Lizzy Borden

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lizzy Borden
Genel bilgiler
Başladığı yerLos Angeles,Amerika
TarzlarHeavy Metal
Glam metal
Etkin yıllar1983-2004, 2006-günümüz
Resmî sitewww.lizzyborden.com
ÜyelerLizzy Borden
Ira Black
Marten Andersson
Joey Scott Harges
Eski üyelerTony Matuzak
Steve Hochheiser
Alex Nelson
Gene Allen
Michael Davis
Brian Perry
Corey James
Joe Holmes

Lizzy Borden, Amerikalı müzik grubu.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lizzy Borden 1983 yılında ABD Los Angeles'ta kurulmuş heavy metal grubudur. Lizzy Borden aynı zamanda grubun ön vokalinin ismidir. Borden’ın müzikal tarzı Alice Cooper ve Kiss gibi grupların oluşturduğu shock rock ile bağdaştırılır.Grup adını 19. yüzyıl sonlarına doğru işlenen bir cinayetin katil zanlısı olmakla suçlanan fakat sonradan temize çıkarılan ünlü kadın Lizzie Borden’ın adından almaktadır.

Her ne kadar Lizzy Borden Los Angeles’ın 1980’lerdeki glam metal sahnesinin bir parçası olarak görülse de aslında grubun müzikal tarzı daha çok Black Sabbath, Iron Maiden, Kiss, Alice Cooper ve Judas Priest gibi grupları andırmaktadır. Grubun özellikle ilk kayıtlarındaki şarkı sözleri temaları da yine bu türün tipik özelliklerini taşımaktadır.

The Decline of Western Civilization II isimli, 1980’lerdeki Los Angeles’ın heavy metal sahnesinden bahsedilen filmde Lizzy Borden’a önemli bir yer ayrılmıştır.

Lizzy Borden gitaristi Joe Holmes, Davil Lee Roth ve Ozzy Osbourne gruplarında çalmış, İsveçli bas gitarist Marten Andersson ise Lynch Mob ve Legacy grupları ile turneye çıkmış ve albüm yayımlamıştır.

Grup 1980'lerin sonuna doğru birkaç kez yaşanan kadro değişikliklerinin ardından kayda değer bir başarı elde etti ve dikkat topladı. 2004 yılında ise gruptan Lizzy, bas gitarist Marten Andersson ve davulcu Joey Scott ile birlikte, orijinal metal soundundan tamamen farklı bir sounda sahip yan projeleri "Starwood" üzerinde çalışmaya başladılar. Yeni modern haliyle Lizzy Borden 2004 yılında Metalblade Records etiketiyle If It Ain’t Broke, Break It! adlı ilk albümünü yayımladı. Sonrasında birçok konser veren grup yeni bir CD üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. 17 Mayıs 2004 tarihinde grubun eski gitaristi Alex Nelson, kafasına aldığı bir darbe sonucu öldürüldü. Alex, grubuna ve yarattıkları müziğe karşı duyduğu aşırı sevgi ile bilinirdi.

2006 yılında grup Ira Black isminde yeni bir gitaristi kadrolarına kattıklarını anons ederek yeniden birleştiklerini açıkladı. 1 Kasım 2007’de Appointment With Death ismindeki yeni albüm dünya genelinde piyasaya sürüldü. Bu albümde konuk sanatçı olarak George Lynch (Dokken/Lynch Mob), Dave Meniketti (Y&T), Corey Beaulieu (Trivium) gibi isimler yer aldı.

2008 başlarında grup Sweden Rock Festival (İsveç) ve Bang Your Head Festival (Almanya) gibi festivallerde yer alacağını açıkladı.

Klasik kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]