Mac OS X Lion

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mac OS X Lion
Geliştirici(ler)Apple Inc.
İşletim sistemi ailesiMac OS X
Kaynak türüKapalı kaynak (ayrıca açık kaynak bileşenler)
LisansApple Public Source License,Apple EULA
Çekirdek türüHybrid kernel (XNU)
İlk Yayınlanma Versiyon 10.7
  • 20 Temmuz 2011
Son kararlı sürümü 10.7.5 (Build 11G63) / 4 Ekim 2012 (11 yıl önce) (2012-10-04)
Platform desteğiX86-64
ÖncülüMac OS X Snow Leopard
ArdılıOS X Mountain Lion
Web sitesiResmi websitesi Wayback Machinede
Ekim 2014 itibarıyla desteklenmeyendir,iTunes desteği Eylül 2015'te sona erdi

Mac OS X Lion veya Mac OS X 10.7 Lion Mac OS X işletim sisteminin 8. büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 11A511 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi (sistem bilgilerini gösteren araç) "Darwin 11.0"dir. Sürümün ilk önizlemesi "Maca geri dön" sloganı altında Apple Özel Etkinliğinde (Stevenote) 20 Ekim 2010 tarihinde açıldı. Bu, Apple'ın iOS sisteminde yapılan birçok gelişmeler, Mac yüklü uygulamaların kolayca gezilebilir olan ekran gibi yenilikler getiriyor, Mac OS X Snow Leopard sürümündeki gibi, Mac App Store için destek içerir.Sürümün yüklenmesi Apple Software Update aracılığı ile oluyor. 24 Şubat 2011 tarihinde, Lion-un ilk geliştiriciler için önizlemesi (11A390) Apple Developer programına abonelerine serbest bırakıldı. Diğer geliştirici önizlemesi sonra dan WWDC 2011'de serbest bırakıldı. Lion, 1 Temmuz 2011 tarihinde üretim için serbest bırakıldı, 20 Temmuz 2011 tarihinde Mac App Store üzerinden son sürümü ile izledi.[1] İlk günde şirket bir milyon satış olduğunu bildirdi. Ekim 2011 itibarıyla, Mac OS X Lion, dünya çapında altı milyon kopya sattı.

Mac OS X Lion sürümü şirketin "Mac OS X " ismi içeren sonuncu işletim sistemidir.Takma isim olarak ise yeni sürüme yırtıcı memeli bir hayvan türü olan "aslan" ismi verildi.Şirket logo tasarımında bir ilke imza attı; "X" şekilli logodan vazgeçerek, logoya aslanın resmini koydu. Şu zamana kadar Mac OS X sürümlerinin logosu "X" şeklinde idi. Apple bundan sonraki sürüm olan OS X Mountain Lionda da bu yöntemi kullandı. Ayrıca Lion türkçe dil desteği içeren ilk OS X sürümüdür ve türk dili bu sürümden başlayarak tüm versiyonlarda bulunuyor.

Yayın ve Dağıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

www.benm.at/wwdc

6 Haziran 2011 tarihinde, Apple Worldwide Developers Konferansı'nda, Lion için resmi açıklamanın Temmuz 2011'de olacağını açıklandı. Apple'ın CFO'su Peter Oppenheimer tarafından 19 Temmuz 2011 yılında Apple'ın üçüncü çeyrek kazanç duyuru parçası olarak tanıtımın 20 Temmuzda olacağı açıklandı. Apple başlangıçta, Lion için CD-ROM, ya da bir DVD-ROM'ların geçmiş sürümler için kullanıldığı gibi herhangi bir fiziksel ortam dağıtımı ilan etmedi. Bunun yerine, işletim sisteminin 29,99 $ ABD için yalnızca Mac App Store'dan indirilebilir olduğu söyleniyordu. Apple sonra geniş bant internet erişimi olmayan kullanıcıların yararına iki alternatif dağıtım mekanizmaları açıkladı: Perakende Apple Storede yükleme siteleri, ve OS içeren bir USB bellek aygıtı, Ağustos ayından Apple Store Online üzerinden US $ 69 mevcut fiyatına olur. 4 Ağustos 2011 tarihinde, Apple 69,99 $ için Mac OS X Lion USB kurulumu flash sürücüler için sipariş almaya başladı.

Sistem gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lionun çarpıcı özelliği onun artık IA-32 mimarisini desteklememesidir; bu ve bundan sonraki sürümler yalnızca X86-64 platformunda çalışacaklar. OS X 10.8-in resmi sistem gereksinimlerine, 2 GB RAM, 8 GB kullanılabilir depolama, OS X 10.6.8 (Snow Leopard) veya daha sonra da çalışan, aşağıdaki herhangi Mac'ler dahildir. Sürümün Sunucu kısmı, US $ 49.99-a Mac App Store'dan ayrı olarak yüklenebilir. Temmuz 2012 yılında, Lion OS X Mountain Lionun serbest bırakılmasının ardından Mac App Store ve perakende Apple mağazalarında çıkarıldı. Mac App Store'dan Lionun çıkarılmasının ardından, müşteriler hala 20 $ düşük fiyata telefonla Lion alabiliyorlardı. Ekim 2013 yılında, Lion OS X Mountain Lion ile eş zamanlı Apple Store web sitesine iade edildi, kullanıcıların rahatlığı için OS X Mavericksin serbest bırakılmasının ardından, eski iMac modellerinde Mavericks çalışamadı.

Donanım desteği[değiştir | kaynağı değiştir]

Lionun ilk geliştirici önizlemesine Mac'lar ile birlikte Katı hal sürücüsü (SSD) için TRIM desteği eklendi, ayrıca Mac OS X Snow Leopardın son sürümünde (10.6.8) dahil edildi ve 20 Temmuz 2011 tarihinden önce geçerli MacBook Prolar ile nakliye edildi.[2] Henüz diğerleri OS yazılım yamasına ihtiyaç duyarken, diğer SSD'ler TRIM gibi optimizasyonda kuruldu.[3]

Sistem gereksinimleri olarak, yeni sürüm ve bundan sonra tanıtılan tüm sürümler artık IA-32 mikroişlemci mimarisinde desteklenmiyor. Yalnızca X86-64 platformunda bulunacaklar. Diğer sistem gereksinimleri şunlardır.

Yeni veya değiştirilmiş özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı yeni özellikler Ekim 2010 yılında ilan edildi ve Apple web sitesi daha fazla ayrıntı ile 2011 yılı Şubat ayında güncellendi. Diğer özellikler WWDC 2011 etkinliği veya açılış sonrasında Apple'ın Mac OS X Lion Web sitesinde açıklandı. Apple Lionda, 250'den fazla yeni veya değiştirilmiş özellikleri oluğunu belirtiyor:

  • Adres Defteri (Kişiler) iPad gibi kullanıcı arayüzü kullanır. Aynı zamanda, geliştirilmiş Yahoo destek ve FaceTime arama içerir.
  • AirDrop - Wi-Fi Direct ile Lion-to-Lion doğrudan dosya paylaşımı. Hiçbir kablosuz erişim noktası gerekli değil.
  • Apple Mesajlar - iOS-da olan mesajlar hizmeti bu sürümden başlayarak kullanıldı.
  • Adres alanı düzeni rastgelesi - (ASLR), öngörülemeyen yerlerde önemli verileri koyan bir güvenlik tekniği, zor bilinen zayıflıkları hedef yapır. Lionda, 32-bit uygulamalar için kullanılabilir ve "Tüm uygulamalar için geliştirilmiştir".
  • Apple Sözlük - "Oxford Dictionary of English" (Oxford İngilizce Sözlüğü)'nü ekledi.
  • Apple Anında İlet Bildirim Servisi - APNS'yi destekleyen uygulamalar Apple'nin Push Bildirim servisini kullanarak böyle haber güncellemeleri veya sosyal ağ durum değişiklikleri gibi, over-the-air uyarıları gönderir. APNS Mac OS X Lion ve iOS müşterilerine yapılandırılmış OS X Lion Sunucusundan posta, takvim ve kişiler gibi öğelere değişilen itme (push) almak için izin veriyor.
  • Otomatik düzeltme iOS benzerli bir pop-up kutusunu görüntüleyerek, çok iOS cihazlarda gibi davranır.
  • Otomatik Kaydetme - iOS gibi uygulamalardaki belgeler Otomatik Kaydet kullanmak için yazılı olup, kullanıcıların elle belgeleri yönetme konusunda endişelenmelerine gerek kalmadan otomatik olarak kaydedilir. Otomatik Kaydetme özelliği önemli ölçüde geleneksel iş akışı modellerini değiştirir ve sisteme tartışmalı bir ektir.
  • Emoji desteği - Apple yaygın ideogramlarla ifade etmek için sohbette kullanılan yeni Emoji yazı ekledi.
  • Dock Exposé - Dock'tan tek bir uygulama için Exposé'yi (Mission Control etkinleştirir, Mac OS X 10.6 Snow Leoparda eklenen bir özellik olup, değişir. Tek bir uygulama Exposé'yi başlatmak için bir dock simgesi üzerinde iki parmak ile çift dokunmak gerekir
  • FaceTime Lion ile birlikte geliyor
  • FileVault tam disk şifrelemesi sunan ve XTS-AES 128 veri şifreleme ile güvenlik ekledi. Harici sabit diskler üzerinde FileVault desteği de eklendi.
  • Finder iyileştirmeleri - Finder araması birden fazla arama kriterlerini akıllı klasör oluşturmadan belirtilen olanak sağlıyor. Finder araması, dosyaları çeşitli özelliklere göre gruplandırılmış olabilen öneriler sunar ve aynı ada sahip iki klasörler altında dosyaları birleştirebilirsiniz. Navigasyon kenar çubuğu harita veya birimin belirli simgesini göstermek için yeteneğini kaybetti, bunun yerine gri standart harita simgesi gösterir.
  • Font Book 3-Kopya yazı tipi dosyaları bir uyarı simgesi ile işaretlenir ve otomatik olarak tespit edilebilir, ya da manuel olarak çözülür.
  • Tam ekran uygulamaları - kendi alanında çalışan tam ekran uygulamalar için yerel, sistem çapında destek.
  • Destekleyen uygulamalar, uygulama penceresinin sağ üst köşesinde yeni bir düğme görüntülüyor, bu düğme tam ekran modunda uygulamaları açar. Ancak, tam ekran modu çift ekran kurulumları için desteklenmez.
  • Yüksek kaliteli dilli konuşma sesleri - kullanıcılar 40'tan fazla dil ve lehçelerde yeni yüksek kaliteli sesler indirebilirler.
  • iCal-da (Apple Takvim) güncelleştirilmiş bir kullanıcı arayüzü, bir yıllık gözden ve tam ekran görünümü için desteği vardır.
  • iChat-ın Yahoo! Messenger oturum desteği vardır.
  • Kullanıcılar, Yahoo! hesaplarını kullanarak diğer iChat kullanıcılarıyla sesli ve video görüşme yapabilirler.
  • Diller / Yerelleştirme - Mac OS X'te yirmi iki dilin toplam sayısı kullanılabilir hale getirmek için Arapça, Çekçe, Türkçe ve Macarca, tam sistem dilleri olarak eklenir.
  • Launchpad - Yüklü uygulamaların bir iOS benzerli bir simge kılavuzu görüntüleyen bir uygulama başlatıcısı. Bu, klasörler halinde iOS klasörlerin aynı işlevi gibi, birden fazla sayfa ve grup uygulamaları yapabilme yeteneğine sahiptir.[5]
  • Mac App Store - iOS App Store suretinde yaratılan bir uygulama mağazası. iOS gibi, bu, alışveriş için uygulamaları keşfetmek, tek tıklama ile uygulamaları yüklemek, tek tıklamayla tüm veya seçilmiş yüklü uygulamaları güncellemek için yollar sağlar. Lionun gelecekteki özelliği olarak ilan edilmesine rağmen, Mac App Store, 6 Ocak 2011 tarihinde, Mac OS X Snow Leopard (10.6.6 güncellemesi ) için serbest bırakıldı.
  • Posta 5 - iPad gibi kullanıcı arabirimi kullanan bir tam ekran için optimize edilmiş bir görünümü vardır, mesajlarınızı düzenlemek için kronolojik Conversation'lar kullanır ve Exchange 2010 (ancak Exchange ActiveSync protokol yoluyla değil) destekler.
  • Mission Control "Tüm pencereleri" Exposé özelliğinine değiştirir. Sadece "Tüm pencereleri" gibi tüm çalışan uygulamaların bir bakış verir, ancak aynı uygulamadan pencereleri gruplar. Ekranın üst kısmında bu Dashboard, Spaces hızlı erişim ve çalışan tam ekran uygulamaları verir.
  • Multi-touch jestleri - iOS-a benzer olarak bir multi-touch giriş aygıtı kullanılarak yapılan ek jestleri (örneğin Apple Magic Mouse, Apple Magic Trackpad). Kullanıcıya kaydırmak, farklı sayfalara tokatlamak, ve Misyon Kontrole girmesine izin verir. Bu, Mac OS X için ilk resmi multi-touch desteği olmasa da, geliştirilmiş oldu. Önceden oluşturulmuş multi-touch desteği de var.
  • Multi-User Ekran Paylaşımı- Dahili Ekran Paylaşımı özelliği uzak kullanıcılara birinden ayrı, şu anda kaydedilen bir kullanıcı hesabına girişi sağlar. Bu şu demek oluyor ki, bir kullanıcı bir makinenin içine kaydedilir iken, ikinci bir kullanıcı, kendi masaüstü ve kullanıcı ortamını görerek uzaktan aynı makinede oturum açabilir.
  • Önizleme tam ekran desteği ve sadece kameraya imzalı kâğıt parçası tutarak bir belgeyi imzalamak yeteneği dahil olmak üzere çeşitli özellikler kazanır.
  • Profile Manager OS X Lion push bildirim tabanlı yönetim dahil olmak üzere birçok özellik sağlar.
  • QuickTime QuickTime Pro-dan bazı özelliklerini yeniden birleştirir. Yeni özellikler Kopyala / Yapıştır, Klip ekleme, video kırpma, video döndürme, Resize, Trim (süsleme) ve daha fazla İhracat seçenekleri içerir.
  • Recovery Partition - Apple genellikle OS X diskler üzerinde bulunan yardımcı programlarını içeren bir kurtarma bölümü tanıttı. Bu bölüm kullanıcıya kendi bilgisayarını yeniden orijinal fabrika durumuna başlatmasına izin verir. Aynı zamanda internet üzerinden OS X Lionun, yeni bir kopyasının yüklü olmasını sağlar.
  • Resume (Devam) - uygulamalar yeniden açıldığında zaten iOS-da görüldüğü gibi aynı durumda devam eder.
  • Tam ekran modu ve yeni WebKit2 düzeni motoru (Web tarayıcı motoru) ile - Safari
  • Sistem Bilgileri - Bu özellik, System Profilerin yeniden tasarımı olup, tamamen yeni görünümlü değiştirilmiş olan ve ekranlarda, depolama aygıtlarında, diğer donanım bilgisi ile birlikte bellek kullanımında grafiksel bilgileri görüntülüyor. Bir önceki düzen "Sistem Raporu" linkine tıklayarak kalır. Son sürüm Snow Leopard-da bulunan bu iletişim kutusunun sürümünü yeniden kurulmasına rağmen, Lionun erken yapısı da Bu Mac Hakkındanın yerine olarak, Sistem Bilgisinde da kullanılabilir.
  • Terminal tam ekran modu dahil olmak üzere ekstra özelliklere sahiptir.
  • TextEdit yazı seçimi ve metin vurgulama ile yeni bir grafik araç çubuğu kazanır. Yeni TextEdit ayrıca Apple'ın yeni otomatik dosya kaydetme ve sürümleri teknolojilerini destekliyor.
  • Versiyonlar - Time Machine gibi sürümleri kullanmak üzere yazılmış uygulamalar için belgelerin geçmiş sürümlerinin tarama ve tasarrufu.
  • Dikey metin - Lion Doğu Asya dilleri için dikey düzenleri destekler.
  • Tam liste Apple'ın sitesinde aşağı alınmıştır; şimdi Internet Archive'de bulunabilir. Geliştirici ayrıca ilgi çekici olabilen notları serbest bırakabilir.

Server özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wiki Server 3 - daha kolay işbirliği yapma, paylaşma ve bilgi alışverişi yapmak olur. Kullanıcılar hızlı bir şekilde sunucunun ana sayfasına, My Page, Güncellemeler, Wiki, İnsanlar ve Podcasts arasında geçiş yapabilirler. Dosya paylaşımı basittir ve yeni bir sayfa Editör kolay özelleştirme için ilave edilir
  • WebDAV Dosya Paylaşımı - Lion WebDAV Sunucunu destekleyen istemciler için kablosuz dosya paylaşımı sunar. Lion Server WebDAV'ı etkinleştirerek iOS kullanıcıları gibi Keynote, Numbers ve Pages gibi uygulamalardan sunucu üzerinde erişim, kopyalama ve belgeleri paylaşmak için yeteneği verir.
  • Profil Yöneticisi - Profil Yöneticisi, iPhone, iPad ve iPod touch cihazları ve Mac OS X Lion için basit, profil tabanlı kurulum ve yönetim sunuyor. Ayrıca var olan rehber hizmetleri ile entegre ve Apple Push Notification hizmetini kullanarak otomatik over-the-air profil güncellemelerini sunar.

Kullanıcı arayüzü değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Düğmeleri ve ilerleme çubukları da dahil olmak üzere Aqua kullanıcı arabirimi öğeleri yeniden tasarlandı. Pencere süslemeleri kırmızı, sarı ve yeşil düğmeler de biraz değiştirilmiş tasarımı ile, daha küçük yapılmış.
  • Microsoft Windows'ta pencere boyutlandırma ve X11 pencere yöneticilerine (X pencere yöneticisi) benzer, Pencerenin her köşesinden veya kenarından yeniden boyutlandırmış esnek pencere.
  • Metal kaplama da biraz değişmiş. Bu gri bir hafif gölge ve benekli bir doku özelliklidir.
  • Scrollbar okları kaldırıldı.
  • Kaydırma, daha dokunmatik ekran bilgisayar gibi davranarak, varsayılan olarak tersine çevrilir, böylece dokunmatik pad ya da fare üzerindeki parmak hareketi yönünde içeriği hareket ediyor. (Kaydırmanın ve içeriğin ters yönde hareketi ile).
  • Yeşil linkine (Sol üst) tıklayarak pencere yeniden boyutlandırmakla, bir dönüşüm etkisi genişlemesi canlanıyor.
  • Önde yeni pencereler uçuşu (iOS bir uygulama açmak gibi).
  • Dashboard (pano), Görev Kontrolünde kendi alanıdır, OS X önceki sürümlerinde widget'lar sadece arka planda uçuyordu. Kullanıcıların Sistem Tercihlerinde eski pano yapılandırmasına geri dönmek için seçenekleri vardır.
  • Sekmeler, seçildiğinde, önceki sürümlerde seçilen sekmeler Aqua Blue-de vurgulanan yerde, aksine, itti ve karanlık olarak göründü.

Bırakılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Farklı kaydet - "Otomatik Kaydet" ve "Sürümler"in tanıtımı nedeniyle, Yinelenen ve Geri Al fonksiyonları ile değiştirilir. (Sadece TextEdit gibi otomatik kaydetme, desteklemek için modifiye edilmiş uygulama için geçerlidir; Uygulamalarda, Microsoft Word gibi, otomatik kaydetmeye destek değiştirilmemiştir)
  • Front Row - Bir medya merkezi uygulamasıdır. Uygulama, üçüncü taraf kullanıcıları tarafından Liona kopyalandı, ancak iTunes 10.4 ile uyumsuzluğu bazı özellikleri yararsız hale getirir.
  • Rosetta - x86 donanım ve PowerPC yazılımda yürütülmesi mümkün kılan yazılımdır. Bu, Mac OS X'in önceki sürümlerinde çalışan bazı programları devre dışı bırakır. Çalıştırmak için Rosetta gerektiren Programları Mac App Store üzerinden dağıtılmasına izin verilmez.
  • Adobe Flash Player ve Java sanal makinesi (JRE) Lionda yeni tesislere dahil edilmemiştir, ancak her ikisi de indirilebilir ve elle kurula bilir. Apple artık etkinlikle, kendi JRE-ni sürdürmemektedir, ama kullanıcı bir Java programı çalıştırmak için çalışanda ve JRE yüklü olmadığında, Software Update Snow Leopard'ın JRE-ni indirmek için sunuyor.
  • iSync - Üçüncü taraf cep telefonlarına rehber ve takvimler için senkronizasyonunda kullanılan yazılım, artık dahil değil. Bununla birlikte, Snow Leopard V3.1.2-den iSync çalışmaya devam eder.
  • Mac OS X Uzaktan Yükleme (Remote Install Mac OS X), OS X olanak sağlayan bir yazılımdır. Uzaktan Disk özelliğini kullanarak yüklü olması gerekmektedir. Hedef Disk Modu kullanarak, kullanıcılar bu ihmali atlayabilirler. Bu, Kurtarma Bölümü ile değiştirilir, ancak harici diski gerek kalmadan ve sabit disk bozuk olmadığı sürece tam olarak aynı şeyi yapar.
  • Apple USB Modem (Apple Modem) Lion ile uyumlu değildir.
  • QuickTime Streaming Server, yazılım internet de dahil olmak üzere, bir bilgisayar ağı üzerinden kullanıcılara talep üzerine video ve ses sunmak için kullanılır.
  • WPA Enterprise, Kablosuz ağlar için yapılandırmış ve bir yapılandırma profili elde etmek şartı ile değiştirildi.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Övmelerle beraber, OS X Lion için Resepsiyon karışık olmuştur; şikayetler Otomatik kaydetme / Geri Al iş akışından etkilenen iş akışları ile "Pro" kullanıcılar tarafından önemli bir tepki içerir. Diğer yüksek eleştirili kararlar "doğal kaydırma" değişikliği dahil, kaydırma çubuğu gizleme, Exposé'de işlevsellik ve Space ile ilgili idi. Bu sorunlar zaman zaman yeni güncellemeler ile giderilmiş, ancak hepsi çözülmemiştir. Geri kalan sorunlar yalnız sonra tanıtılan sürümlerde aradan kaldırılmıştır.

Güncellemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mac OS X Lion-un 6 güncellemesi sunulmuştur. 2015 yılında Apple tarafından sürüme destek durdurulmuştur. Ekim 2014 itibarıyla desteklenmeyendir, iTunes desteği Eylül 2015'te sona erdi.

Mac OS X Lion 10.7[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Temmuz 2011 yılında kullanıma verilmiş ve 11A511 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 11.0'dır. Bunun daha 2 versiyonu da sunulmuştur:

  • 11A2061 ve 11A2063 yazılımlı versiyon - 20 Temmuz 2011 yılında sunuldu. unamesi Darwin 11.0.2'dir. 2011 Orta Mac Mini (11A2061) ve 2011 orta MacBook Air (11A2063) için yaratıldı. (2011 Orta veya daha sonra Mac'lerde başlatmanın ⌘ Cmd⌥ Opt + R ardından)
  • 11A511s yazılımlı versiyon - 16 Ağustos 2011 yılında sunuldu. Unamesi Darwin 11.0'dır. Orijinal perakende USB Sürücüsü sürümüdür.

Mac OS X Lion 10.7.1[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Ağustos 2011 yılında 11A511s yazılımı ile beraber kullanıma verilmiş ve 11B26 / 11B2118 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 11.1.0'dır. İkinci yazılım 2011 Orta Mac Mini ve 2011 Orta MacBook Air içindir. Aşağıdaki genel işletim sistemi düzeltmeleri içerir:

  • Safari'de video izlerken sistemin yanıt veremez duruma gelmesine neden olabilecek bir sorunu giderir.
  • Sistem sesinin, HDMI veya optik ses çıkışı kullanıldığında çalışamaz duruma gelmesine neden olan bir sorunu çözüldü.
  • Wi-Fi bağlantılarının güvenilirliğini artırır.
  • OS X Lion çalıştıran yeni bir Mac'e verilerinizi, ayarlarınızı ve uyumlu uygulamalarınızı aktarmanızı engelleyen sorunları çözüldü.
  • OS X Lion'a yükseltildikten sonra yönetici haklarına sahip bir kullanıcı hesabının bulunmamasından kaynaklanan sorunları çözüldü.

Mac OS X Lion 10.7.2[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ekim 2011 yılında kullanıma verilmiş ve 11C74 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 11.2'dir. Hem bireysel, hem de combo yüklenebilir. iCloud eklemi, Çeşitli hata düzeltmeleri, küçük kullanıcı arayüzü güncellemeleri, Safari 5.1.1 ve Time Machine diskten Lion önyükleme yeteneği içerir:

iCloud

  • iCloud, e-postalarınızı, takvimlerinizi, kişilerinizi, Safari yer işaretlerinizi ve Safari Okuma Listenizi depolar ve otomatik olarak tüm aygıtlarınıza iletir.
  • Mac'ime Dön özelliği Internet'te herhangi bir yerdeki başka bir Mac'ten Mac'inize uzaktan erişim sağlar.
  • Mac'imi Bul özelliği, kayıp bir Mac'in yerini bir harita üzerinde belirleyerek bulmanıza yardım eder ve söz konusu Mac'i uzaktan kilitlemenize veya tüm verilerini silmenize olanak sağlar.

Diğerleri

  • Masaüstü alanlarının ve tam ekran uygulamaların Mission Control'de yeniden düzenlenmesine olanak sağlar.
  • Masaüstü alanları ve tam ekran uygulamalar arasında dosyaların sürüklenmesini etkinleştirir.
  • Menü çubuğunun tam ekran uygulamalarda görünmemesine neden olabilen bir sorunu giderir.
  • Adres Defteri'nde Google kişi senkronizasyonu uyumluluğunu artırır.
  • Keynote'un geçici olarak yanıt vermemesine neden olabilen bir sorunu giderir.
  • Launchpad ile VoiceOver uyumluluğunu artırır.
  • Uykudan uyandıktan sonra ağa erişimde gecikmeye neden olabilen bir sorunu giderir.
  • Yerel olarak bağlı bir Time Machine yedekleme sürücüsünden Lion Kurtarma'da başlatmayı etkinleştirir.
  • Ekran büyütmenin çalışmamasına neden olan bir sorunu çözümlendi.
  • Active Directory ve LDAP entegrasyonunu iyileştirir.
  • Mail uygulamasındaki MobileMe posta hesabınız aracılığıyla posta gönderebilmenizi engelleyen bir sorunu çözümler.
  • Mail uygulamasında arama yaparken ortaya çıkan bir sorunu çözümlendi.
  • iChat'in sizden zaten kaydedilmiş bir hesap parolasını istemesine neden olabilen bir sorunu giderir.
  • Bu güncelleme ayrıca ek dijital kameralar için RAW görüntü uyumluluğu içerir.
  • Disk Görüntüsü (.dmg) ve yükleyici paketleri (.pkg) dosyaları artık "güvenli" dosya türleri arasında yer almamaktadır.

Mac OS X Lion 10.7.3[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Şubat 2012 yılında kullanıma verilmiş ve 11D50 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 11.3'tür. Çeşitli hata düzeltmeleri, Safari 5.1.3, Katalanca, Hırvatça, Yunanca, İbranice, Rumence, Slav, Tay ve Ukrayna dili desteği ekler:

Safari 5.1.3'ü ve şunları yapan düzeltmeleri içerir:

  • Katalanca, Hırvatça, Yunanca, Romence, Slovakça, Tayca ve Ukraynaca dil desteği eklendi.
  • OS X'e oturum açmak için akıllı kartlar kullanırken ortaya çıkan sorunları çözüldü
  • Microsoft Windows dosya paylaşımı ile ilgili uyumluluk sorunlarını çözüldü.
  • İşaretleme kullanan Microsoft Word belgelerini yazdırma sorununu çözüldü.
  • ATI grafik kartı kullanan bazı eski iMac'lerde uykudan sonra ortaya çıkan grafik performansı sorununu çözüldü.
  • Uykudan uyanırken ortaya çıkan Wi-Fi bağlantısı sorununu çözüldü.
  • Safari'nin kablosuz bir ağa katılmadan önce açılmasını engelleyen sorunu çözüldü.
  • Bir SMB DFS paylaşımına kimlik doğrulaması gerçekleştirme ile ilgili potansiyel sorunu çözüldü.
  • Ek dijital kameralar için RAW görüntü uyumluluğu içerir.

Dizin Servisleri

  • Salt okunur Active Directory Alan Denetleyicilerine bağlanmayı iyileştirir.
  • Adı ".local" ile biten bir alandaki Active Directory kullanıcıları için bağlanma ve oturum açma hızını artırır.
  • Active Directory istemcileri tarafından gerçekleştirilen Dinamik DNS (DDNS) güncellemelerinin güvenilirliğini artırır.
  • Boşluk içeren bir Active Directory kullanıcı adı ile oturum açmaya izin verir.
  • "Apple-user-homeDirectory" ve "apple-user-homeurl" özellikleri ile genişletilmiş Active Directory şemaları ile uyumluluğu artırır.
  • Mobil hesapları olan Active Directory kullanıcıları için ana dizin Dock öğesini düzeltir.
  • MD5-karma parolaları olan NIS kullanıcılarının oturum açmasına izin verir.

Mac OS X Lion 10.7.4[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Mayıs 2012 yılında kullanıma verilmiş ve 11E53 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 11.4'tür. Çeşitli hata düzeltmeleri ve Safari 5.1.6. eklemi oldu.

  • "Tekrar oturum açıldığında pencereleri yeniden aç" ayarının her zaman etkin olması sorununu çözüldü.
  • Belirli İngiliz üçüncü taraf USB klavyelerle uyumluluğu artırır.
  • Bilgi Ver'in "İçindeki öğelere uygula…" denetçi işlevini ana klasörünüzde kullanmanız durumunda ortaya çıkabilecek izin sorunlarını giderir.
  • PPPoE bağlantılarının Internet paylaşımını iyileştirir.
  • Proxy otomatik konfigürasyon (PAC) dosyası kullanımını iyileştirir.
  • Dosyaların bir SMB sunucusuna kaydedilmesini engelleyebilen sorunu çözer.
  • SMB yazıcı kuyruğuna yazdırmayı iyileştirir.
  • WebDAV sunucusuna bağlanırken performansı artırır.
  • NIS hesapları için otomatik oturum açmayı etkinleştirir.
  • Ek dijital kameralar için RAW görüntü uyumluluğu içerir.
  • Active Directory hesaplarına bağlanma ve bu hesaplarda oturum açma güvenilirliğini artırır.
  • OS X Lion 10.7.4 Güncellemesi, kararlılık iyileştirmelerini barındıran Safari 5.1.6'yı içerir.

Mac OS X Lion 10.7.5[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Eylül 2012 yılında kullanıma verilmiş ve 11G56 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 11.4.2'dir. 4 Ekim 2012 yılında 11G63 yazılımlı versiyonu kullanıma verildi. Çeşitli hata düzeltmeleri, Safari 5.1.7, Gatekeeper işlevselliği eklendi.

  • Bir yeniden başlatma sonrasında Launchpad'de simgelerin yeniden düzenlenmesi sorununu çözüldü.
  • iMac (2009 Sonu ve daha yeni) için Wi-Fi güvenilirliğini artırması.
  • Bir SMB sunucusu aramak için Spotlight'ı kullanma ile ilgili sorunu çözüldü.
  • Active Directory sunucularına bağlanma uyumluluğunu artırması.
  • MacBook Air (2012 Ortası) Thunderbolt ekrana bağlıyken ses çalmayla ilgili sorunu gidermesi.
  • Bilgisayar parolası ve DNS kayıtlarını güncelleyen Active Directory istemcilerini geliştirmesi.
  • Bir 802.1X parolasını değiştirirken anahtar zincirini doğru biçimde güncellemesi.
  • Metin giriş alanlarının bazı uygulamalarda siyah görünmesine neden olan bir sorun giderildi.
  • Microsoft Exchange Server 2010'a aktarırken iCal etkinliklerini korumak.
  • Bir kullanıcının birincil grubuna bağlı yönetilen tercihi zorunlu kılmak.
  • Bir web proxy'si kullanırken güvenli web sitelerine erişme sorununu gidermesi.
  • 802.1X ağlarla kimlik doğrulaması yapmak için kullanılan RSA belirteciyle uyumluluğu artırmak.
  • Centrify DirectControl kimlik doğrulaması ile uyumluluğu artırmak.
  • Bir NIS hesabında otomatik olarak oturum açmayı etkinleştirmek.
  • @icloud.com e-posta adreslerini desteklemesi.
  • Belirli Mac dizüstü bilgisayarlara bağlıyken bazı VGA projektörlerindeki video sorununu çözüldü.

Mac OS X 10.7.5 Ek Güncelleme

  • Time Machine yedeklemelerinin tamamlanmasının uzun sürmesine neden olan bir sorunu çözüldü.
  • Bir Geliştirici Kimliği ile oturum açılmış belirli uygulamaların açılmasını önleyen bir sorunu giderir.

Yazılım uyumsuzlukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Böyle Mac 2004 Office ve AppleWorks gibi Rosetta bağlı uygulamalar ve Mac 2007 için Quicken'ın erken sürümleri artık desteklenmemektedir. Bu Sistem Profilerinde Classic veya PowerPC olarak listelenen uygulamaları etkiler. Böyle Fink ve MacPorts olarak Mac OS X Unix paketi yeniden ve daha sonra Xcode çalışan yöneticileri gerektirir.

Önce gelen:
Mac OS X Snow Leopard
Mac OS X Lion
20 Temmuz 2011
Sonra gelen:
OS X Mountain Lion

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]