Münazarat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Münazarat
YazarSaid Nursi
YayımcıEnvar Neşriyat
Sözler Neşriyat
RNK Neşriyat
Yeni Asya Neşriyat
Tenvir Neşriyat
Zehra Yayıncılık
İhlas Nur Neşriyat
Söz Basım Yayın
Mutlu Yayıncılık
Nubihar Yayınları

Münazarat; Said Nursî'nin Risale-i Nur adlı külliyatında bulunan kitaplarından biridir. Külliyatın bazı kitaplarında yer alan önemli meselelelerin bir kısmı bu eserde de yayınlanmıştır.

Münâzarât, münâzaralar demektir. Said Nursî doğuda Kürt aşiretleri arasında dolaşmış ve onların sorduğu sorularına verdiği cevapları bu kitapta yayımlamıştır. Kitapta Meşrûtiyet'in gerekliliği, faydaları ve İslâm'a aykırı olmadığı anlatılır. Bediüzzaman'ın hayatının sonraki devrelerinde de gerçekleştirmek için çabaladığı Medreset-üz Zehra projesi bu kitapta işlenen diğer konulardandır.

Muhakemat kitabı "Reçetetü'l-Ulema" veya "Reçetetü'l-Havas" olarak adlandırılırken, Münazarat "Reçetetü'l-Avam" olarak adlandırlır. Bir diğer adlandırma da "Ekrad Reçetesi" olarak bilinmektedir.

Kitabın girişinde yazar Azametli bahtsız bir kıtanın, şanlı tali'siz bir devletin, değerli sahipsiz bir kavmin reçetesi şeklinde tanımlamaktadır. Bu cümlede geçen kıtanın Asya, devletin Osmanlı devleti ve kavmin Kürtler olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.