II. Leonidas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Leonidas II sayfasından yönlendirildi)

II. Leonidas, MÖ 247 - MÖ 235 yılları arasında Sparta krallığı yapmış Agiad ailesindendir. Önemli reformların savunucusu IV. Agis'e karşı çıktı. MÖ 242'de sürgüne gönderildi. MÖ 241'de geri döndü ve Agis'i görevinden alıp öldürttü. Dul karısını da oğluyla evlendirdi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Leonidas II, Seleukos mahkemesinde büyüdü ve Plutarch'ın IV. Agis'in Yaşamı'na göre Persli bir kadınla evlendi. Diğer kaynaklara göre, bu Spartalı olmayan eş aslında bir Seleukos, muhtemelen Seleukos I Nicator'un Pers karısı Apama'dan kızıydı. Bu nedenle tamamen Pers değildi, yarı Makedon ve yarı Pers'ti. Pers etkisindeki yaşam tarzı, Spartalı olmayan (dolayısıyla yabancı) karısı ve yarı Spartalı çocukları, ephor Lysander, ortak kral Agis IV ve destekçileri tarafından sorun haline getirilecekti.

Leonidas II, Eurypontid eş kralı Agis IV'ün reform girişimlerine karşı çıktı. Ephor Lysander, tanrılardan Leonidas'a karşı bir işaret gördüğünü iddia etti ve Leonidas yargılanmaktan kaçınmak için kaçtı. Onun yokluğunda, Leonidas tahttan indirildi ve yerine damadı II . Cleombrotus getirildi.

Daha sonra Agis Aetolia'da sefer yaparken Sparta'ya döndü ve II. Cleombrotus'u tahttan indirip sürgüne gönderdi ve tahtını geri aldı. Kısa bir süre sonra, IV. Agis'i annesi Agesistrate ve büyükannesi Archidamia ile birlikte tahttan indirdi ve idam etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]