Yeryüzü Çocukları 1: Mağara Ayısı Klanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mağara Ayısı Klanı sayfasından yönlendirildi)
Yeryüzü Çocukları 1: Mağara Ayısı Klanı
The Clan of the Cave Bear
YazarJean Marie Auel
ÇevirmenFisun Demir
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
DilTürkçe
TürTarih öncesi kurgu
Yayım4 Mayıs 1980 (özgün)
16 Aralık 2002 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Sayfa609 sayfa
ISBN0-517-54202-1
OCLC6277166
Earth's Children serisi
Yeryüzü Çocukları 1: Mağara Ayısı Klanı The Valley of Horses

Yeryüzü Çocukları 1: Mağara Ayısı Klanı (İngilizce: The Clan of the Cave Bear), Jean M. Auel'in tarih öncesi çağlarla ilgili tarih öncesi kurguya dayalı 1980 tarihli bir romanı ve epik[1] eseridir. Neandertal ve modern Cro-Magnon insanları arasındaki etkileşim olasılıkları üzerine spekülasyon yapan Yeryüzü Çocukları kitap serisinin ilk kitabıdır.

Ayar[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman, kutup buz tabakalarının ilerleyişine atıfta bulunarak, hikâyeyi Günümüzden 19.950 yıl öncesine (BP) veya mevcut buzul çağının son buzul döneminin en güneydeki tecavüzünün meydana geldiği MÖ 18.000 yıl öncesine yerleştiriyor. Auel'in bazen 29.950 ile 26.950 yıl BP veya 28.000 ile 25.000 BCE arasındaki zaman çerçevesi, genel olarak insanlığın Neandertal kolunun ortadan kaybolduğuna dair arkeolojik tahminlere karşılık gelir.

Konu özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Okurların Cro-Magnon olduğunu anladığı beş yaşındaki Ayla, ailesinin kampını yerle bir eden bir depremle öksüz ve evsiz kalır. Birkaç gün boyunca çıplak ve kendini besleyemeyecek şekilde akıntı yönünde dolaşıyor. Bir mağara aslanı tarafından saldırıya uğrayan ve neredeyse öldürülen ve açlıktan, bitkinlikten ve yaralarında enfeksiyondan muzdarip olan o, ölümün eşiğinde yere yığılır.

Anlatı, kendilerine "Klan" diyen ve okuyucunun Neandertal olduğunu anlamaya başladığı bir grup insana geçer. Mağaraları depremde yıkıldı ve yeni bir yuva arıyorlar. Grubun büyücü kadını Iza, hasta kızı keşfeder ve Klan lideri olan erkek kardeşi Brun'dan, çocuğun Klanın güvenilmeyen düşmanları olan "Diğerleri"nin açıkça bir üyesi olmasına rağmen ona yardım etmesi için izin ister. Çocuk, Iza ve en büyük erkek kardeşi Creb tarafından evlat edinilir. Creb, anormal derecede büyük kafasının neden olduğu zor bir doğum sonucu deforme olmasına ve daha sonra bir mağara ayısının saldırısına uğradıktan sonra bir kolunu ve gözünü kaybetmesine rağmen grubun "Mog-ur" veya şamanıdır. Klan, iyi ya da kötü şans göndererek hayatlarını etkileyebileceğine inandıkları ve Mog-ur'un aracı olarak hareket ettiği "totem" adı verilen Dünyevi hayvanların ruhani temsillerine tapar. Brun, Iza'nın ölmekte olan çocuğu tedavi etmesine izin verir ve Creb'in kişisel totem ruhunu keşfetmesi koşuluyla onu evlat edinmeyi kabul eder.

Meditasyon yoluyla Creb, çocuğun asla bir kadına ve sadece çok az erkeğe verilmeyen güçlü bir totem olan mağara aslanının ruhu tarafından korunabileceğine inanmaya başlar. Kızın keşfedilmeden kısa bir süre önce yaşadığı mağara aslanı saldırısını, Klana kabul edilebilmesi için ruhunun onu belirlediğinin kanıtı olarak aktarıyor. İnsanlar ona doğum adını telaffuz etmeye en yakın olan Ayla diyorlar. Onlarla bir süre gezdikten sonra iyileşmeye başlayan Ayla, yeni bir yuva bulamadıkları için ne yapmaları gerektiğini tartışmak için durduklarında gruptan uzaklaşır ve ihtiyaçlarına uygun, kocaman, güzel bir mağara keşfeder. Özellikle Ayla aralarında yaşarken şans önlerine gelmeye devam ettiği için birçok insan Ayla'yı şanslı görmeye başlar.

Auel'in kitaplarında, Neandertaller yalnızca sınırlı bir ses aygıtına sahiptir ve nadiren konuşurlar, ancak oldukça gelişmiş bir işaret diline sahiptirler. Gülmezler, hatta gülümsemezler ve ağlamazlar; Ayla ağlayınca İza gözünde bir hastalık olduğunu düşünür.

Ayla'nın farklı düşünce süreçleri, onun önemli Klan geleneklerini, özellikle de kadınların silah kullanmasına yönelik tabuyu yıkmasına yol açar. O iradeli ve canlı, ancak her şeyi ilk elden öğrenmesi gerekse de Neandertallere uyum sağlamak için çok çalışıyor; Klanın yalnızca bir kez gösterildikten sonra belirli görevleri yapmalarını sağlayan atalarının anılarına sahip değil.

Iza, Ayla büyüdüğünde kimsenin onu eş olarak istemeyeceğinden endişelenir ve bu da Ayla'yı gruba yük yapar. Bu nedenle Ayla'yı, tüm Klan'ın en prestijli tıp kadınları olan soyundan bir büyücü kadın olarak eğitir. Bu, Ayla'ya çiftleşip eşleşmediğinden bağımsız olarak kendi statüsünü verecektir. Iza'nın Ayla'yı eğitmesi, kendi kızı Uba'dan çok daha uzun sürer, çünkü Ayla Klan'ın anılarına sahip değildir.

Ayla'nın romandaki ana düşmanı, liderin Brun'ın itibarını ve dikkatini ondan uzaklaştırdığını hisseden oğlu Broud'dur. İkisi olgunlaştıkça, Broud'un kalbindeki nefret iltihaplanır. Genç yetişkin olduklarında, Ayla üzerindeki tüm kontrolünü göstermek için acımasızca tecavüz ediyor ve ona günde birçok kez saldırmaya devam ediyor. Onu umutsuz ve ilgisiz bırakan bir depresyona girer ve hızla hamile kalır. Iza, Ayla'ya, bir Klan kadınına kıyasla çekici olmayan görünümünün, doğum yapmadan önce bir eş bulmasını büyük olasılıkla engelleyeceğini açıklar - Iza'nın halkı, gruba kötü şans getireceğine inandığı bir durum. Hayatının büyük bir bölümünde anne olmayı hayal eden ve güçlü totemi sayesinde bunun tek şansı olabileceğine inanan Ayla, İza'yı reddeder. Çocuğu kaybetmek için ilaç alması önerisi. Zor bir hamilelik ve neredeyse ölümcül bir doğumun ardından Ayla, bir oğlunun doğumuna sevinir, ancak bir takım Cro-Magnon özelliklerine sahip olduğu için Klan tarafından deforme olmuş olarak sınıflandırılır ve neredeyse ondan alınır.

Kitap, Broud'un Brun'u liderliğe getirmesi ve Goov'un Creb'i mog-ur olarak devralmasıyla sona eriyor. Broud, Goov'a Ayla'ya acil bir ölüm laneti yapmasını emreder. Daha sonra başka bir deprem olur ve Creb'i öldürür. Ayla, kendi türünden başka insanları bulmak için yola çıkar. Oğlu Durc, Broud'u uyaran ve onu lider yapma kararından pişmanlık duyan Brun'ın koruması altındaki kabilede kalır.

Devam filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Devam filmi Atlar Vadisi, Ayla'nın Dünya Çocukları serisinin The Mammoth Hunters dahil diğer kitaplarında daha da geliştirilen hikâyesine devam ediyor ; Geçit Ovaları ; Taştan Sığınaklar ; ve serinin altıncı ve son oyunu The Land of Painted Caves.

Arkaplan[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kitap için yapılan arkeolojik ve paleontolojik araştırma, Auel tarafından kendi halk kütüphanesinden, arkeoloji kongrelerine katılarak ve çalışma alanı arkeologları tarafından verilen brifinglerle sahaları kapsamlı bir şekilde gezerek gerçekleştirildi.[2] Bazı tanımlamalar, Shanidar'daki mağara mezarından Irak'ta bulunan ve MÖ 60-80.000 yıllarına tarihlenen ilk yetişkin Neandertal iskeletlerine dayanmaktadır. Diğer veriler, yaygın Aurignacian kültürü ve Gravettian kültürü ve Auel'in Cro-Magnon dini uygulamalarının bir merkezi olarak kullandığı anlatı Venüs figürinleriyle açıkça bağlantılıdır.[3]

Film ve televizyon uyarlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman, 1986'da Michael Chapman tarafından yönetilen ve Daryl Hannah'nın oynadığı bir filme uyarlandı.

2014 yılında Lifetime televizyon ağı, roman serisine dayanan bir pilot bölüm sipariş etti. Ron Howard, Brian Grazer, Jean M. Auel ve Linda Woolverton baş yapımcılar ve Woolverton televizyon oyununu yazıyor. Fırlatma bir süre için 2015'te planlandı.[4]

2016'da başlayacak bir dizi için bir pilot çekme planlarına dair raporlara rağmen, İrlanda tek konum olarak, bu plan Lifetime tarafından iptal edildi ve çeşitli ağlarda şanssız bir şekilde alışveriş yapıldı. Mart 2016 itibarıyla ölü olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca bkz.[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Books by Jean M. Auel". Jeanauel.com. 21 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 
  2. ^ Auel, various Series forwards, appreciations and credits, esp. "The Shelters of Stone" appreciations make it plain she'd outlined six book series in detail and visited digs in the various locales before this first book, and reprised such visits at various times since.
  3. ^ Tools and carvings characteristic of these cultures and maps delineating the actual basis dig sites are located within the inside cover art of most of the sequels.
  4. ^ Lifetime Orders Drama Pilot 'The Clan of the Cave Bear'