Lehmann süreksizliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lehman Süreksizliği sayfasından yönlendirildi)

Lehman süreksizliği Dünya'nın dış çekirdek ve iç çekirdek arasında yer alan süreksizliktir. Yer bilimlerinde süreksizlikler bir yapıyı diğerinden ayıran sınırlar olarak tanımlanılabilir. Süreksizlikler yerküre içinde katmanları birbirinden ayıran sınırlar olduğu gibi taş veya kaya gibi daha küçük ölçekteki yapılarda da görülebilir. Dış çekirdek ile iç çekirdek arasında adını sismolog Inge Lehmann'dan alan Lehman süreksizliği vardır.

Lehman Süreksizliği Nedir ?[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerkürenin içerisinde farklı ortamları ayıran süreksizliklerden biridir. L-Süreksizliği olarak da bilinir. Danimarkalı Jeodet ve Sismolog Inge Lehmann tarafından bulunmuştur. Yerkürenin 190-250 Km derinliğinde ortalama 210 Km derinlikte gözlemlenir.

Doğası ve Oluşumu hakkında çeşitli görüşler vardır. Bazı araştırmacılara göre sismik anizotropi değişimiyle beraber gelen mekanik bir sınır tabakası olabilir, diğer bazı araştırmacılıara göre ise Astenosferin alt sınırında L-Süreksizliği olarak gözlemlenir.

Bazı literaturda Lehmann-Süreksizliği kavramı, yerkürenin iç çekirdeği Inge Lehmann tarafından keşfediği için yerkürenin iç çekirdeği ile dış çekirdeği arasındaki sınır anlamında kullanılmaktadır.

Diğer süreksizlikler[değiştir | kaynağı değiştir]