Louis-Marie Prudhomme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Louis-Marie Prudhomme'un Portre
Prudhomme'un İmzası

Louis-Marie Prudhomme (d. 1752, Lyon; ö. 20 Nisan 1830, Paris) Fransız devrimci, yazar ve yayımcıydı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Louis-Marie Prudhomme önce Lyon ve Paris'te kütüphaneci olarak çalışıp sonra Meaux'ya ciltçi olarak yerleşmiştir. Paris'e dönerek birkaç kez yazılarından ötürü tutuklanmıştır; 1787 - 1789 yılları arasında binbeşyüze yakın hicviyeler yazmıştır. Bunlar arasında, 1789'da Laurent de Mezières ve siyasetçi Jean Rousseau'la birlikte yayınlandığı ve polis tarafından toplatılan üç ciltten oluşan kitabı da vardır. (Résumé général, ou Extrait des cahiers de pouvoirs, instructions, demandes ou doléances remis par divers bailliages, sénéchaussées et pays d’État du royaume)

Fransız Devrimi Boyunca[değiştir | kaynağı değiştir]

Prudhomme Fransız Devrimi boyunca 12 Temmuz 1789'dan 28 Şubat 1794'e kadar Révolutions de Paris adlı en önemli ve büyük gazeteyi yayınlamıştır. Élisée Loustalot, Eylül 1790'da ölümüne kadar başyazardı. Gazetenin yazar ve elemanlarının arasında Sylvain Maréchal, Pierre Gaspard Chaumette ve Fabre d'Églantine bulunmuştur. Prudhomme zaman zaman Bourbon Monarşisi'nin taraftarı (kralcı) olarak gözaltına alınmıştır. Haziran 1793 tarihinde Paris'i terkedip, zamanla siyasi hayattan çekilmiştir.

1797 yılında l’Histoire générale et impartiale des erreurs, des fautes et des crimes commis pendant la Révolution française (Türkçe: ) adlı 6 ciltten oluşan ve Direktuvar'ın polisi tarafından toplatılan eserini yayınlamıştır. İki yıl sonra 1799 yılının Haziran - Ekim ayları arasında le Voyageur adlı günlük gazetenin 105 baskısının redaksiyonunu yapmıştır. Aynı yıl Paris'in hastanelerine müdür olarak görevlendirilmiş ama yazar, yayımcı ve çevirmen olarak çalışmaya devam etmiştir.

Fransız Devrimi'nden Sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Prudhomme, Birinci Fransız İmperatorluğu'nun bir muhalifi olarak 1814'te Bourbon Monarşisi'nin restore edildiğini onaylamıştır. 1825 yılında L’Europe tourmentée par la Révolution de France, ébranlée par dix-huit années de promenades meurtrières de Napoléon Bonaparte (Türkçe:) adlı iki ciltten oluşan eseri yayınlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]