Lynx (Web tarayıcısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lynx (ağ tarayıcısı) sayfasından yönlendirildi)
Lynx
Lynx web tarayıcısı.
Geliştirici(ler)Lou Montulli, Michael Grobe, Charles Rezac
Güncel sürüm2.9.0 / 15 Ocak 2024
İşletim sistemiÇoklu Platform
PlatformBSD, Linux, OS/2, Windows
ErişilebilirlikÇoklu Dil (Türkçe Dahil)
TürWeb tarayıcı
LisansGPL
Resmî sitesihttps://lynx.invisible-island.net/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Lynx, grafik arabirimi olmayan Unix, FreeDOS ve benzeri işletim sistemleri için kullanılan, komut satırı tabanlı bir İnternet tarayıcısıdır. Kaynağı açık olup, GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında dağıtılmaktadır.

Lynx, Usenet forumlarına katılmaya ve FTP aracılığıyla veri alışverişine de olanak verir. Arama motoru robotları (spider) web sayfalarını Lynx tarayıcının gördüğü şekliyle görür ve tararlar. Günümüzde geliştirilmesi sürmekte ve kullanılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1992'de Kansas Üniversitesi öğrencileri Lou Montulli, Michael Grobe ve Charles Rezac tarafından geliştirilen Lynx, şu an dünyanın kullanımda olan en eski web tarayıcısıdır. Üniversite kampüsü içerisindeki Gopher ağında kullanılmak üzere tasarlanan Lynx, gömülü sistemlerde ve POS cihazları üzerinde komut satırıyla çalışan bir tarayıcıya duyulan ihtiyaç nedeniyle, geliştirilmeye devam ediliyor.

Platformlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lynx, Unix türevi işletim sistemleri için yazılmış olsa da, OpenVMS ve diğer platformlara hızla taşındı. DOS, Microsoft Windows, Mac OS ve OS/2 gibi farklı platformlarda çalışan Lynx, BeOS, QNX ve Minix için çatallanarak farklı isimlerle yeniden türetildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]