Cabiria'nın Geceleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Le Notti di Cabiria sayfasından yönlendirildi)
Cabiria'nın Geceleri
Le Notti di Cabiria
"Cabiria'nın Geceleri" (Le Notti di Cabiria) filminin Fransızca basılmış bir sinema afişi.
YönetmenFederico Fellini
YapımcıDino de Laurentiis
SenaristPier Paolo Pasolini
Federico Fellini
Ennio Flaiano
Tullio Pinelli
Maria Molinari 'nin romanından
OyuncularGiulietta Masina
François Périer
MüzikNino Rota
Görüntü yönetmeniAldo Tonti
KurguLeo Cattozzo
StüdyoDino de Laurentiis Cinematografica
Les Films Marceau
DağıtıcıParamount Pictures
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDram,melodram,traji-komedi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1957
Çıkış tarih(ler)i10 Mayıs 1957 Fransa,Cannes Film Festivali
Süre110 dakika/117 dak.(Restore edilmiş versiyonu)
Ülkeİtalya İtalya
Fransa Fransa ortak yapımı
Dilİtalyanca
Diğer adlarıCabiria'nın Geceleri (Türkiye)
Nights of Cabiria (ABD)
Cabiria (İngiltere)
Les Nuits de Cabiria (Fransa)
Die Nächte der Cabiria (Almanya)
Las Noches de Cabiria (İspanya)

Cabiria'nın Geceleri 1957 İtalya yapımı melodramatik filmdir. Özgün adı Le Notti di Cabiria olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Nights of Cabiria veya sadece Cabiria adı ile gösterilmiştir.

Maria Molinari 'nin romanından senaryosunu Pier Paolo Pasolini'nin Federico Fellini, Ennio Flaiano ve Tullio Pinelli ile birlikte uyarlayıp yazdıkları filmin yönetmeni Federico Fellini'dir. Başrolde aynı zamanda Fellini'nin eşi olan Giulietta Masina rol almıştır. Yapımcılığını Dino de Laurentiis'in üstlendiği filmin müzikleri Nino Rota'ya aittir.

Filme 1958'de Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü verilmiştir. Ayrıca Giulietta Masina filmdeki Cabiria rolü için 1957 yılında hem Cannes Film Festivali'nde hem de San Sebastian Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini kazanmıştır.

"Cabiria'nın Geceleri", Roma'nın kenar semtlerinde fahişelik yaparak hayatını kazanan 'Cabiria' nın gerçek aşkı arayışını ve hayal kırıklıklarını anlatmaktadır.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta yaşlı gariban bir fahişe olan saf ve alıngan 'Cabiria' (Giulietta Masina) Roma'nın pejmürde semtlerinden Ostia'da 'iş tutmaktadır'. Fakir semtlerden birinde de kendine ait küçücük bir evi, bankada bir miktar parası ve kocaman hayalleri vardır. Cabiria takma ismini 1914 tarihli Cabiria adlı bir İtalyan filminden almıştır. Sürekli olarak gerçek aşkı arayan Cabiria, her seferinde ihanete ve hayal kırıklığına uğrar. Hatta bir keresinde gerçek aşkını bulduğunu sandığı bir anda, erkek arkadaşı parasını alıp kaçar ve onu suda ölüme terk eder. Sürekli olarak benzer olaylarla aşağılanan ve hırpalanan Cabiria incinir ama asla yıkılmaz. Cabiria'nın minik bedeni ve tavırları biraz Charlie Chaplin'in canlandırdığı "Küçük Serseri" yi anımsatır. Cesur ve gözü pek ama bir o kadar da naiftir, kırılgan ve savunmasızdır. Benzersiz iyimserliği, özgürlüğüne ve bağımsızlığına olan aşırı tutkusu ile "altın kalpli fahişe" mitinin ete kemiğe bürünmüş halidir. Islah olmayı kabullenmez ama suçluluk da duymaz.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Film IMDb'nin "en iyi 250 film" listesinde de yer almaktadır.[1]
  • Filmin başrol oyuncusu Giulietta Masina (d.1921 - ö.1994) yönetmen Federico Fellini (d.1920 - ö.1993) 'nin eşiydi. Fellini'nin ölümüne kadar evli kaldılar. Kocasının ölümünden 5 ay sonra da Masina öldü.
  • Filmin Cannes'daki galasından sonra filmin sonuna doğru yoksullara ekmek dağıtan ama din adamı olmayan birinin yer aldığı sahne cömertliğin sadece din adamlarının tekelinde olması gerektiği gibi çarpık bir görüşü benimseyen kilisenin baskısı ile filmden çıkartılmış, sonradan tekrar filme eklenmiştir.[2]
  • Bob Fosse'nin çevirdiği 1969 tarihli müzikal Sweet Charity'nin konusu bu filme dayanmaktadır. Bu müzikal filmin senaryosu Cabiria'nın Geceleri'nin senaryosundan uyarlanmıştır. Bir anlamda Sweet Charity "Cabiria'nın Geceleri"nin müzikal bir yeniden çevrimidir.
Cabiria (Giulietta Masina)
  • Filmin kurgusunu yapan Leo Cattozzo kurgu sırasında kesilmiş film parçalarını birbirine eklemek üzere kendi kendine delik açan bir yapışkan bant kesicisi icat etti. Catozzo Giyotini adı da verilen bu icadı kendisine 1960'lı yıllarda bir servet ve 1989 yılında bir Akademi Ödülü kazandırdı.
  • 1998 yılında film restorasyondan geçirildi ve kurguda çıkartılmış 7 dakikalık bir sahne tekrar filme eklenerek gösterime sunuldu. Yeni versiyon 117 dakikadır.

Filmin ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 
  2. ^ Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film (kitap) s.342

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]