Licinio Montefusco

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Licinio Montefusco (d. 1936, Milano – ö. 2012, İstanbul) İtalyan opera sanatçısı, şan pedagogu.

İlk defa 1962’de Türkiye’ye geldikten sonra bu ülkeye yerleşmiş ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde şan pedagogu olarak çalıştığı dönemde birçok Türk opera sanatçısının yetişmesinde emeği geçmiş bir sanatçıdır. Öğrencileri tarafından “Maestro” diye anılmıştır.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1936 yılında Milano’da dünyaya geldi. Müzik eğitimini Civica Okulu’nda ünlü mezzo soprano Rhea Toniolo’nun eğitmenliğinde tamamladı.[1] 1960 yılında gerçekleşen Vercelli Yarışması’nda kazandığı altın madalya kazandıktan sonra dikkatleri üstüne çekti. Torino Operası’nda Giuseppe di Stefano, Birgit Nilsson, Renato Scotto, Carlo Bergonzi ve Mario del Monaco gibi dünyaca ünlü opera yıldızlarıyla aynı sahneyi paylaştı.Tullio Serafin, Gianandrea Gavazzeni, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Eliahu İnbal ve Daniel Barenboim gibi dünyanın önde gelen orkestra şefleriyle de çalıştı.

Sanatçı, 1962 yılında ilk kez Şehir Operası’nda sahnelenecek olan Rigoletto operasında yer almak üzere aldığı İstanbul’a geldi. 1964’te opera sanatçısı Evin Ilgar ile evlendikten sonra hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli yerlerinde solist olarak sahneye çıkmaya devam etti. İstanbul Şehir Operası’nda “Palyaço”, “Yevgeni Onyegin”, “La Traviata” gibi oyunlarda oynadı. Aydın Gün’ün daveti üzerine Ankara Opera’sına gitti ve burada da birçok operada sahne aldı.

Sahne kariyerinin ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde şan pedagogluğuna getirilen sanatçı görevi süresince birçok opera sanatçısı yetiştirdi. Birden fazla kuşağın opera alanında yetişmesinde büyük katkı sağladı. 1992’de kendini emekli etti ve 1995'e dek Milano'da ders verdikten sonra istanbul’a dönüp pedagog olarak İstanbul Opera ve Balesi’nde çalışmaya devam etti.[2]

6 Şubat 2012’de 75 yaşında iken hayatını kaybeden sanatçı Pangaltı’daki Latin Katolik Mezarlığı’na defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Opera dünyası Maestrosunu Kaybetti, Ntvmsnbc.com sitesi, 07.02.2012". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2014. 
  2. ^ "Evin ilyasoğlu, Operanın Tanığı Montefusco, Cumhuriyet gazetesi, 27.04.2005". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2014.