Mülheim, Köln

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köln-Mülheim belediye binası

Mülheim, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri olan Köln'ün nüfus bakımından en yoğun ilçesidir. İlçe dokuz semtten (Buchforst, Buchheim, Dellbrück, Dünnwald, Flittard, Höhenhaus, Holweide, Mülheim ve Stammheim) oluşmaktadır. Nüfusu 31 Aralık 2006 itibarı ile 144.720'dir. Yüzölçümü 52,2 km² (km²'ye 2771 kişi düşmektedir) olup, belediye başkanlığını SPD'li Norbert Fuchs yürütmektedir. Wiener Platz (Viyana Meydanı) buradadır.

Coğrafi Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mülheim'in kuzeyinde Leverkusen, doğusunda Bergisch Gladbach, güneyinde Kalk ve Köln-Innenstadt (Merkez ilçesi) ilçeleri ve batısında ise Ren Nehri ile komşudur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Önceleri Köln'den bağımsız olan Mülheim'in 11. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Bilinen en eski adı Mulenheym'dir. 1914 yılında Köln´e katılarak, buranın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur.

Mülheim'daki göçmenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mülheim İlçesi kozmopolit bir yapıya sahiptir. Nüfusun %30 - %40'ı yabancı kökenlilerden oluşmaktadır. Yabancı kökenlilerin büyük çoğunluğunu Türkiye'den göç eden insanlar oluşturmaktadır.[1] Almanya'daki Türkler arasında bilinen en önemli caddelerden biri olan ünlü Keup Caddesi (Keupstraße) buradadır. Cadde esnaflarının ve ikamet edenlerin %90 - %95´ine yakını Türkiye´den yıllar önce buraya göç eden ve burada nesilleri çoğalan insanlardır. Bu ilçeye Köln merkezden kamu taşımacılığına ait 3, 4, 13 ve 18 numaralı metro/tramvay hatlarıyla gelmek mümkündür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Diken, Şeyhmus (13 Şubat 2010). "Duvarın Altı Da, Üstü De Bir". Bianet. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]