Le Monde'un Yüzyılın 100 Kitabı listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Yüzyılın yüz kitabı, Fransız yayın perakendecilerinin Fnac ve Paris gazetesinin Le Monde yaptığı anketlerden çıkan, yirminci yüzyılın en iyi yüz kitabı olduğu düşünülen kitapların sınıflandırılmış bir listesidir.

Kitapçılar ve gazeteciler tarafından hazırlanan, 200 kitap ismi içeren taslak halindeki listeye, 17,000 Fransız "Hangi kitap hafızanızda kalıcı bir etki bıraktı?" sorusuyla oy vermiştir.[1]

Muhteşem romanlar, şiir kitapları ve tiyatro oyunları bu beğeni listesinde yer aldığı gibi komedi mizah türünde yapıtlar da yer almıştır. Listedeki ilk elli eser, Frédéric Beigbeder, The Last Inventory Before Liquidation tarafından yazılan makaleye de konu olmuştur. Yazar bu yazısında French-centred karakteriyle ciddi bir dikkat çekmiştir.

Yüzyılın 100 Kitabı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Kitap adı Yazar Yıl
1 Yabancı Albert Camus Nobel prize medal mod.png 1942
2 Kayıp Zamanın İzinde Marcel Proust 1913–1927
3 Dava Franz Kafka 1925
4 Küçük Prens Antoine de Saint-Exupéry 1943
5 İnsanlık Durumu André Malraux 1933
6 Gecenin Sonuna Yolculuk Louis-Ferdinand Céline 1932
7 Gazap Üzümleri John Steinbeck Nobel prize medal mod.png 1939
8 Çanlar Kimin İçin Çalıyor Ernest Hemingway Nobel prize medal mod.png 1940
9 Adsız Ülke Alain-Fournier 1913
10 Günlerin Köpüğü Boris Vian 1947
11 İkinci Cins Simone de Beauvoir 1949
12 Godot'yu Beklerken Samuel Beckett Nobel prize medal mod.png 1952
13 Varlık ve Hiçlik Jean-Paul Sartre Nobel prize medal mod.png 1943
14 Gülün Adı Umberto Eco 1980
15 Gulag Takımadaları Aleksandr Soljenitsin Nobel prize medal mod.png 1973
16 Paroles (Fransızca) Jacques Prévert 1946
17 Alkoller Guillaume Apollinaire 1913
18 Mavi Lotus Hergé 1936
19 Het Achterhuis (Felemenkçe) Anne Frank 1947
20 Hüzünlü Dönenceler Claude Lévi-Strauss 1955
21 Cesur Yeni Dünya Aldous Huxley 1932
22 Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) George Orwell 1949
23 Galyalı Asteriks René Goscinny ile Albert Uderzo 1959
24 Kel Kantocu Eugène Ionesco 1952
25 Cinsellik Üzerine Sigmund Freud 1905
26 Zenon Marguerite Yourcenar 1968
27 Lolita Vladimir Nabokov 1955
28 Ulysses James Joyce 1922
29 Tatar Çölü Dino Buzzati 1940
30 Kalpazanlar André Gide Nobel prize medal mod.png 1925
31 Der Husar auf dem Dach (Almanca)
Le Hussard sur le toit (Fransızca)
Jean Giono 1951
32 Die Schöne des Herrn (Almanca)
Belle du Seigneur (Fransızca)
Albert Cohen 1968
33 Yüzyıllık Yalnızlık Gabriel García Márquez Nobel prize medal mod.png 1967
34 Ses ve Öfke William Faulkner Nobel prize medal mod.png 1929
35 Thérèse Desqueyroux François Mauriac Nobel prize medal mod.png 1927
36 Zazie Metroda Raymond Queneau 1959
37 Duygu Karmaşası Stefan Zweig 1927
38 Rüzgâr Gibi Geçti Margaret Mitchell 1936
39 Lady Chatterley'in Sevgilisi D. H. Lawrence 1928
40 Büyülü Dağ Thomas Mann Nobel prize medal mod.png 1924
41 Günaydın Hüzün Françoise Sagan 1954
42 Le Silence de la mer (Fransızca) Vercors 1942
43 Yaşam Kulanma Kılavuzu Georges Perec 1978
44 Baskervillerin Köpeği Arthur Conan Doyle 1901–1902
45 Die Sonne Satans (Almanca) Georges Bernanos 1926
46 Muhteşem Gatsby F. Scott Fitzgerald 1925
47 Şaka Milan Kundera 1967
48 Il disprezzo (İtalyanca) Alberto Moravia 1954
49 Roger Ackroyd Cinayeti Agatha Christie 1926
50 Nadja André Breton 1928
51 Günaydın Hüzün Louis Aragon 1944
52 Le Soulier de satin (Fransızca) Paul Claudel 1929
53 Altı Kişi Yazarını Arıyor Luigi Pirandello Nobel prize medal mod.png 1921
54 Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı Bertolt Brecht 1959
55 Cuma ya da Pasifik Arafı Michel Tournier 1967
56 Dünyaların Savaşı H. G. Wells 1898
57 Ist das ein Mensch? (Almanca)
Se questo è un uomo (İtalyanca)
Primo Levi 1947
58 Yüzüklerin Efendisi J.R.R. Tolkien 1954–1955
59 Les Vrilles de la vigne (Fransızca) Sidonie Gabrielle Colette 1908
60 Hauptstadt der Schmerzen (Almanca) Paul Éluard 1926
61 Martin Eden Jack London 1909
62 Bir Tuz Denizi Şarkısı Hugo Pratt 1967
63 Yazının Sıfır Derecesi Roland Barthes 1953
64 Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru Heinrich Böll Nobel prize medal mod.png 1974
65 Sirte Kıyısı Julien Gracq 1951
66 Kelimeler ve Şeyler Michel Foucault 1966
67 Yolda Jack Kerouac 1957
68 Nils Holgersson'un yabankazlarıyla maceraları Selma Lagerlöf Nobel prize medal mod.png 1906–1907
69 Kendine Ait Bir Oda Virginia Woolf 1929
70 The Martian Chronicles (İngilizce) Ray Bradbury 1950
71 Die Verzückung der Lol V. Stein (Almanca)
Le Ravissement de Lol V. Stein (Fransızca)
Marguerite Duras 1964
72 Tutanak Jean-Marie Gustave Le Clézio Nobel prize medal mod.png 1963
73 Tropismes (Fransızca) Nathalie Sarraute 1939
74 Journal 1887-1910 (Fransızca) Jules Renard 1925
75 Lord Jim Joseph Conrad 1900
76 Yazılar Jacques Lacan 1966
77 Tiyatro ve İkiz Antonin Artaud 1938
78 Manhattan Transfer John Dos Passos 1925
79 Ficciones Hayaller ve Hikayeler Jorge Luis Borges 1944
80 Moravagine (Fransızca) Blaise Cendrars 1926
81 Ölü Ordunun Generali İsmail Kadare 1963
82 Sophies Entscheidung (Almanca)
Sophie's Choice (İngilizce)
William Styron 1979
83 Çingene Romansları Federico García Lorca 1928
84 Pietr-le-Letton (Fransızca) Georges Simenon 1931
85 Çiçeklerin Meryem Anası Jean Genet 1944
86 Niteliksiz Adam Robert Musil 1930–1932
87 Fureur et mystère (Fransızca) René Char 1948
88 Gönülçelen
Çavdar Tarlasında Çocuklar
J. D. Salinger 1951
89 No Orchids For Miss Blandish (İngilizce) James Hadley Chase 1939
90 Blake ve Mortimer Edgar P. Jacobs 1950
91 Malte Laurids Brigge'nin Notları Rainer Maria Rilke 1910
92 Değişme Michel Butor 1957
93 Totaliterizmin Kökenleri Hannah Arendt 1951
94 Usta ile Margarita Mihail Afanasyeviç Bulgakov 1967
95 Triloji: Seksus, Pleksus, Neksus Henry Miller 1949–1960
96 Büyük Uyku Raymond Chandler 1939
97 Amers (Fransızca) Saint-John Perse Nobel prize medal mod.png 1957
98 Şapşal Gazi André Franquin 1957
99 Yanardağın Altında Malcolm Lowry 1947
100 Geceyarısı Çocukları Salman Rüşdi (Salman Rushdie) 1981

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Écrivains et choix sentimentaux, Josyane Savigneau, Le Monde, 15 October 1999. (Fransızca)