Little Willie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Little Willie

Çeşidi İlk Tank Prototipi
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Hizmet Ağustos-Eylül 1915
Üretim tarihi
Tasarımcı Lincoln Fosters
Tasarlandığı tarih Temmuz 1915 (Prototip)
Üretici Lincoln Fosters
Üretildiği tarih Ağustos-Eylül 1915
Üretim adedi 1
Özellikler
Ağırlık 16,5 Ton
Uzunluk 8.08 m arka tekerlekler direksiyon olmadan 5.87 m
Genişlik 2,86 m
Yükseklik 2,51 m
Mürettebat 6


Zırhı 10mm
Ana silahı Vickers 2-pounder top
Diğer silahları Yaklaşık 6 adet Madsen makineli tüfekler
Motor Foster- Daimler Şövalye kollu vanabenzinli
105bg (78kW)
Transmisyon İki hızlı ileri, bir geri
Süspansiyon donanımı Yaylanmaz
Azami hızı 2km/s


Little Willie, Mark I Tankı için İngiliz gelişiminde bir prototip oldu. Landships Komitesi'nin Emriyle 1915 sonbaharında inşasına başlanmıştır, bu tarihte tamamlanmış ilk tank prototipi olan Little Willie, ayakta kalan en eski tanktır ve İngilizlerin koleksiyonunun en ünlü parçalarından biri olarak Bovington Tank Müzesi'nde korunmuştur.

Tank Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Aracın 105 beygir Daimler iki benzin tankı tarafından beslenen motoru vardır, arka tarafta, taretin altında sadece yeteri kadar oda oluşturulmuştur. Prototipe monte olmayan bir makineli tüfek ve bir de dönebilen kukla taret takıldı, Vickers 2-pounder topun yerini ikincil silahlanma olarak, Madsen makineli tüfekleri aldı. Ana silahda 800 mermi ile büyük bir mühimmat deposu vardı.
Tankın tareti raylar üzerinde ileri kaydırılamıyordu, bu sebeple Tritton tarafından üzeri açık bir yapı kullanma fikri kabul edildi. Aracın önünde iki erkek dar bir bankta oturur, biri direksiyon, debriyaj, birincil vites kutusu ve gaz, diğeride freni kontrol eder. Uzatılmış parça direksiyon ve yerde arka tekerlekler ile son versiyonun toplam uzunluğu 8.08 m (26 '6 ") idi. Yüklü arka tekerlekler direksiyonu olmadan ana ünite uzunluğu 5.87 m'dir.
Radyatör dahil çoğu mekanik bileşenler, Foster-Daimler traktöründen adapte edilmişti. En az dört erkek silahlanma için gerekliydi, mürettebat 6 kişiden daha az olamazdı. Maksimum hızı saatte en fazla 2 km olarak Tritton tarafından belirlendi. Aracın gerçek zırh çeliği yoktu, sadece kazan sacı kullanılmaktaydı; üretim için 10 mm kaplama kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]