Lişit Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lişit yaylası sayfasından yönlendirildi)

Lişit yaylası, Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı yayla.

İlçe merkezine 35 km uzaklıkta bulunan yayla 95 kilometrekare alana sahiptir ve en yakın yerleşim birimi olan Oylum mahallesine 14 km uzaklıktadır.[1]

Araklı ilçesinde bulunan köy olan Paskalar, yeni adı ile Yassıkaya köyünde yaşayan insanların çok eskiden keşfedip yazları sıcak olduğunda sinek ve böceklerden kaçmak için yaklaşık 2000 metre üzerindeki güzel yeşillik dolu yayladır. Kışın yayla boş olur. Yazları ise köy halkı yaylaya göçer. Yaylanın çok meşhur dağı olan Madur Dağı etekleri çoğu zaman yazları da karlıdır. Yaylada oksijen azlığı vardır kimi insanlar nefes almakta zorlanabilirler. Yaylada ağaç yoktur, dikilen ağaçlar kışın karların, evlerin yarısına kadar çıkması ile ağaçların yetişmesini engeller. Fakat bundan 50 yıl öncesinde çam ormanlarının olduğu fakat yakacak ihtiyacı dolayısıyla zamanla insanlar tarafından yok edildiği söylenmektedir. Yaylaya elektrik 2006 senesinde gelmiştir. Su ise Madur Dağı'nın eteklerinden gelir ve içilebilir doğal kaynak suyudur, ayrıca çeşmelerde mevcuttur. Elektrik faturaları tüm yaylanın saatinden ölçülerek toplam ev sayısına bölünür ve ücretler alınır.

Lişit yaylası gezilmesi gereken yaylalardan biridir, tamamen doğal hayat yaşanır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaylaya ulaşım için 2 alternatif yol vardır. Küçükdere yolundan gidilirse 30 km'dir, diğer yol olan Cimlakava'dan gidildiği takdirde 43 km sürer.

2011 yılı itibarıyla yolun çoğu asfalt ve beton olduğundan Cimlakava yolu daha güvenlidir daha çok tercih edilir. İki yolda yaklaşık 2 saat sürer.

Yerleşim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaylada su sıkıntısı olmadığından dağınık bir yerleşim vardır. Evler çoğunlukla eski yapılmış tahta evlerdir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy halkı yaylaya serinlemek amacıyla çıktığından tatil gibidir. Gelir beklenmez. Ufak tefek bakkallar köylerden getirdiği malları satarlar yayla halkı da ihtiyacını buradan karşılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkiye Geneli Yayla Envanteri (PDF). Türkiye İçişleri Bakanlığı. 27 Kasım 2017. 19 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022.