Papaz Kaçtı (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Les aventures de Rabbi Jacob sayfasından yönlendirildi)
Papaz Kaçtı
Les aventures de Rabbi Jacob
"Papaz Kaçtı" (Les aventures de Rabbi Jacob) filminin özgün Fransızca afişi
YönetmenGérard Oury
YapımcıBertrand Javal
SenaristRoberto De Leonardis
Josy Eisenberg
Danièle Thompson
Gérard Oury
OyuncularLouis de Funès
Suzy Delair
Claude Giraud
Marcel Dalio
MüzikVladimir Cosma
Görüntü yönetmeniHenri Decaë
KurguAlbert Jurgenson
StüdyoLes Films Pomereu
Horse Film
DağıtıcıTwentieth Century-Fox
CinsiSinema filmi
TürüSatirik komedi, kaba komedi (slapstick), fars, yanlışlıklar komedisi, burlesk (savruklama)
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1973
Çıkış tarih(ler)i18 Ekim 1973, Fransa
5 Ocak 1975, İstanbul (Dünya, Harbiye As Sinemaları)
Süre100 dakika
ÜlkeFransa Fransa
İtalya İtalya
DilFransızca (yer yer İngilizce, İbranice, Yiddiş, Arapça)
Diğer adlarıPapaz Kaçtı (Türkiye)
The Mad Adventures of 'Rabbi' Jacob (ABD)
Le folli avventure di Rabbi Jacob (İtalya)
Las locas aventuras de Rabbi Jacob (İspanya)
Die Abenteuer des Rabbi Jakob (Batı Almanya)

Papaz Kaçtı 1973 Fransa-İtalya ortak yapımı satirik komedi filmidir. Özgün adı Les aventures de Rabbi Jacob (Tr: Haham Jakob'un Maceraları) olan film ABD'de The Mad Adventures of 'Rabbi' Jacob adıyla gösterilmiştir. Film 5 Ocak 1975 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.[1]

Gérard Oury'nin yönettiği bu filmin başrolünde Louis de Funès oynuyor. Oury ve Funes, 1960'lı ve 1970'li yıllarda birkaç filmde daha birlikte çalışmışlardı. Diğer önemli rollerinde Claude Giraud, Marcel Dalio ve Suzy Delair'in oynadıkları filmin özgün müziğini Vladimir Cosma bestelemiş, görüntülerini ise Henri Decaë çekmiştir.

Geri kafalı, bağnaz ve ırkçı bir Fransız olan Victor Pivert (Louis de Funès) kızının düğününe yetişmek için acele ederken kendisini iktidar mücadelesi içindeki bir grup Arabın silahlı çatışmasının ortasında bulur. Aynı zamanda sözünü sakınmayan dobra bir adam olan Pivert'in hem bu grupla hem de polisle başı derde girince, onlardan kaçmak için tanınmış bir din adamı olan Haham Jacob'un kılığına girmek zorunda kalır.

Bu hızlı tempolu film, sessiz filmlerden bu yana sinema tarihinde ne kadar komedi türü varsa hepsinden parçalar taşımaktadır. Kaba komedi (Slapstick)'den, burlesk (savruklama)'e bütün türlerin beylik ögelerini almış olan bu yanlışlıklar komedisi, baştan aşağı gag (gülüt)'lerle süslenmiş ve sonuçta da beklendiği gibi Fransa'da gişe rekorlarını kırmıştı. Diğer ülkelerde de benzer şekilde gişede başarılı olan bu film 1975 yılında "en iyi yabancı film" dalında Altın Küre ödülüne aday gösterilmişti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'un en sevilen Yahudi din adamlarından Haham Jacob (Marcel Dalio), Fransa'da yaşayan akrabaları Schmoll'ların oğlu David'in Bar Mitsva töreni için bir davet alır ve dostu Haham Samuel'le birlikte 30 yıldır görmediği anavatanı Fransa'ya doğru yola çıkar.

Bu esnada Fransız fabrikatör Victor Pivert (Louis de Funès), kızı Antoinette (Miou-Miou)'in Paris'teki düğününe yetişmek üzere şoförüyle birlikte Normandiya'dan otomobille yola çıkmıştır. Bu ağzı kalabalık, telaşlı ve sinirli adamın en belirgin özelliği bağnaz hattâ düpedüz ırkçı olmasıdır. Bunu filmin hemen başında zenciler hakkında sarfettiği sözlerden ve Yahudi şoförü Salomon (Henri Guybet)'la konuşmalarından anlarız. Şoförü bile onun ırkçı olduğunu yüzüne karşı söyler. Kendisi koyu bir Katolik olan bu ufak tefek, huysuz adamın daha aşağı gördüğü diğer dinlere, ırklara ve yabancılara karşı pek hoşgörüsü yoktur. En çok hedefinde olanlar ise Yahudiler ve zencilerdir. Trafik kurallarını ihlâl ederek giderlerken yolda bir kaza geçirirler ve araba ters dönerek göle uçar. Üzerinde bir sürat teknesi bağlı olduğu için bu kez araba teknenin üzerinde kalır ve suya batmazlar. Museviler için kutsal olan Şabat günü başlamış olduğu için şoförü çalışmanın yasak olduğu bu günde ona yardım edemeyeceğini söyler ve bunun üzerine patronu tarafından işten kovulur. Yalnız kalan Pivert yardım istemek üzere yakınlarda ışığını gördüğü bir fabrikaya doğru yalnız başına yürümeye başlar. Amacı telefonla yardım çağırmaktır.

O gün, Fransa'da sürgünde yaşayan Arap devrimci lider Mohamed Larbi Slimane (Claude Giraud), ülkesinin hükûmetine bağlı ajanlar tarafından kaçırılmış ve Pivert'in gitmekte olduğu boş fabrika binasında sorgulanarak, ölüme mahkûm edilmiştir. Başlarında Albay Farès (Renzo Montagnani)'in olduğu bu ajanlar tam Slimane'ı öldüreceklerken ortaya çıkan Pivert ortalığı karıştırır. Burası bir sakız fabrikasıdır, erimiş sakız kazanlarının içine bir düşüp bir çıkarak yapılan komik mücadeleden galip çıkan Pivert, Slimane'ı kurtarır. Birlikte tekneyle kaçarlarken Slimane'ın açtığı ateşle iki Arap ajanı ölür. Yetişen polis cinayeti Pivert'in işlediğini sanır. Şimdi Pivert polis tarafından da aranan bir kaçak durumuna düşmüştür.

Pivert ve Slimane peşlerindeki Arap ajanlardan ve polisten kurtulmak için Orly Havaalanı'nın tuvaletinde ellerini ve ayaklarını bağladıkları iki Musevi din adamının kılığına girerler. Haham Jacob'u karşılamaya gelen ve onu 30 yıldır görmemiş olan akrabaları, kılık değiştirmiş Pivert'i Haham Jacob zannederler. Sliman'ın adını da yanlış algılayarak onu da Haham Zeiligman olarak kabul ederler. Haham kılığına girmiş biri Katolik diğeri Müslüman bu ikili, Yahudi mahallesinde coşkuyla karşılanırlarken Pivert'in kalabalığı istavroz çıkararak takdis etmesi hiç dikkatleri çekmez (Bu arada gerçek Jakob havaalanında polise derdini anlatmakla meşguldür). Bu arada Haham Jakob'u davet eden Fransız ailenin, Pivert'in şoförünün akrabaları olması hiç de şaşırtıcı değildir. Bütün mahalle onları Yahudi zannederken, Pivert'i tek tanıyan şoförü Salomon olur ama bunu açık etmeyerek kendini tekrar işe aldırır. Bir katolik olarak zorla birçok Musevi seremonisine katılan, hattâ Bar Mitsva törenini bile yöneten Pivert bütün bu badirelerden alnının akıyla çıkar.

Bu arada Pivert'in son derece kıskanç karısı, diş hekimi Germaine (Suzy Delair) kocasının başka bir kadınla kaçtığını sanarak peşinden geldiği havaalanında Arap ajanlar tarafından kaçırılır. Birçok yanlış anlaşma ve kargaşadan sonra Arap ajanlar bu sefer gerçek Haham Jakob'la birlikte Slimane ve Pivert'i de aynı arabayla kaçırırken, arabayı takip eden helikopterdeki Fransız bakan araba telefonunu arayarak Slimane'a ülkesinde rejimin değiştiğini ve kendisinin artık başkan olduğunu saygıyla bildirir. Ajanlar pişman olup af dilerler. Araba Fransız süvari tören kıtası eşliğinde düğünün yapılacağı katedrale gelir. Pivert'in kızı Slimane'a aşık olur ve onunla evlenmek üzere düğünü bozar ve birlikte helikoptere binip giderler. Pivert ise değişmiştir, artık bütün dinlere ve ırklara karşı toleranslı biri olmuştur. Yeni Yahudi dostları onu töreni tamamlamak üzere festivale tekrar davet ederler.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Pivert (Louis de Funès) sakız fabrikasında kazana düştükten sonra.
Oyuncu Rolü
Louis de Funès Victor Pivert/Haham Jacob
Suzy Delair Germaine Pivert
Marcel Dalio Haham Jacob
Claude Giraud Mohamed Larbi Slimane /
Haham Zeiligman
Renzo Montagnani Albay Farès
Janet Brandt
André Falcon Bakan
Xavier Gélin Generalin oğulları
Henri Guybet Salomon
Popeck Moishe
Miou-Miou Antoinette Pivert
Denise Provence Esther
Jacques François General
Claude Piéplu Komiser Andreani
Georges Adet Le vieux Lévi

Oury - Funès işbirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski oyuncu, yeni yönetmen Gérard Oury ile güldürü oyuncusu Louis de Funès, 1960'lı ve 1970'li yıllarda gişe rekorları kırmış birkaç güldürü filmine imza atmışlardı. Oury-Funès işbirliğiyle çevrilmiş filmler şunlardır:

Yıl Film Türkçe adı Oyuncular
1965 Le corniaud Belâlı Tatil Louis de Funès, Bourvil, Lando Buzzanca
1966 La grande vadrouille Şahane Oyun Louis de Funès, Bourvil, Terry-Thomas
1971 La folie des grandeurs Büyük Soytarı Louis de Funès, Yves Montand
1973 Les aventures de Rabbi Jacob Papaz Kaçtı Louis de Funès, Claude Giraud

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]