Leyla Gencer Şan Yarışması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Leyla Gencer Şan Yarışması, ünlü soprano Leyla Gencer anısına İstanbul’da iki yılda bir düzenlenen uluslararası bir şan yarışmasıdır. İlki 1995 yılında düzenlenen yarışma, 2006 yılından beri İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Tiyatro ve Sahne Sanatları Akademisi işbirliği ile düzenlenmektedir.

Leyla Gencer adına düzenlenen ilk yarışma, 1995'te "Yapı Kredi Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması" adıyla gerçekleşmişti. İkincisi 1997'de gerçekleşen yarışmanın üçüncüsü 1999 Marmara depremi nedeniyle bir sonraki yıla ertelendi.

Dördüncü yarışma, 2006'da, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından La Scala Tiyatro ve Sahne Sanatları Akademisi işbirliği ile düzenlendi.[1] İlk defa ön eleme uygulaması başlatıldı. Yarışmanın altıncısı altı yıl aradan sonra 2010 yılının ağustos ayında gerçekleşti.[2] Daha önce ses kayıtları üzerinden yapılan ön elemeler, İstanbul dışında Barselona, Milano ve Berlin’de canlı olarak yapıldı. Ön eleme sonrasında yarışmaya hak kazanan yarışmacılar, 3 aşamalı olarak (çeyrek final, yarı final, final) İstanbul'da yarıştılar. Ön elemeleri Berlin, Londra, Viyana, Madrid, Milano ve İstanbul'da 2012 yılının eylül ayında yapılan yedinci yarışmada, La Scala Tiyatro ve Sahne Sanatları Akademisi'nde üç aylık eğitim bursu sağlayan "La Scala Tiyatrosu Akademisi özel ödülü" ilk sahibini buldu. 2015 yılının eylül ayında gerçekleşen sekizinci yarışmaya yapılan başvurular Paris, Londra, Berlin, Milano, Varşova ve İstanbul'da değerlendirildi.[3]

Birinci, ikinci ve üçüncülük ödüllerinin verildiği yarışmada, ertesi yıl düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali'ndeki bir konserde yer alma hakkı tanıyan Leyla Gencer Halk Ödülü de veriliyor. Polonya Ulusal Operası ve Londra Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı yarışmada kendi ödüllerini takdim ediyor.

Yarışmanın amacı, “dünyanın dört bir yanındaki genç yetenekleri saygın bir yarışma çerçevesinde uluslararası opera sahnelerine kazandırmak ve kariyerleri için olumlu ve anlamlı bir başlangıç sağlamaktır.[4]

Ödül sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Birincilik İkincilik Üçüncülük
2018 Ezgi KARAKAYA (Türkiye, mezzo soprano) Anna Doris CAPITELLI (Almanya, mezzo soprano) Piotr BUSZEWSKI (Polonya, tenor)
2015 Marigona QERKEZİ (Arnavutluk, soprano) Jonathan WINELL (Amerika, tenor) Hubert ZAPIOR (Polonya, bariton), Dierdre Judith ANGENENT (Hollanda, soprano)
2012 Fatma SAİD (Mısır, soprano) Ludmilla BAUERFELDT (Brezilya, soprano) Jessica Rose CAMBIO (İtayla-ABD, soprano)
2010 Pretty YENDE (Güney Afrika, soprano) Kartal KARAGEDİK (Türkiye, bariton) Anna LAPKOVSKAJA (Almanya, mezzo soprano), Pervin ÇAKAR (Türkiye, soprano)
2008 Nazlı Deniz BORAN (Türkiye, soprano) Kishani JAYASINGHE (Sri Lanka, soprano), Eung KWANG Lee (Kore, bariton) Anita RACHVELISHVILI (Gürcistan, mezzo soprano)
2006 Nino MACHAIDZE(Gürcistan, soprano) Eleonore MARGUERRE (Almanya, soprano), Francesca RUOSPO (İtalya, soprano) Burcu Uyar (Türkiye, soprano)
2000 Elena SALÒ (Beyaz Rusya, mezzo-soprano) Otilia Maria AYDIN (Romanya/Türkiye, soprano) Perihan Diana NAYIR (Türkiye, soprano)
1997 Hege Gustava TJØNN (Norveç, soprano) Paola CIGNA (İtalya, soprano) Nikola MIJAILOVIC (Yugoslavya, bariton), Lasha NIKABADZE (Gürcistan, tenor)
1995 Enkelejda SHKOSA (Arnabutluk, mezzo-soprano) Marcello ÁLVAREZ (Arjantin, tenor) Birgül SU (Türkiye, soprano)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Onat, Aslı (26 Ağustos 2006). "Gençler Şan Yarışmasında". Milliyet gazetesi. 
  2. ^ "Leyla Gencer Şan Yarışması yeniden". Hüriyet gazetesi 19 Nisan 2006. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2016. 
  3. ^ "Leyla Gencer Şan Yarışması". Haberler.com 31 Ağustos 2015. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2016. 
  4. ^ "Başvuru Bilgileri". 15 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]