MEB 100 temel eser listesi (ortaöğretim)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

(Ortaöğretim Okullarında Okutulacak) 100 Temel Eser, Türkiye Cumhuriyeti 59. Hükumeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle baş vurabilecekleri kaynak eserler olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş edebi eserlerdir. Bu liste, Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik tarafından 19 Ağustos 2004'te yayımlanan bir genelgeyle kamuya açıklanmıştır. Ayrıca bu genelgede, ilköğretim okulları için de benzer bir eser listesinin hazırlanıp yayımlanacağı ifade edilmiştir [1][2].

"Türk Edebiyatı" ve "Dünya Edebiyatı" başlıkları altında derlenmiş olan kitapların seçiminde, tartışma konusu olmaması için "Türk Edebiyatı" başlığı altında yaşayan yazarların eserlerine yer verilmemiştir [2].

Listedeki değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli adlı eseri bakanlığın 29 Nisan 2008'de yayınladığı genelge ile listeden çıkarılmış, yerine Tarık Buğra'nın Osmancık adlı eseri dahil edilmiştir.[3]

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortaöğretim okullarında okutulmak üzere hazırlanarak kamuoyuna duyurulmuş olan eser listesi şöyledir:

Roman[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Açlık (Knut Hamsun)
  2. Aganta Burina Burinata (Halikarnas Balıkçısı)
  3. Akdeniz (Panait Istrati)
  4. Ayaşlı ile Kiracıları (Memduh Şevket Esendal)
  5. Babalar ve Oğullar (Turgenyev)
  6. Beyaz Diş (Jack London)
  7. Beyaz Gemi (Cengiz Aytmatov)
  8. Bir Bilim Adamının Romanı (Oğuz Atay)
  9. Cemo (Kemal Bilbaşar)
  10. Çalıkuşu (Reşat Nuri Güntekin)
  11. Çanlar Kimin İçin Çalıyor (Ernest Hemingway)
  12. Derviş ve Ölüm (Mehmet Selimoviç)
  13. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Peyami Safa)
  14. Don Kişot (Cervantes)
  15. Drina Köprüsü (İvo Andriç)
  16. Drina'da Son Gün (Faik Baysal)
  17. Esir Şehrin İnsanları (Kemal Tahir)
  18. Eskicinin Oğulları (Orhan Kemal)
  19. Fareler ve İnsanlar (John Steinbeck)
  20. Fatih-Harbiye (Peyami Safa)
  21. Gora (Rabindranath Tagore)
  22. Gün Olur Asra Bedel (Cengiz Aytmatov)
  23. İbrahim Efendi Konağı (Samiha Ayverdi)
  24. İki Şehrin Hikayesi (Charles Dickens)
  25. Kalpaklılar (Samim Kocagöz)
  26. Kaplumbağalar (roman) (Fakir Baykurt)
  27. Karartma Geceleri (Rıfat Ilgaz)
  28. Kayıp Aranıyor (roman) (Sait Faik Abasıyanık)
  29. Kiralık Konak (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
  30. Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç (Hüseyin Rahmi Gürpınar)
  31. Kuyucaklı Yusuf (Sabahattin Ali)
  32. Küçük Ağa (Tarık Buğra)
  33. Madame Bovary (Flaubert)
  34. Mai ve Siyah (Halit Ziya Uşaklıgil)
  35. Mor Salkımlı Ev (Halide Edip Adıvar)
  36. Onlar da İnsandı (Cengiz Dağcı)
  37. Ölü Canlar (Gogol)
  38. Robinson Crusoe (Daniel Defoe)
  39. Sahnenin Dışındakiler (Ahmet Hamdi Tanpınar)
  40. Savaş ve Barış (Tolstoy)
  41. Sefiller (Victor Hugo)
  42. Sergüzeşt (Samipaşazade Sezai)
  43. Ses ve Öfke (William Faulkner)
  44. Sinekli Bakkal (Halide Edip Adıvar)
  45. Sokakta (Bahattin Özkişi)
  46. Suç ve Ceza (Dostoyevski)
  47. Tütün Zamanı (roman) (Necati Cumalı)
  48. Vadideki Zambak (Balzac)
  49. Yaban (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
  50. Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Aziz Nesin)
  51. Yedinci Gün (roman) (Orhan Hançerlioğlu)
  52. Yılkı Atı (Abbas Sayar)

Söylev[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk)

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Faust (Goethe)

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Çağlayanlar (Ahmet Hikmet Müftüoğlu)
  2. Dede Korkut Hikayeleri
  3. Gazoz Ağacı (Sabahattin Kudret Aksal)
  4. Gurbet Hikayeleri (Refik Halit Karay)
  5. Gülistan (Sadi)
  6. Ömer Seyfettin Hikayelerinden Seçmeler
  7. Haldun Taner Hikayelerinden Seçmeler
  8. Sait Fait Abasıyanık Hikayelerinden seçmeler
  9. Kelile ve Dimne (Beydeba)
  10. Kerem ile Aslı
  11. Memleket Hikayeleri (Refik Halit Karay)

Şiir[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Orhan Veli Kanık'ın Bütün Şiirleri
  2. Çile (Necip Fazıl Kısakürek)
  3. Divan Şiirinden Seçmeler
  4. Dostlar Beni Hatırlasın (Aşık Veysel)
  5. Halk Şiirinden Seçmeler
  6. Han Duvarları (Faruk Nafiz Çamlıbel)
  7. Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal Beyatlı)
  8. Kutadgu Bilig'den Seçmeler
  9. Memleketimden İnsan Manzaraları (Nazım Hikmet)
  10. Mesnevi'den Seçmeler (Mevlana)
  11. Otuz Beş Yaş (Cahit Sıtkı Tarancı)
  12. Safahat (Mehmet Âkif Ersoy)
  13. Ahmet Muhip Dıranas şiirlerinden seçmeler
  14. Ahmet Kutsi Tecer şiirlerinden seçmeler)
  15. Yunus Emre Divanı'ndan seçmeler

Deneme[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Beş Şehir (Ahmet Hamdi Tanpınar)
  2. Bize Göre (Ahmet Haşim)
  3. Boğaziçi Mehtapları (Abdülhak Şinasi Hisar)
  4. Boğaziçi Şıngır Mıngır (Salah Birsel)
  5. Bu Ülke (Cemil Meriç)
  6. Devlet (Platon)
  7. Diyorlar Ki (Ruşen Eşref Günaydın)
  8. Eğil Dağlar (Yahya Kemal Beyatlı)
  9. Gençlerle Başbaşa (Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil)
  10. Sokrates'in Savunması (Eflatun)
  11. Şehir Mektupları (Ahmet Rasim)
  12. Türkçenin Sırları (Nihad Sami Banarlı)

Gezi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Anadolu Notları (Reşat Nuri Güntekin)
  2. Seyahatname (Evliya Çelebi)

Anı[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Çankaya (Falih Rıfkı Atay)
  2. Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay)

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Suyu Arayan Adam (Şevket Süreyya Aydemir)

Fıkra[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Nasreddin Hoca fıkralarından Seçmeler

Masal[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Türk masalları (Naki Tezel)




Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]