasına olabilir bir sorunu giderir.
  • Çoklu RAID setleri aynı disk üzerinde oluşturulan sırasında disk bölümleme geliştirir.

iCal

  • iCal alarmlar artık daha güvenilir bir e-posta yoluyla teslim edilir.
  • CalDAV hesabı üzerinden katılımcılara davet ederken bir sorunu giderir.

Posta

  • Mesajı görüntüleyicisinde sütunları yeniden boyutlandırma sırasında veya E-posta mesajlarında Kırtasiye şablonları arasında geçiş yaparken geliştirilmiş kararlılık
  • HTML bağlantı içinde kapalı eklerin e-posta iletilerinde tıklanabilir olmayabilir olan bir sorunu giderir.
  • "Basit Kurulum" özelliğini kullanarak eklenen ve SMTP bağlantı hatası nedeniyle mesajların gönderilemez olduğu e-posta hesapları ile bir sorunu giderir
  • Mac Sync ile akıllı posta kutuları uyumluluğu geliştirir ve Akıllı Posta Kutularını kullanırken yapılacakların kaybolması ile ilgili bir sorunu giderir.

  • SMB üzerinden bağlandığında, Microsoft Windows paylaşılan klasörlerinin "yalnız okunan" olabileceği sorunu giderildi.

Baskı

  • Paper Feed PDE üzerinde kullanıcı tarafından seçilen değerler özel bir hazır ayar kaydedilirken varsayılan sıfırlanması olan bir sorunu giderir.

Güvenlik, Firewall

  • Kod imzalanması sorunu giderildi, Application Firewall dahil olduğunda veya Ebeveyn Denetimleri beyaz listelenen zaman Üçüncü taraf uygulamalar artık çalıştırabilirsiniz
  • Güvenlik tercihlerinde 'Firewall sekmesi, "Block All" seçeneğine artık "Sadece temel hizmetleri izin ver" denir.
  • Yeni Apple güvenlik güncelleştirmeleri içerir.[17]

Sistem ve Finder

  • Finder bölümleri arasında dosya taşırken bir olası veri kaybı sorununu giderir.
  • Belirli bir kullanıcı hesabı için FileVault'u kapattıktan sonra oturum açma ile bir sorunu giderir.
  • Mac Web Gallery ve diğer bazı web siteleri ve uygulamalar tarafından kullanılan Adobe Flash tabanlı aktarıcı ile Geliştirilmiş uyumluluk.
  • Bazı Adobe Flash tabanlı web siteleri ve uygulamalar ile olası bir metin çizim sorunu giderir.

Zaman makinesi

  • Time Machine ile kullanılan bazı sürücüler ile ilgili sorunlar adreslendi (NTFS sürücülerin herhangi bir boyut ve bölüm düzeni yanı sıra, özel olarak ise, tek bölümlü MBR sürücüler 512 GB boyutunda daha büyük)
  • Time Machinede restore olunan dosyaları ait oldukları klasörlere göre yedeklemesi hiyerarşiye restore olabilme sorunları giderildi.

Mac OS X Leopard 10.5.2[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Şubat 2008 yılında kullanıma verilmiş, 9C31 ve 9C7010 yazılımında yapılmıştır. Kombo güncelemedir. Unamesi Darwin 9.2'dir Bu güncelleştirme de, hem PowerPC veya Intel tabanlı Mac'ler için çeşitli geliştirmeler sunuyor.

Active Directory

  • Active Directory alanlarına Mac OS X 10.5.x istemcilerin bağlanmasını aksatan veya engel olabilen sorunları giderir.

AirPort

  • Bağlantı güvenilirliğini ve istikrarını artırır
  • 802.1X geliştirmeler içerir.
  • Belirli çekirdek panikini giderir

Back to my Mac

  • Daha fazla üçüncü parti yönlendiriciler için destek ekler.[18]

Dashboard

  • Belirli Apple Dashboard widget performansını artırır. (Örneğin Sözlük gibi)
  • Başlangıç widget'ları artık geçtikten sonra veya etkin Ebeveyn Denetimleri olan hesaptan erişilebilir olabilmemesi sorunu giderir.

Dock

  • Bir Liste görünümü seçeneği ile, bir klasör görünümü seçeneği ve Grid görünümü için güncelleştirilmiş bir arka plan ile Stacks Güncellemeleri.

Desktop

  • Masaüstü ve Ekran koruyucu tercihlerinde saydamlığı kapatmak için bir seçenek menü çubuğu ile okunabilirlik sorunları gidermektedir.
  • Tüm hafifçe daha az saydam olması için menüler ayarlaması.

iCal

  • iCal geliştirmesi, böylece tam olarak yinelenen toplantılara yanıtları yansıtır.
  • Bir toplantı iptal edildikten sonra takvimde kalabilir olan bir sorunu giderir.
  • iCal takvimlerde .Mac senkronizasyon ile ilgili istikrar sorunları giderildi.
  • Katılımcılarla bir etkinlik düzenlerken olay küçültmesine ve güncellenmiş olay olduğunu kayıt olmamasına neden olan kesintili bir sorunu çözmektedir.

iChat

  • Bir hesaptan oluşturulan iChat sesleri başka bir hesaba duymuş olabilen hesaplarda aynı anda oturum açmış olan bir sorunu giderir
  • Time Machine yedekleme tarafından iChatın boşta kalma süresi etkilenmesi olan bir sorunu giderir.
  • Bir router arkasında iChat'i çalıştıran zaman geliştirilmiş bağlantı
  • Daha hızlı ve daha güvenilir açmak için iChat önceki sürümlerinden kayıtlı sohbetler sağlar.
  • Kullanıcıların gönderenden gelen iletileri almaması mümkün olamayabilen metin sohbetleri ile bir sorunu giderir.
  • iChatı yeniden açmadan bir AIM sohbet odasına yeniden katılmasını önleyebilir sorunu giderir.
  • AIM 6 ve üçüncü parti yönlendiriciler ile görüntülü sohbet uyumluluk sorunları giderir.
  • AIM kolların harf duyarlılığı ile bir sorunu giderir.

iSync

  • Samsung D600E ve D900i telefonları için destek ekler.

Finder

  • Sütun görünümünde klasör içeriğini görüntülerken Finderin beklenmedik biçimde sonlandırılabilir gereken bir sorunu giderir.
  • Bir Bilgi Al bölmesinde Kullanıcılar ve Gruplara erişirken Finderin beklenmedik biçimde sonlandırılabilir gereken bir sorunu giderir.
  • Bir klasör takma ad üzerinde ayar izinleri engelleyen bir sorunu giderir.
  • Çıkar komutunun Optik sürücüde bir diske yazabilme olan bir sorunu giderir.
  • Görüş dışında dosyaları içeren bir klasör içinde bir dosya silerken kaydırma çubuğu yok olabilir olan bir sorunu giderir.
  • Paylaşım ve İzinler bölümünde Bilgi pencerelerinden dişli çark simgesi doğrulamasından sonra engelli / gri gibi görünmesi sorunu giderir.
  • Kapatan zaman, Show Icon Preview tercihinin kaydedilmez olmayabilir olan bir sorunu giderir
  • Finderden bir görüntü yazdırmaya çalışırken ortaya çıkabilecek bir sorunu giderir.

Posta

  • Mesaj menüleri ile İşaretle> Okundu seçenek olarak bir sorunu giderir
  • Leoparda yükseltmeden sonra kenar çubuğunda On My Mac klasörlerin kopyasının görünebilir olan sorunu giderir.
  • Veri Dedektörler özelliği doğruluğunu artırır.
  • Mesaj penceresinde bölünmüş görünümü kullanarak görüntülenen bir not kaydırma ile bir sorunu giderir.
  • Taslaklar klasöründe bulunan iletileri silme ile ilgili bir sorunu giderir.
  • Safari URL alanında simgesini sürükleyerek posta iletisinin içine eki oluşturma sorunu giderir.
  • Notlar klasöründeki bir öğeyi açarken bulunan bir sorunu giderir.
  • Mail'de teslimden RSS beslemeleri engelleyebilecek bir sorunu giderir.
  • Konu moduna göre düzenlemede Seçilen mesajda maviden griye "flaş" olabilme sorunu giderir.
  • E-posta mesajındaki birden fazla To Dos arasında kaydırma ile bir sorunu giderir.
  • Belirli MIME yapıları ile e-posta mesajlarının vücut görüntülenemiyor olabilecek olan bir sorunu giderir.
  • Mail'de America Online (AOL) hesap tabanlı mesajlar ile Geliştirilmiş performans.
  • Mailde otomatik kurulum sırasında bazı ISS'ler sorunları giderir.
  • Postanın bazı SMTP sunucuları için bazı ağlarda posta göndermek olmayabilir olan bir sorunu giderir.
  • Posta şimdi otomatik olarak sorunları önlemek için GrowlMail 1.1.2 veya erken sürümün üçüncü taraf eklentisini devre dışı bırakır.
  • Posta Kutusu listesinde büyük simgeler görüntülemek için bir seçenek ekler.

  • AFP ağ birimine bağlanırken oluşabilecek asılı sorununu giderir.

Ebeveyn Denetimleri

  • Ebeveyn Denetimleri Sistem Tercihleri bölmesini açarken istikrar geliştirildi.
  • İzin istekleri için e-posta adresine değişiklikleri önlemek olabilecek bir sorunu giderir.
  • Ebeveyn Denetimleri ile etkin bir misafir hesabı için yazıcı yönetimi ile bir sorunu giderir.
  • Yerel ağ üzerindeki başka bir Macdan yazıcı yönetici ayrıcalıkları ayarlama ile bir sorunu giderir.
  • Belirli uygulamaları izin verilmesini önlemesi olabilecek bir sorunu giderir.
  • web içerik filtresi ile doğruluk sorunları da giderir.

Önizleme

  • Bir PDF belgesinde kaydırma yaparken istikrar geliştirildi.
  • PDF-de tıkladıktan sonra bir PDF belgesi içinde sekme engelleyen bir sorunu giderir.
  • Posta Belge özelliği geliştirir, böylece e-posta ekleri daha güvenilir Baskı Önizlemeden oluşturulur.

Baskı

  • Bilgisayar uyutan zaman uzak yazıcıların silinebilir olan bir sorunu giderir.
  • Bazı Microsoft Office uygulamaları kullanırken baskı performansını artırıdı.
  • Böyle yatay, kopya sayısı, iki taraflı yazdırma gibi bazı baskı seçenekleri ile bir sorunu giderir, ve benzeri olarak Microsoft Windows tarafından paylaşılan bazı yazıcılarla görev olabilir.
  • AirPort Extreme veya AirPort Express baz istasyonunun USB portuna bağlı bazı yazıcılar için destek ekler.
  • bir diskten belirli Canon baskı yazılımı yüklerken meydana gelebilir bir hız kesilen sorununu giderir.

RAW görüntü

  • Birkaç kameralar için RAW görüntü desteği ekler.[19]

Safari

  • Safari güvenilir bazı etki alanlarını çözümleme sorunları giderir.

Giriş ve Kurulum Yardımcısı

  • Kurulum Yardımcısının beklenmedik her zaman görünebilir bir sorunu giderir.
  • giriş sırasında kararlılık ve performans geliştirildi.

Sistem

  • Dilbilgisi denetleyicisi doğruluğunu artırır.
  • Otomatik disk tamir başlatma sırasında başarısız olursa, bilgisayar şimdi kapanacaktır.

Time Machine

  • Time Machine özelliklere erişmek için bir menü çubuğu seçeneği ekler (menü ekstra Time Machine tercihlerinde etkin olabilir). Durum menüsü varsayılan olarak görünür.
  • Bilgisayar adı çizgi ya da ASCII olmayan karakterler içeren yedekleme güvenilirliğini artırır.
  • Finder görüntülenen yedekleme diski Time Machine için seçilen disk ile senkron olmayabilir olabilecek olan bir sorunu giderir.
  • Bazı harici sürücüler Time Machine tarafından tanınmayan sorunları giderir.

Diğer

  • Üçüncü parti uygulamaları çalıştırırken genel kararlılığını geliştirir.
  • Yanlış arama sonuçların belirli Automator Bul / Filtre eylemlerinde görüntülenebilir sorunları giderir.
  • Latina ve Rusça klavye düzenleri ile bir sorunu giderir.
  • Arka Enerji Saverin en arka ışık ayarından önce kapatması olabilen sorunu giderir.

Mac OS X Leopard 10.5.3[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Mayıs 2008 yılında kullanıma verilmiş, 9D34 yazılımında yapılmıştır. Delta güncelleştirmesi Mac OS X 10.5.2-den 10.5.3-e güncelleme sağlar. Kombo güncelleştirme ise 10.5.3-e Mac OS X 10.5, 10.5.1'den veya 10.5.2-den güncelleştirme sağlar. unamesi "Darwin 9.3"dür. Mac OS X 10.5.3 Güncelleme Mac OS X 10.5 çalıştıran tüm kullanıcılar için önerilir ve Macın istikrar, uyumluluk ve güvenliği artırmakla genel işletim sistemi düzeltmelerini içerir.

Genel

  • Yeni Apple güvenlik güncelleştirmeleri içerir.[20]
  • Uygulamalarda kullanılan Helvetica yerine Helvetica Narrow kullanmasına neden olabilen sorunu giderir.
  • Bazı USB aygıtlarında video ve ses oynatımının kekemeliği ile bir sorunu giderir.
  • Word of the Day (Günün Sözü), iTunes Artwork ve Slayt ekran koruyucular ile kararlılık sorunlarını giderir.
  • Bazı ekli sabit disklerde Finderin görünmüyor olabilecek olan bir sorunu giderir.
  • Farklı ekran çözünürlükleri kullanan birden çok Mac'ler üzerinde Dashboard widget .Mac senkronizasyon ile bir sorunu giderir.
  • Birkaç kameralar için ek RAW görüntü desteği içerir.
  • Yazılım Güncelleme ilerleme çubuğu göstergesi doğruluğunu artırır.
  • Bilgisayar adı Paylaşımı tercihlerinde boş ise, Finderin mevcut olmayabilir olan bir sorunu giderir.
  • Active Directory bağlayıcı ve giriş geliştirildi.
  • Bir .local etki alanındaki bir Active Directory kullanıcı olarak giriş gecikme ortadan kaldırır.
  • Bir AFP dosya sunucusu hacimlerinde Geliştirilmiş Spotlight araması.
  • Mac OS X 10.4 Açık Dizin sunucusuna bağlı müşteriler şimdi giriş penceresinde kendi şifrelerini değiştirebilirler.
  • Microsoft ISA proxy üzerinden internete bağlanırken Safari güvenilirliğini artırır.

Adres defteri

  • Yerleşik aramayı kullanarak kişileri ararken güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Bir ampersan karakteri (&) içeren haritalama adresleri ile sorunları giderir.

AirPort

  • 802.1X davranış ve güvenilirliğini artırır.
  • Zaman Kapsülü kullanırken güvenilirliğini artırır.

Automator

  • "Show When Run" seçeneği etkinleştirildiğinde bazı eylemlerin çalışmayabilir olan bir sorunu giderir.
  • "Yeni iCal Olay" eyleminin çalışmayabilir olan bir sorunu giderir.
  • Bulucu bağlamsal menüde iş akışlarını kaydedilmesini engelleyen bir sorunu giderir.
  • Tarihe göre dosya arayan Otomatikçisi betik için güvenilirlik sorunları düzeltmeleri .
  • Finder bağlamsal menüde iş akışlarını kaydedilmesini engelleyen bir sorunu giderir.
  • İş akışı "Seçili Bulucu Ürünleri alın" eylemi ile başladığında, Otomatik iş akışının Bulucu eklentileri olarak işe yaramaması sorununu giderir
  • Otomatikçisi uyarı iletişim kutusundan eklendiğinde "Copy Files" eylemin güvenilir çalışmanası olan bir sorunu giderir.

iCal

  • Olayların, özel olarak işaretlenmişe izin vererek olası gizlilik sorunları giderir.
  • Denetmenin bir bina içinde konferans odaları için kapasite ve kullanılabilirlik bilgileri görünmemesi olan bir sorunu giderir.
  • Geçerli günün haftalık görünümün en sol sütunda görünebilir olan bir sorunu giderir.
  • Alarmlar, davetiye ve ekleri toplantıları ile güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • iCal yedeklerden geri yüklerken güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Otomatik tamamlama ile, kullanılabilirlik verileri ve yer adları ile doğruluk sorunları giderir.
  • Bir takvim silindikten sonra iCalın geçmişte etkinlikler için iptal bildirimleri gönderebilir olan bir sorunu giderir.
  • iCal senkronizasyon ile güvenilirlik sorunlarını giderir.

iChat

  • Ekran paylaşımı ile güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Kaydedilen sohbet kopyalarını iChat'te bunları açılandan ve kapattıktan sonra "hala kullanımda" olarak rapor edebilme sorunu giderir.
  • Grup sohbetlerinin Spotlight'ta indekslememe sorunu giderir.
  • Etkin bir sohbetin sadece son 250 mesajları kaydedilir. Çizgilerin sınırsız sayıda kaydetmek için düzeltildi.
  • Taşınabilir Mac'lerde ortaya çıkabilen yankı iptalı sorunları giderir.

Mail

  • Otomatik olarak yeni mesajlar için her dakika kontrol etmek için ayarlandığında Postanın boş uyku önleyebilir olan bir sorunu giderir.
  • E-posta mesajına içine büyük ekleri sürükleyerek karşılaşılabilecek kararlılık sorunları giderir.
  • Dock'da Posta simgesine dosya sürüklerken iki oluşturma pencere açıksa oluşabilecek bir sorunu giderir.
  • Değişiklikler çevrimdışı iken bir posta kutusuna yapıldığında güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Düz metin olarak ardışık boşluk bulunabilir sarma sorunları giderir.
  • Safari gönderilen zaman belirli web sayfaları ile bozuk görünen sorunları giderir .
  • Gönderilen, Taslaklar ve Giden posta kutularının "Kime" sütununda "cc" alıcılarını yanlış listeleyen sorunları giderir.
  • Düz metin notları eklenen ekleri ile güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Kimliği doğrulanmış RSS beslemeleri ile güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Bir e-posta mesajına bir takma ad takılarak mevcut dosyayı göndermesi olmayabilir olan bir sorunu giderir.

Ebeveyn Denetimleri

  • Uygulama günlüğü ve zaman sınırları ile güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Ebeveyn Denetimlerin zorunlu uyku önleyebilir olan bir sorunu giderir.
  • web içerik filtreleri ile performans sorunları giderir.
  • iChat transkript oluşturulan olmayabilir olan yönetilen hesaplarla bir sorunu giderir.
  • 4 baytlık dosya ve beyaz liste ile sorunları giderir.

Spaces

  • Farklı bir alana geçiş ve özgün uzaya geri dönmenin farklı bir etkin pencere ile uygulama pencereleri yeniden düzenlemek olabilir olan bir sorunu giderir
  • Mevcut alanda bu uygulama için bir pencere olsa bile, dockdan bir uygulama aktive farklı bir alana geçer olan bir sorunu giderir.
  • Command-Tabın yanlış yeni bir alana geçiş olabilecek olan bir sorunu giderir.
  • .Mac üzerinde tercihlerini senkronize edilirken Spaces ile güvenilirlik sorunlarını giderir.

Time Machine

  • Time Capsule ile Time Machine uyumluluk için düzeltmeler içerir.
  • Pil gücüyle bir taşınabilir Mac yedeklenmesi sırasında bazı sorunları da giderir.
  • Aperture 2 ile uyumluluk sorunları giderir.
  • Time Machine tam bir yedekten geri yaparken güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Belirli fonksiyon tuşların Time Machine kullandıktan sonra devre dışı bırakılabilir olan bir sorunu giderir.
  • Yanlış yeterli alan olmayan bir yedekleme birimi bildiren bir olası uyarı iletisi giderir.
  • Mailde ekleri ve mesajları güvenli restore eden Time Machine Güncellemeleri.

VoiceOver

  • GW Micro, Handy Tech, HIMS, Nippon ve Papenmeier Yenilenebilir Braille görüntüler sağlayan Braille Güncelleştirme 1.0 içerir.
  • Braille dot 7 ve 8 alt çizgi ile bir sorunu giderir.
  • HTML sayfası çapaların VoiceOver tarafından göz ardı edilebilir olan bir sorunu giderir.
  • Metin alanlarında kullanılmasından Hot Spots'u engelleyen bir sorunu giderir.
  • Yanlış yazılmış birden fazla kelime varsa VoiceOverin sadece ilk yanlış yazılmış sözcüğü duyurabilen yazım denetimi ile bir sorunu giderir.

Mac OS X Leopard 10.5.4[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Haziran 2008 yılında kullanıma verilmiş, 9E17 yazılımında yapılmıştır. Üçüncü perakende DVD sürümüdür. Delta güncelleştirmesi Mac OS X 10.5.3'ten 10.5.4-e güncelleme sağlar. Kombo güncelleştirme ise 10.5.4-e Mac OS X 10.5, 10.5.1'den veya 10.5.3'ten güncelleştirme sağlar. Unamesi Darwin 9.4'tür Mac OS X 10.5.4 Güncelleme Macın istikrar, uyumluluk ve güvenliği artırmakla genel işletim sistemi düzeltmelerini içerir.

Genel

  • Yeni Apple güvenlik güncelleştirmeleri içerir.
  • Bir uzak sunucuda Adobe Creative Suite 3 dosyalarının kaydedilme ve yeniden açmayı ile ilgili bir sorunu giderir.
  • Birkaç kameralar için ek RAW görüntü desteği içerir.
  • Kısmen yüklenmiş X11 uygulamasında neden olabilecek bir sorunu giderir.
  • L2TP VPN istemcisi güvenilirliğini artırır.

AirPort

  • 5 GHz ağları ile AirPort güvenilirlik sorunlarını giderir.
  • Logic Studio veya MainStagenin yavaş performansına neden olabilen AirPort sorunları giderir.

iCal

  • Toplantı istekleri, iptal bildirimleri, delegasyon için tüm iCal güvenilirliğini artırır ve iPhone ile senkronize.
  • Yaratıcısını bildirmeden bir iCal etkinliğini silmeni engelleyen bir sorunu giderir.
  • tüm takvimlerde olayların kullanılabilirliğini etkileyen bir sorunu giderir.
  • Bir onay kutusu şimdi gelen serbest / meşgul aramaların şeffaf olması için "sadece bilgi" takvimlere etkindir.
  • Ayrı bir pencere olarak gösterilmesinden devredilmiş takvimleri engelleyen bir UI sorununu giderir.
  • Bir etkinlikten diğerine katılımcıları kopyalama ve yapıştırma ile ilgili bir sorunu giderir.
  • iCal tercihlerinde bunu yapmak için ayarlanmış olsa bile, ICal'da bir spesifik süre sonra olayları silememe olabilecek olan bir sorunu giderir
  • To Dosun özel işaretli edilemez olan bir sorunu giderir.

Safari

  • Güvenli web sayfalarını yüklerken bir potansiyel performans sorununu giderir.
  • Bir akıllı kart üzerinde bulunan istemci sertifikalarıyla güvenli web sayfalarını erişirken karşılaşacak olabilir sorunları da giderir.

Spaces ve Exposé[21]

  • Bir Finder penceresi tutması ile bir boşluktan geçişte etkin uygulama yerine hedef uzayda bulunan bir uygulama olarak Finder sorunu giderir
  • Spaces Sistem Tercihlerinde uygulama atamalarının listeden bir uygulama sürükleyerek istenilen alana uygulamayı atamaz olan sorunu giderir.
  • Pencerelerin sadece bir alt yol açabilir bir Exposé sorunu vizyonda çözmektedir.

Mac OS X Leopard 10.5.5[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Eylül 2008 yılında kullanıma verilmiş, 9F33 yazılımında yapılmıştır. Delta ve kombo güncelleştirmesi vardır. Unamesi Darwin 9.5'tir Bu düzeltmeleri içerir.

  • Yeni Apple güvenlik güncelleştirmeleri içerir
  • MacBook Air için video oynatma, işlemci çekirdeği rölantidesi ve uzaktan disk paylaşımı ile istikrar sorunları sabitlendi.
  • Bazı Mac'ların beklenmedik her gün aynı saatte açılması hangi bir sorunu giderir.
  • Renk paletine erişirken TextEditin bulunamaması ile ilgili bir kararlılık sorununu giderir.
  • Geliştirilmiş Spotlight indeksleme performansı.
  • Kişilerin Palm OS tabanlı cihazlar ile düzgün senkronize olmayabilir olan bir sorunu giderir.
  • Adres Defteri ve iCal ile iPhone senkronizasyon güvenilirliğini artırmak.
  • Active Directory iyileştirmeler içerir
  • Konuşma Sözlük geliştirmesi.
  • Böyle Mac OS X Server sürüm 10.4 gibi bazı Samba sunucularına bağlanan Mac OS X 10.5 müşterileri için Kerberos kimlik doğrulama sorunları düzeltmeleri.
  • Kapsamlı grafik geliştirmeler içerir.

Adres defteri

  • Akıllı Grubu oluştururken oluşabilecek kararlılık sorunları giderir.
  • Birden fazla sayfaya yayılan bilgileri içeren adres kartları ile bir baskı sorununu giderir.

Disk Utility ve Directory Utility

  • Disk Utilityde bir yazılım ayna RAID hacimi yeniden yazılırken güvenilirliği artırır.
  • Directory Utilityde görüntülenen sunucu durumunun güvenilirliğini artırır.

iCal

  • Yinelenen olayları daha doğru ele almak için iCal Güncellemeleri.
  • Toplantı katılımcıları seçerken geliştirilmiş performans.
  • Bazı takvimler için bağlamsal menüde "Refresh All" seçeneğin soluk ("gri") olabilecek bir sorunu giderir.
  • Ancak okunur takvimlerle sorunları giderir.
  • Farklı bir takvime etkinlik taşınmasından bir davetliyi engelleyen sorunu giderir.
  • Yayınlanan takvimleri senkronize sorunu giderir.

Mail

  • IMAP iletilerini görüntüleme ile ilgili performans sorunları giderir.
  • AIM, Compuserve, Hanmail, Yahoo !, ve Time Warner Road Runner e-posta hesapları için SMTP ayarları ile bir sorunu giderir.
  • Dock'ta Posta simgesine dosya sürükleyip oluşabilecek kararlılık sorunları giderir.
  • İplik çökmüş olan zaman tarih görünmeyen "Organize Konu " görünüm açısıyla bir sorunu giderir.
  • RSS beslemelerin geçici kenar çubuğundan kaybolma sorunu giderir.
  • İletileri gönderirken Posta sağlamlığını arttırır.
  • Ekleri olan taslakı kaydederken güvenilirliğini artırır.

MobileMe

  • Genel senkronizasyon güvenilirliğini artırır.
  • Back to My Mac güvenilirliğini artırır.

Time Machine

  • Time Capsule ile Time Machine güvenilirliğini artırır.
  • İlk ve geliştirilmekte yedeklerini etkileyebilen performans sorunları.
  • Yedek hacmin yeterli boş alanı olmayan yanlış bir uyarı mesajı belirten görünebilir olan bir sorunu giderir.
  • Zaman Makinesi şimdi iPhone yedeklemesini yedekleyebilir, Mac yanı sıra diğer öğeler üzerinde bulunmaktadır (~ / Library / Application Support).

Mac OS X Leopard 10.5.6[değiştir | kaynağı değiştir]

2 şekli vardır: 15 Aralık 2008 yılında 9G55 yazılımlısı, 6 Ocak 2009 yılında 9G66 yazılımlısı kullanıma verilmiştir. Delta ve kombo güncelleştirmesi vardır. Unamesi Darwin 9.6'dır. 9G66 yazılımı dördüncü perakende DVD sürümüdür (Mac Box Set parçası). Bu düzeltmeleri içerir.

Adres defteri

  • iPhone ve diğer cihazlar ve uygulamalar ile Adres Defteri senkronizasyon güvenilirliğini artırır.

AirPort

  • Intel tabanlı Mac ile büyük kablosuz ağlarda dolaşım gelişmeler de dahil olmak üzere AirPort bağlantıları güvenilirliğini artırır.

Müşteri yönetimi

  • Taşınabilir ev dizininde dosyaları senkronize güvenilirliğini artırır.
  • Mac OS X 10.5.4 ve 10.5.5'te genel PPD kullanan yazıcıları görmeyebilir yönetilen kullanıcıları sorunu giderir.
  • UUID tabanlı ByHost tercihlerini kullanan istemci bilgisayarlar şimdi yönetilen Ekran Koruyucu ayarlarına uyur.

iChat

  • Bir şifreleme uyarısının sohbet penceresinde görünmesine neden olabilecek bir sorunu giderir.
  • AppleScript aracılığıyla iChat durumunu "görünmez" ayarlama artık iChat dışına katedir.
  • Metin yerine bir resim eklemek olabilecek bir Microsoft Office belgesinden yapıştırılan metni bir sorunu giderir.

Grafik

  • Oyun performansına genel iyileştirmeler içerir.
  • iChat, Cover Flow, Aperture ve iTunes için grafik geliştirmeleri içerir.
  • Belirli ATI grafik kartları ile olası bir grafik bozulma sorunlar için düzeltmeler içerir.

Mail

  • Genel performans ve güvenilirlik düzeltmeleri içerir.
  • "Bağlantı Doktor" doğruluğunu artırır.
  • Önemsiz olarak tanımlanan mesajların gelen kutusunda kalmasına neden olabilecek bir sorunu giderir.
  • Bir ekin dosya uzantısına bir karakter eklemek için posta neden olabilir bir sorunu giderir.
  • Bırakmadan gelen postanın engel olabilecek bir sorunu giderir.
  • PDF ekleri basarken güvenilirliğini artırır.

MobileMe

  • Mac'te rehber, takvim ve yer imlerin otomatik olarak bir dakika değişim içinde senkronizesi bilgisayar, başka bir cihaza veya me.com web üzerinde yapılandır.

  • AFP sunucu üzerinde barındırılan bir ev dizini kullanarak, özellikle Apple Dosya Servis performansını artırır.
  • TCP bağlantılarının performansını ve güvenilirliğini artırır.
  • AT & T 3G kartları için güvenilirliği ve performansı arttırır.
  • Daha fazla ssh sunucuları ile uyumluluk için ssh Terminal komutu güncellemesi.

Baskı

  • Adobe CS3 uygulama paketi için geliştirilmiş baskı.
  • USB tabanlı Brother ve Canon yazıcılar için geliştirilmiş baskı.

Ebeveyn Denetimleri

  • Bir ebeveyn kontrollü hesapın iTunes Store'a erişmesinin mümkün olacağı bir sorunu giderir.
  • Zaman limitleri için genel düzeltmeler içerir.
  • sürükle ve bırak yoluyla Safariden izin verilen web siteleri ekleyerek engelleyen bir sorunu giderir.

Time Machine

  • Time Machinenin yedek hacmin bulunamamasına neden olabilecek sorunları giderir.
  • Time Capsule ile Time Machine güvenilirliğini artırır.

Safari

  • Web proxy sunucuları ile Geliştirilmiş uyumluluk.

Genel

  • Mac OS X güvenlik geliştirmeleri de içerir.[22]
  • Mac OS X dil Almanca ya da İsviçre Almancası olarak ayarlandığında, Hesaplayıcı ile ilgili yanlışlıklar düzeltildi.
  • Satranç performansını ve güvenilirliğini artırır.
  • DVD Oynatıcının performans ve güvenilirliğini artırır.
  • iCal için performans iyileştirmeleri yer almaktadır.
  • Bir uygulama gibi yeni iCal Olaylar Otomatikçisine eylem çalışırken bir sorunu giderir.
  • Taşınabilir Mac'ler için bir Trackpad Sistemi Tercih bölmesini ekler.
  • Böyle Savunma Ortak Erişim Kartı Bakanlığı olarak akıllı kartlar ile Geliştirilmiş uyumluluk.
  • Birçok ülke için yönetilen saat dilimi verileri ve yaz Saati Güncellemeleri.

Mac OS X Leopard 10.5.7[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Mayıs 2009 yılında kullanıma verilmiş, 9J61 yazılımında yapılmıştır. Delta ve kombo güncelleştirmesi vardır. Unamesi Darwin 9.7'dir. Bu düzeltmeleri içerir.

Genel

  • Bu güncelleme en son güvenlik düzeltmelerini içerir.[22]
  • Birkaç üçüncü taraf kameralar için ek RAW görüntü desteği içerir.[19]
  • NVIDIA grafikleri ile yeni Mac'ler için video oynatma ve imleç hareketleri performansını artırır.
  • Mac OS X 10.5.6 Dvorak klavye düzeni ile bir sorunu giderir.
  • Unit Converter, Hisse Senetleri, Hava ve Filmler Dashboard widget güvenilirliğini ve doğruluğunu artırır.
  • Gmail'e giriş yaparken sorunlara neden olabilecek bir durumu giderir.
  • Yahoo! ile kişileri senkronize zaman güvenilirliğini artırır.
  • Mac Pro için Genişleme Yuvası Programı şimdi doğru PCIe yuvası yapılandırmasını bildirir.
  • Akış Kontrol etkinli bazı Ethernet anahtarları bağlandığında ağ performansını arttırır.
  • Mac OS X Server 10.4 tarafından barındırılan ağ ev dizinleri için geliştirilmiş kararlılık.
  • Böyle Mac OS X Server 10.4, Time Capsule ve üçüncü taraf AFP sunucuları gibi Spotlight arama desteklemeyen olabilir ağ hacimleri için Bulucu arama sonuçları geliştirir.
  • Dizin hizmeti ve İstemci Yönetimine çeşitli iyileştirmeler içerir.
  • Kablosuz klavye ve fare bağlantı performansını artırmak.

iCal

  • CalDAV ile genel güvenilirliğini artırır.
  • MobileMe ile senkronize otomatik olarak güvenilirliğini artırır.

Mail

  • Notes ile senkronizasyon ve güvenilirlik sorunları giderir.
  • Gönderilen posta kutusundan bir mesaj yönlendirme yaparken BCC alan yanlış doldurmasına neden olabilen bir sorunu giderir.

Ebeveyn Denetimleri

  • Ebeveyn Denetimleri ve uygulama kısıtlamaları ile tutarlılığını artırır.
  • Zaman sınırlarının tam ekran oyunları ve Hızlı Kullanıcı Değiştirme ile düzgün çalışmayabilir olan bir sorunu giderir.

Baskı

  • Belirli üçüncü taraf yazıcıların yanlış kâğıt tepsisine yazdırmasına neden olabilen bir sorunu çözmektedir.
  • Yönetici olmayan kullanıcı hesapları artık Ebeveyn Denetimleri sağlamaya ve "yazıcıları yönetmek" seçerek yazıcı eklemek ve kaldırmak için izin verebilir.
  • Diğer baskı güvenilirlik ve kararlılık geliştirmeleri içerir.

Mac OS X Leopard 10.5.8[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Ağustos 2009 yılında kullanıma verilmiş, 9L30 yazılımında yapılmıştır. Delta ve kombo güncelleştirmesi vardır. Unamesi Darwin 9.8'dir. Bu düzeltmeleri içerir:

  • Safari'yi 4.0.2 sürümüne yükseltir.
  • Safari 4 tam geçmiş aramasının doğruluğunu artırır.
  • Software Preferences'taki (Sistem Tercihleri) Display (Ekran) bölmesinde belli çözünürlüklerin görünmemesi sorununu çözür.
  • Bir Aperture görüntüsünün Automator'a sürüklenmesi artık hatalı bir şekilde bir iPhoto işlemini başlatmak yerine bir Aperture işlemini başlatır.
  • Dijital kameralardan büyük fotoğraf ve film dosyalarının içe aktarılmasını engelleyebilen sorunu çözer.
  • Harici aygıtlar, USB kameralar ve yazıcılarla ilgili genel Bluetooth güvenilirliğini artırır.
  • Başlatma sürelerinin uzamasına neden olabilen sorunun çözülmesi.
  • iCal güvenilirliğini artırır.
  • iDisk'teki veri güvenilirliği sorunlarını çözer.
  • AFP'de genel güvenilirlik artırır.
  • Managed Client'da genel güvenilirliği artırır.
  • AirPort ağlarına katılmada uyumluluğu ve güvenilirliği artırır.
  • Sync Service güvenilirliğini artırır.
  • Çeşitli üçüncü taraf kameralar için ek RAW görüntü desteği içerir.
  • Bazı harici USB sabit sürücülerle uyumluluğu artırır.
  • En son güvenlik düzeltmelerini içerir.
  • DictionaryTrainer ve Japonca Dil Analizi sorununu çözer.

Uygunluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Leopard'ın serbest bırakıldıktan sonra, oturum açma işlemi başlamadan hemen önce görünen mavi ekranda önyükleme sırasında asılı yüklenmesi ile ilgili yeni Leopard olayları orada bildirildi. Apple, Unsanityden Uygulama Artırıcı (APE) denilen bir desteklenmeyen eklenti uzatması ile bu sorunları durdurdu. Bazı kullanıcılar APE-nin sessizce Logitech fare sürücüleri yüklemesi sırasında kurulmasından habersiz idi. Ancak, yalnızca en son yüklenmiş APE (2.0.3) sürümü olmayan kullanıcılar etkilenmiştir. Apple bu sorunu çözmek için bilgi tabanlı makale yayınladı. Google Chrome tarayıcısının Chrome 21'den itibaren Leopard desteği bırakacağını açıkladı. O zamana kadar Chrome artık otomatik güncelleme olmayacak ve yeni Chrome tesisler izin verilmez olacaktır. Ekim 2012*de Firefox 16-ın sevkinden sonra Firefox da Leopard için desteği bıraktı.[23] TenFourFox Firefoxun Leopard desteği düşmesi sonrasında yayımlanan, PPC mimarisi için Firefox'un bir portu oldu.

Önce gelen:
Mac OS X Tiger
Mac OS X Leopard
26 Ekim 2007
Sonra gelen:
Mac OS X Snow Leopard

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.hardwaremania.com/forum/showthread.php?t=61970[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ http://video.netgez.com/yeni-ozellikler-mac-os-x-leopard-kullanarak-mac-os-x-leopard-mac-ozellikleri[yalın URL]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2008. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2007. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2007. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2007. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2007. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  19. ^ a b https://support.apple.com/tr-tr/HT1475[yalın URL]
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  22. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]