Link tester

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Link tester, data test aleti veya sadece tester (İngilizce Link checker) çoğunlukla UTP kablo testinde kullanılan bir ölçü aletidir.

RJ11,RJ12 ve RJ45 jack sonlandırmalı kablo ölçen bir analog link tester

Link testerlar dijital ve analog olarak iki türde üretilirler. Analog testerlar master ve remote olarak adlandırılan iki parçadan oluşurlar. Link tester aletinin master kısmı test edilen linklere elektrik sinyali gönderir bu sinyaller remote parçasına kesintiye uğramadan ulaştıktan sonra geri gelir. Eğer herhangi bir kesintiye uğrarsa sinyal kesileceğinden ölçülen kablo test aşamasından geçememiş olur. Dijital link testerlarda test ölçümü ekran üzerindeki sayısal değerlerin karşılıklı eşleşmesi ile ölçülür. Analog testerlarda master ve remote parçalarında karşılıklı link lambaları yer almaktadır. Link lambaları karşılıklı yanarak ölçülen kablonun sağlamlığını kontrol eder. Link lambaları belirli bir voltaj değerinde çalışmaktadır. Telefon sinyal gerilimleri yüksek olduğu için link testerlarla telefon sinyali ölçümü yapılmamalıdır aksi durumda genelde link testerin 4 ve 5. link lambaları patlar.

Analog link testerlarda maksimum ölçülebilir kablo uzunluğu 134 m, dijital link testerlarda ise 181 m'dir. Ölçü aletlerinin kabloya gönderdikleri sinyal seviyesi cihazın pil seviyesine göre düşebilir.

Data link testerların son yıllarda kablonun sağlamlığının dışında uzunluğunu kesitini ve direncini ölçen versiyonlarıda üretilmeye başlanmıştır.

Analog link tester ile yapılan bir Cat 5 Patch kablo testi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]