Lynyrd Skynyrd

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lynyrd Skynyrd
Lynyrd Skynyrd, 1973
Genel bilgiler
Başladığı yerJacksonville, Florida, Amerika Birleşik Devletleri
TarzlarSouthern rock, blues rock, hard rock, boogie rock, country rock, roots rock
Etkin yıllar1964-1977, 1988–günümüz
Müzik şirketiMCA, Atlantic, Capricorn, CMC International, Sanctuary, Universal, Roadrunner/Loud & Proud
İlişkili hareketler38 Special, Van Zant, Rossington Collins Band, Allen Collins Band, The Rossington Band, The Outlaws, Strawberry Alarm Clock, Blackfoot
Resmî sitelynyrdskynyrd.com
ÜyelerGary Rossington
Johnny Van Zant
Rickey Medlocke
Michael Cartellone
Mark Matejka
Peter Keys
Johnny Colt
Eski üyelerAllen Collins
Artimus Pyle
Billy Powell
Bob Burns
Ean Evans
Ed King
Greg T. Walker
Hughie Thomasson
Jeff McAllister
Kurt Custer
Larry Junstrom
Leon Wilkeson
Mike Estes
Owen Hale
Randall Hall
Robert Kearns
Ronnie Van Zant
Steve Gaines

Lynyrd Skynyrd, Amerikalı rock müzik grubu. 1970'lerde, vokalist ve birincil şarkı yazarı Ronnie Van Zant liderliğinde etkin olmuştur. Grup 1977 yılında McComb, Mississippi’de meydana gelen bir uçak kazasında Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines ve back-up vokalist Cassie Gaines’in ölmesiyle dağıldı. Grubun adı, isimli, Jacksonville, Florida'daki Robert E. Lee Lisesi'nin beden/basketbol hocası Leonard Skinner'ın adı ilham alınarak kondu. Grubun bazı üyeleri bu lisenin öğrencisiydi. Southern Rock terimi, grup kurulduğu zamanlarda var olmasa da eleştirel olarak 1970'lerin iyi gruplarındandır ve Rock and Roll Hall of Fame’e 13 Mart 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Fark edilir 3’lü gitar atakları Freebird ve Sweet Home Alabama'yı FM radyo Amerikan klasiği yapmıştır.[1]

RnR Hall of Fame’e alınan elemanları, vokalist Ronnie Van Zant, gitarist Gary Rossington, Allen Collins, Ed King ve Steve Gaines, bascı Leon Wilkeson, klavyeci Billy Powell ve baterist Bob Burns ve Artimus Pyle’ı içerir.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal olarak My Backyard adındaki grup, 1964 yazında Jacksonville, Florida’da genç yaşıtlar Van Zant, Collins, Gary Rossington (gitar), Larry Junstrom (bas) ve Burns tarafından kurulmuştur. Kurulduğunda Free, The Yardbirds, The Rolling Stones ve The Beatles gruplarından etkilendiler. Bunlara ek olarak da southern blues ve country & western müziğinden etkilenerek çalışmaya başladılar.

1968'de grup yerel bir Battle of the Bands yarışmasını kazanmış ve aldıkları parayla, Need All My Friends (Jacksonville'li Shade Tree Records'tan çıkış single'ları) ve Michelle'i kaydetmişlerdir.

Güney-doğuda gerçekleşen Kaliforniya kökenli psychedelic grup Strawberry Alarm Clock grubunun birçok konserinde ön grup olarak sahneye çıkmışlardır.

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'te grup, Hell House’da (Green Cove Springs’de, Clay County’de küçük bir şehir, Jacksonville'in hemen dışında) izole bir çiftlikte provalara başladılar. Roadie Billy Powell da klavyeci olarak gruba bu zamanlarda katıldı.

Orijinal adlarını One Percent olarak belirlediyseler de, Noble Five gibi birçok isim değişikliği oldu. Sonunda grubun adı Leonard Skinnerd oldu. Leonard Skinnerd, Rossington ve Burns’un Robert E. Lee Lisesi’ndeki beden öğretmenleri adıydı.

Skinner, okulun giyim kuralına sıkı sıkıya bağlıydı ve uzun saç sevmiyordu. Okul sonrası, grup, Skinner’la sıkı ilişkiler kurdu. Sonraki senelerde, Skinner Jacksonville Memorial Coliesum’da bir konserde grubu tanıttı. Ayrıca Skinner, Rock and Roll Hall of Fame’e girmelerini kutlayan bir konsere de katıldı.

1970'lerin başında grup Güney’de çalmaya devam etti. Böylelikle de Blues-rock tarzları ve imajları perçinlenmiş oldu. Leon Wilkeson, basda Larry Junstrom’un yerini aldı. Fakat Wilkeson, arkadaşlarını şaşırtarak ilk albüm kaydından önce gruptan ayrıldı (Wilkeson, daha sonra Van Zant’ın daveti üzerine kısa bir süre sonra gruba dondu). Strawberry Alarm Clock gitaristi Ed King, bascı olarak gruba dahil oldu. Album tamamlandıktan sonra, Van Zant, şaka yoluyla King’e birlikte çaldığı en kötü bascı, dedi. King’in gitara geçmesini istedi, böylelikle 3'lü gitar mix ile ilk stüdyo albümleri yapıldı.

En iyi yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1973'te grup adını Lynyrd Skynyrd olarak değiştirdi. Blood, Sweat and Tears’ın müzisyen, şarkı yazarı ve prodüktörü Al Kooper, Funocchio’s adlı bir Atlanta klubünde gruptan hayli etkilendi. Grubu 1972’de MCA Records’a aldı. 1973'te çıkan ilk albümlerinin prodüktörlüğünü üstlendi. Hit şarkıları "I Ain’t the One", "Simple Man", "Gimme Three Steps" ve "Freebird" bu albümde yer aldı. Billboard Hot 100’de 19. Sıraya çıkan "Freebird", ulusal radyolarda çalınmaya başladı. Şarkı ayrıca RnR klişe şarkısı oldu. Her konserde çalınması, hayranları tarafından istendi (kimlerin çaldığı önemli değildi). Lynyrd Skynyrd hayran kitlesi 1973'lerde hızla büyüdü. The Who’nun Quadrophenia’sının açılış grubu olmasının hayranlarının artması üzerinde büyük etkisi oldu.

1974’te çıkan 2. albumleri Second Helping, grubu epey meşhur etti. Bu albümdeki Sweet Home Alabama Ağustos 1974’te sıralamalarda 8. oldu. Bu şarkı, Neil Young'ın Alabama ve Southern Man şarkılarına bir cevaptı. Günümüzde Young aralarında bir sorun olmadığını belirtmiş, iyi arkadaş ve müziklerinin hayranı olduğunu söylemiştir. Bu albümden diğer hitler ise, Workin’ for MCA ve Call Me The Breeze olmuştur. Powderfinger yazıldığından aylar sonra gerçekleşen uçak kazasından sonra Young 1979'da çıkan Rust Never Sleeps albümüne şarkıyı dahil etti. Young, Powderfinger adlı şarkısını Lynyrd Skynyrd’a vereceğinin de doğru olmadığını söylemektedir. Young, zaman zaman Sweet Home Alabama korosunu konserlerinde kullanmıştır.

Second Helping 1974’te 12. sıraya yükselmiştir ve multi-platinum albüm olmuştur. Ozark Music Festival’ine 350,000 kisinin katıldığı kaydedilmiştir. Bu bir konserde erişilen en geniş katılımlardan biridir. Grup, 1975’te Golden Earring ve 1976'da The Rolling Stones'la İngiltere turnesi yapmıştır.

1975’te Burns grubu bırakır ve yerine Artimus Pyle gelir. Nuthin’ Fancy yayınlanır ve ilk Top Ten albumleri olur. Saturday Night Special Billboard Hot 100'de 27. sıraya çıktı. Nuthin’ Fancy turunun ortalarında, Ed King grubu bırakır. 2 gitarlı, 6 kişilik bir grup olarak çalmaya devam ederler.

1976’da çıkan Gimme Back My Bullets, önceki 2 albümün başarısını yakalayamaz. Double Trouble adlı şarkıları birçok southern rock CD'sinde çalınır. Aralık 1975’te backup vokalistler Leslie Hawkins, Cassie Gaines ve JoJo Billingsley ya da adlarıyla Honkettes, gruba dahil olur. 1976’da Cassie Gaines’in erkek kardeşi Steve Gaines gruba, King’in yerine dahil olur. 2 CD'lik double albüm One More from the Road'da (2. Top Ten hitleri) artık Gaines çalmaktadır. En iyi zamanlarında grubun kendine has 3'lü gitar stili melodik bas, vahşi fakat ritmik perküsyon, Van Zant’ın güçlü vokalleri ve Powell’ın keyboard/piano çalış stili grubun imzası niteliğini taşır.

Lynyrd Skynyrd'ın 6. albümü Street Survivors, What’s Your Name ve That Smell’i şarkılarını içerir. 17 Ekim 1977'de yapılan albüm klasik grubun son albümüdür.

Uçak Kazası (1977)[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Ekim 1977 Perşembe günü Street Survivors’ın çıkarılmasından sadece 3 gün sonra, grup tamamen rahat, yeni turneye çıkmaya hazırken, Greenville, Güney Karolina’dan LSU, Baton Rouge, Louisiana’ya uçan Convair 240 mekanik problemler yaşamaya başladı ve uçak McComb, Mississippi yakınlarına düştü. Kazada Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines ve back-up vokalist Cassie Gaines hayatını kaybetti.

Ara seneler (1977–1987)[değiştir | kaynağı değiştir]

1980-82 arası Rossington ve Collins, The Rossington-Collins Band grubunu kurdu. Pyle, The Artimus Pyle Band'i kurdu. Collins The Allen Collins Band'i kurdu(1983). Trajedi yine baş gösterdi ve 1986’da bir araba kazasında Collins alkollüyken kız arkadaşını kaybetti ve bel altından felç oldu.

Reunion Seneleri (1987-Günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazadan kurtulan Gary Rossington, Billy Powell, Leon Wilkeson ve Artimus Pyle ve eski gitarist Ed King grubu tekrar kurdu. Ronnie’nin küçük kardeşi Johnny Van Zant yerine vokale geçti. Collins felç olduğu için sadece müzikal direktörlük yaptı. Collins 1989 da verem oldu ve 23 Ocak 1990’da öldü. Yeniden bir araya gelen grup aslında sadece orijinal line-up anısına 1987'de çıkarılan Southern By The Grace of God double-live albümü için kurulmuştu. 1994’te birçok country sanatçısı Skynyrd anısına hazırlanan Skynyrd Frynds albümü için bir araya geldir.

Tekrar kurulan Lynyrd Skynyrd birçok eleman değiştirmişti ve hala albüm ve turne yapmaktadır. Skynyrd’in 1972’den beri bascısı olan Leon Wilkeson, otel odasında karaciğerden kaynaklanan bir hastalığa bağlı olarak ölü bulundu. Temmuz 2001'de kalan elemanlar Thyrty adı altında bir double-album çıkardılar. Haziran 2004’te Lyve: The Vicious Cycle Tour yayınlandı. 2005 başlangıcında Hughie Thomasson grubu bıraktı.

10 Mayıs 2005’te Johnny ve Donnie Van Zant Get Right With The Man adıyla bir albüm yaptı. Gırtlak problemi yaşayan Johnny 3 ay şarkı söyleyemez. 10 Eylül 2005’te Johnny'siz bir Lynyrd Skynyrd, Katrina Kasırgası kazazedeleri için yardım konseri düzenlediler. Bu sefer Kid Rock vokaldeydi.

2004'te Rolling Stone Magazine, grubu En İyi 100 Sanatçı arasından 95. gösterdi.

Ronnie Van Zant’ın dul eşi Judy Jenness Van Zant bir Lynyrd Skynyrd tribute web sitesine sahiptir ve bu sitede orijinal grup elemanlarından söz edilmektedir. 9 Eylül 2007’de eski Skynyrd gitaristi Hughie Thomasson kalp krizi sonucu Florida’daki evinde öldü.

Hellfest, 2019 yılında LynyrdSkynyrd

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1973 - Lynyrd Skynyrd('leh-'nérd 'skin-'nérd) (MCA) 2X Platinum
  • 1974 - Second Helping (MCA) 2X Platinum
  • 1975 - Nuthin' Fancy (MCA) Platinum
  • 1976 - Gimme Back My Bullets (MCA) Gold
  • 1977 - Street Survivors (MCA) 2X Platinum
  • 1991 - Lynyrd Skynyrd 1991 (Atlantic)
  • 1993 - The Last Rebel (Atlantic)
  • 1994 - Endangered Species (Capricorn)
  • 1997 - Twenty (CMC)
  • 1999 - Edge Of Forever (CMC)
  • 2000 - Christmas Time Again (CMC)
  • 2003 - Vicious Cycle (Sanctuary)
  • 2009 - God & Guns

Derlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1978 - Skynyrd's First And... Last - 1971-1972 arası demoların derlemesi (MCA)
  • 1979 - Gold & Platinum - best of (MCA)
  • 1982 - The Best of the Rest - yayınlanmamış demoların derlemesi, B-sides (MCA)
  • 1987 - Legend - yayınlanmamış demoların derlemesi, B-sides (MCA)
  • 1989 - Skynyrd's Innyrds - best of (MCA) 5X Platinum
  • 1991 - Lynyrd Skynyrd - 3-CD box set (MCA)
  • 1997 - Old Time Greats - 2-CD best of (Repertoire [3], 2005 Universal yeniden hazırladı)
  • 1998 - The Essential Lynyrd Skynyrd - 2-CD (2006 Gold olarak yeniden çıktı) (MCA)
  • 1998 - Skynyrd's First: The Complete Muscle Shoals Album - 1971-1972 arasındaki demoların ve önceki 3 albümden derleme [4] (MCA)
  • 1999 - A Retrospective.
  • 1999 - 20th Century Masters: The Millennium Collection: The Best of Lynyrd Skynyrd - part of the 20th

Century Masters Collection[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1999 - Solo Flytes (Geffen)
  • 2000 - All Time Greatest Hits - best of (MCA)
  • 2000 - Then and Now - live & stüdyo albüm (CMC)
  • 2003 - Thyrty: The 30th Anniversary Collection - derleme
  • 2005 - Then And Now, Vol. 2 (Sanctuary)
  • 2005 - Greatest Hits - 2-CD best of
  • 2006 - Gold - 2-CD compilation

Canlı performanslar ve kayıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1976 - One More from the Road - live albüm (MCA)
  • 1988 - Southern By The Grace Of God (Lynyrd Skynyrd Tribute Tour 1987) - live album (MCA)
  • 1988 - Lynyrd Skynyrd Tribute Tour - tour video (Cabin Fever)
  • 1996 - Freebird... The Movie - video of live concert footage (Cabin Fever)
  • 1996 - Freebird... The Movie - video soundtrack (MCA)
  • 1996 - Southern Knights - live albüm (SPV)
  • 1998 - Lyve From Steel Town - live albüm (CMC)
  • 1998 - Lyve From Steel Town - tour video (CMC)
  • 2003 - Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour - tour video (Sanctuary)
  • 2004 - Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour - live alüum (Sanctuary)

Singlelar[değiştir | kaynağı değiştir]

Shade Tree Records[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1968 - "Michelle / Need All My Friends" (101/102) (reissued in 1978 by MCA around the release of the "First and Last" album)

Sounds of The South/ MCA Records[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kasım 1973 - "Gimme Three Steps / Mr. Banker (demo)" (MCA 40158)
  • Nisan 1974 - "Don't Ask Me No Questions (remix) / Take Your Time (demo)" (MCA 40231)
  • Ağustos 1974 - "Sweet Home Alabama / Take Your Time (demo)" (MCA 40258) #8 US

MCA Records[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1974 - "Free Bird" (edit of 1973 album version) / Down South Jukin' (demo)" (MCA 40328) #19 US
  • 1975 - "Saturday Night Special / Made In The Shade" (MCA 40416) #27 US
  • 1976 - "Double Trouble / Roll Gypsy Roll" (MCA 40532) #80 US
  • 1976 - "Gimme Back My Bullets / All I Can Do Is Write About It" (MCA 40565)
  • 1976 - "Gimme Three Steps (live) / Travellin' Man (live)" (MCA 40647)
  • 1976 - "Freebird (live) / Searchin' (live)" (MCA 40665) #38 US
  • 1977 - "What's Your Name? / I Know A Little" (MCA 40819) #13 US
  • 1978 - "You Got That Right / Ain't No Good Life" (MCA 40888)
  • 1978 - "Down South Jukin' / Wino" (MCA 40957)
  • 2006 - "Sweet Home Alabama" #61 UK
  • 2007 - "Sammy Del. SWR"/ "street survivors" (MCA 40567)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Biography". 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021.