Avril Lavigne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lavigne sayfasından yönlendirildi)
Avril Lavigne
Avril Lavigne 2019 yılında
DoğumAvril Ramona Lavigne
27 Eylül 1984 (39 yaşında)
Napanee, Ontario, Kanada
Vatandaşlık
  • Kanada
  • Fransa
Meslek
  • Şarkıcı
  • söz yazarı
  • oyuncu
Evlilik
  • Deryck Whibley
    (e. 2006; b. 2010)
  • Chad Kroeger
    (e. 2013; b. 2015)
Müzikal kariyeri
Tarzlar
Çalgılar
  • Vokal
  • gitar
  • piyano
Müzik şirketi
İlişkili hareketlerEvan Taubenfeld
Resmî siteavrillavigne.com
avrillavignefoundation.org
İmza

Avril Ramona Lavigne[1] (/ˌævrɪl ləˈvn/ AV-ril-_--VEEN; d. 27 Eylül 1984; Napanee, Ontario), Kanadalı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur. 2006 yılında Canadian Business dergisine göre Lavigne Hollywood'da yaşayan altıncı en zengin Kanadalıdır.[2] Avril Lavigne'in ailesi Québec kökenlidir, buna karşın kendisi Fransızca bilmemektedir.[3] Şarkıcının ismi Fransızca söylenişe uygun olarak telaffuz edilir.[4] Lavigne'in ilk albümü olan Let Go, 2002 yılında çıktı. İkinci ve üçüncü albümleri Under My Skin ve The Best Damn Thing ise sırasıyla 2004 ve 2007 yıllarında çıktı. Bu albümlerin ikisi de Billboard 200 listesinde ilk sıraya yerleşmeyi başardı. Avril Lavigne'in bu listelerde en üst sıraya yerleşen şarkıları Complicated, Sk8er Boi, I'm With You, My Happy Ending, Nobody's Home, Keep Holding On, Girlfriend, Hot. Lavigne'nin 2010 yılı Haziran ayı içerisinde yeni albümünü piyasaya sürdü. Lavigne, 31.12.2010 tarihinde Dick Clark's NYE'de What The Hell adlı şarkının konserini verdi. 2011 yılında ikinci single'ı "Smile" adlı şarkısını çıkarmıştır. 1 Mart 2012'de hayranlarına bir sürpriz yaparak Goodbye adlı şarkısına kısa film çekmiştir.

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Avril Ramona Lavigne, Kanada'nın Ontario eyaletinin Belleville kasabasında Judith-Rosanne "Judy" (Loslaw) ve Jean-Claude Lavigne'nin kızı olarak dünyaya geldi. Lavigne'e "Avril" ismini koyan babası[5] Kanada kökenli bir Fransız,[6] annesi ise Ontario doğumlu bir Kanadalı'dır. Lavigne'nin "Matthew" adında bir abisi ve "Michelle" adında bir kız kardeşi vardır.[7] Anne ve babası Katolik olduğundan Avril da Katolik eğitimi almıştır. Avril'in müzik yeteneği ilk kez henüz iki yaşındayken, kilise şarkılarını söylerken annesi tarafından fark edildi. Aile, Avril 5 yaşındayken Napanee-Ontario'ya taşındı. 1998 yılında Lavigne bir müzik yarışmasını kazandı ve bunun üzerine, yine kendisi gibi Kanadalı bir şarkıcı olan Shania Twain ile beraber ilk büyük konser turnesine çıktı. Twain'in Ottawa konserinde What Made You Say That adlı şarkıda, şarkıcıya eşlik eden Avril, Kingston, Ontario Kingston'da bulunan Chapters kitabevinde country şarkıları söylerken, ilk profesyonel menajeri Cliff Fabri tarafından keşfedildi.[5] Lennox Community Theatre ile birlikte olan performansı esnasındayken, folk şarkıcısı Steve Medd'in dikkatini çeken Avril'a Medd tarafından 1999 yılında yayımlanan Quinte Spirit albümü şarkısı olan "Touch the Sky" isimli şarkıya vokal yapma teklifi götürülmüştür. Bu çalışma sonrasında Medd'in 2000 yılı albümü My Window to You şarkıları olan "Temple of Life" ve "Two Rivers"'a da Lavigne vokallik yapmıştır.[5]

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk profesyonel menajeri olan Cliff Fabri onu ilk kez Kingston Ontario'daki bir kitapçıda şarkı söylerken keşfetti. Lennox Community Theatre'da bir performansı sırasında ise Kanadalı yerel bir şarkıcı olan Steve Medd tarafından fark edildi ve Medd'in 1999 yılında çıkmış olan Quinte Spirit albümünde yer alan Touch The Sky adlı şarkıda ona eşlik etmesi için teklif aldı.

16 yaşındayken, Arista Records adlı müzik firmasının bir temsilcisi olan Ken Krongard, şirketin patronu Antoni Reid ile görüşmesi için Lavigne'i davet etti. Reid, Avril ve arkadaşlarını New York'ta dinleyip beğenince Avril'in ilk albümü kaydedildi ve tamamlandı.

Let Go (2002-2003)[değiştir | kaynağı değiştir]

Avril Lavigne bir şarkısını seslendirirken, Toronto, Kanada, 2002.

Let Go, 4 Haziran 2002 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde çıktı. Bu ülkedeki listelerde ikinci sıraya kadar yükseldi. Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık listelerinde ise zirveye kadar çıktı. Bu albüm Birleşik Krallık'ta listelerde zirveye yerleşen en genç kadın solist unvanını da getirmiş oldu.

Albüm, çıkmasından bir ay sonra, Ağustos ayının sonlarına doğru, bir RIAA Sertifikası olan Multi Platin albüm sertifikası alarak multi-platin albüm oldu. 2002 yılının sonlarına doğru, yani çıkışından 6 ay sonra albüm;platin albüm sertifikasından 4 kez almış oldu. Dünya çapında toplam 13.197.000 kopya sattı. Bu rakam 2002 yılında en çok satan kadın vokal albümlerinden biri oldu..

Albümden dört adet single çıktı. Complicated Avustralya müzik listelerinde zirveye kadar ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise en fazla ikinci sıraya kadar ilerledi. Kanada'da en fazla satan single listesinde de zirveye yerleşti.

Complicated radyolarda en fazla çalan şarkı listesinde üst üste on bir hafta zirvede kaldı. Albümdeki diğer single'lar da Complicated'in başarısını tekrarladı. Sk8er Boi, çıkmasının ardından ABD ve Avustralya'da bir numaraya yükseldi. I'm With You, ABD'nin yanı sıra Birleşik Krallık'ta da zirveye yerleşti. Losing Grip ise Tayvan ve Şili'deki listelerde ilk sıraya ulaştı.

Bu albümün başarılarının ardından Lavigne, MTV Müzik Ödülleri'nde En İyi Yeni Kadın Şarkıcı dalında ödül aldı. 2003'te Juno ödüllerinde altı adaylığı bulunurken bunlardan Dünya Çapında En Çok Satan Kanadalı Şarkıcı dalında ödülü aldı. Grammy ödüllerinde sekiz dalda aday gösterildi. Complicated şarkısıyla Yılın Şarkısı ödülünü ve En İyi Çıkış Yapan Kadın Şarkıcı ödülünü aldı.

Under My Skin (2004-2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Lavigne, "Live and by Surprise" mall isimli turnesi kapsamında Vancouver, Kanada'da performans esnasındayken

Lavigne'in ikinci albümü Under My Skin, 25 Mayıs 2004'te çıktı. Albüm ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Japonya, Avustralya, Kanada, Meksika, Arjantin, İspanya, İrlanda, Türkiye,Tayland gibi ülkelerin listelerine bir numaradan giriş yaptı. Ayrıca henüz ilk haftasında Amerika Birleşik Devletleri'de 380.000 kopya sattı. Albümde yer alan şarkıların büyük bir kısmını Lavigne kendisi yazdı. Ancak ona bazı şarkılarda Kanadalı söz yazarı Chantal Kreiazuk ve Evanescence'ın eski gitaristi Ben Moody eşlik etti. Bazı şarkılara da Evan Taubenfeld, Raine Maida gibi isimler katkılarda bulundu. Albümün prodüksüyonunda Butch Walker ve Don Gilmore da yer almıştır.

Albümden çıkan ilk single Don't Tell Me, Arjantin ve Meksika'da zirveye yerleşti. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kanada'da ilk beşe kadar yükseldi. Avustralya ve Brezilya'da ise ilk ona girebildi. İkinci çıkan single, My Happy Ending de birinci single gibi başarılı oldu. Fakat albümden çıkan üçüncü single "Nobody's Home", ilk iki single gibi başarılı olamadı ancak bazı listelerde ilk 40'a yükseldi ve Bilboard 100'de 41. sıradaydı.[8] 4. single He Wasn't, Birleşik Krallık'ta ve Avustralya'da çıktı ve bu ülkelerde listelerde ilk 40'a girdi. Son single olarak Fall to Pieces yayınlandı. Fakat bu single da pek başarı gösteremedi.

Bu albümün başarıları sonucu World Music Ödülleri'nde 2004 yılında En İyi albüm satan Kanadalı Kadın Şarkıcı dalında ödül aldı. 2005 yılında Juno Ödüllerinde beş adaylık aldı. Bunlardan üç tanesi Lavigne'e ödül getirdi. Bu ödüller, Yılın Kadın Şarkıcısı, Yılın Pop Albümü, Hayranların Seçimi ödülleridir. Nickelodeon Kid's Choice Ödüllerinde o yıl En Sevilen Kadın Şarkıcı ödülünü aldı. Daha 2 albümle 25 milyondan fazla albüm satmıştır.

Lavigne'in 2004'te Mattew Gerard ile beraber yazdığı "Breakaway" adlı şarkı Kelly Clarkson tarafından seslendirildi. Bu şarkı The Princess Diaries 2. Royal Engagement adlı filmin müzikleri arasında yer aldı.

Avril Lavigne, yeni albümü tanıtmak amacıyla, 2 Mart 2004 tarihinde başlayan yirmi bir şehri kapsayan bir turneye çıktı. Turne Kanada ve ABD'deki şehirleri kapsıyordu ve Minnesota'dan başlıyordu. Her performansında yeni albümde yer alan şarkıların akustik versiyonlarını da seslendirdi. Şehirlerdeki konserlerin hepsi son 48 saate kadar açıklanmadı. Turne çok sevildi ve çok başarılı oldu. Bu turnede Avril Lavigne'in akustik performansları bir albümde toplandı ve ABD'de bazı müzik albümü satan yerlere dağıtıldı.

2005 yılında Lavigne sürekli turnelerde ve yer aldı. Bundan başka oyunculuk kariyerine de önem verdi. Video klipler ve albümleri ile diğer film çekimlerinin yanı sıra, 2006'da "Over the Hedge" filminde seslendirme yaptı, 2006-2007'de "Fast Food Nation" ve "The Flock" filmlerinde oynadı. Ayrıca modellik de yaptı. 2006'da Torino-İtalya Kış Olimpiyat Oyunlarının kapanış töreninde 2010 yılı kış olimpiyatları tanıtımı için Who Knows adlı şarkısını seslendirerek ülkesi Kanada'yı temsil etti.

The Best Damn Thing (2006 - 2007)[değiştir | kaynağı değiştir]

Lavigne 2007'de MuchMusic Ödül Törenindeyken

Üçüncü Avril Lavigne albümü olan The Best Damn Thing, 17 Nisan 2007'de çıktı. Albüm Amerika Birleşik Devletleri'ndeki listelere birinci sıradan giriş yaptı. Albümün yapımcıları Dr. Luke, Lavigne'in eski eşi Deryck Whibley, Rob Cavallo, Butch Walker ve Avril Lavigne'dir. Albümdeki davul ve ritimlerle ilgili kayıtları Travis Barker yapmıştır. Albümden çıkan ilk single Girlfriend en önemli müzik listelerinden biri olarak kabul edilen Billboard Hot 100 listesinde zirveye yerleşti. Ryan Seacrest'in radyo programında Lavigne, albümden çıkacak olan ikinci single'ın When You're Gone olacağını söylemiştir.

Lavigne 2007 yılında yeni albümünü tanıtmak için Hong Kong'da

Avril Lavigne, bu yeni albümünü tanıtmak için küçük bir turneye çıkmıştır. Bu turne Alberta'dan başlamış ve biletler sadece kendisine ait olan hayran kulübü üyeleri için satılmıştır. Bu şov 2 Nisan 2007 'de CBC adlı televizyon kanalında da yayınlanmıştır.

Lavigne, Darfur'a yardım amacıyla çıkacak olan Instant Karma:Save Darfur adlı albüme bir John Lennon şarkısı olan Imagine'i tekrar düzenleyerek katkıda bulunmuştur.

"Girlfriend" adlı ilk single'a remix yapıldı ve Lavigne remixte Lil Mama ile düet yaptı. Ayrıca Avril Lavigne bu albümünden "Hot" ve "The Best Damn Thing" isimli parçalarını da single yapmıştır. Albüm Let Go'ya dönüş olarak adlandırıldı ve en büyük nedeni de Under My Skin'den sonra adeta aynı çılgınlığa dönmüş olmasıydı. 'Punk Princess' lakabı ona daha belirgin olarak takıldı.

The Best Damn Thing albümünden sonra yeni albüm çalışmalarına başlayan Lavigne'nin dördüncü albümünü 2010 yılı sonlarına doğru çıkaracağı tahmin ediliyor.

Goodbye Lullaby[değiştir | kaynağı değiştir]

Avril Lavigne Black Star Tour esnasında performansını sergiliyor, Florida, Mayıs 2011.

Kasım 2008'de 4. albüm kaydını başlatmıştır ve Temmuz 2009'da 9 parça kaydedilmiştir. Ocak 2010 yılında Alice isimli şarkıyı yazan ve söyleyen Lavigne, Tim Burton tarafından üretilen sountrack, Alice in Wonderland ile 2010 yılının ilk single olarak yayımlanmıştır. Lavigne; “2 Hafta sonra yeni single'im çıkıyor. Adı What The Hell. Yeni albümüm ise Ocak ayında çıkacak. Sizleri çok beklettiğimi biliyorum ama beklediğinize değecek. Yeni albümüm genellikle slow ve cover olacak. Yeni kurduğum Avril Lavigne Faundation yardım vakfı bana daha çok şans getirdi ve bunun için mutluyum. Ayrıca bunun yanında meşgulüm. Yeni albümümü umarım beğenirsiniz,” diye konuştu. Son zamanlarda katıldığı bir ödül gecesinde Lavigne, albümü ile bilgiler verdi. Albümünün 8 Mart 2011'de çıkacağı ve adının Goodbye Lullaby olacağını söyledi. Sanıyoruz Avril 2010'da çok çalıştı ve bunun karşılığını hayranlarından fazlasıyla geri alacağa benziyor. Albümdeki şarkılar belli oldu, bunlardan bazıları: Black Star, Wish You Were Here, Stop Standin There, I Love You, Smile, Goodbye, What The Hell, Push, Darlin, Alice... Albüm Mart ayında iki farklı versiyonuyla satışa sunuldu:Goodbye Lullaby Expanded Version ve Goodbye Lullaby (Deluxe Edition).[9] Deryck Whibley, Evan Taubenfeld, Butch Walker ve Max Martin gibi önemli isimlerle çalıştı Lavigne.[10]

What The Hell Japan Adult Contemporary Airplay (Billboard), Japan Hot 100 (Billboard), Japan Oricon Daily Singles Chart ve South Korea (GAON International Chart)'da ilk tekli olarak listelerde birinci sıraya yerleşti. 3D'si de uyarlanan parça birçok ülkede ses getirdi.

Smile Let Go'yu andırışıyla ünlendi. Bu tabirde en çok Lavigne'in kullandığı spreylerden benimsendi. Belgium (Ultratip Flanders)'da ikinci sıraya yerleşen parça Lavigne'in videoda sokakta oluşu ve insanların kırılmış duygularını simgeleyen cam parçalarını toplaması ve en sonunda bunların kalp şeklini oluşturması çok olumlu tepkiler aldı.

Goodbye Lullaby'nin çıkışından 3 ay sonra, Lavigne beşinci albüm üzerinde çalışmaya zaten başlamış olduğunu açıkladı. Açıklamasına göre albümün henüz 8 şarkı içerdiği bilinmektedir. Yeni albümün Goodbye Lullaby'e göre daha müzikal olacağını belirtmiştir. Avril'ın açıklaması şöyledir: "Goodbye Lullaby oldukça duygusaldı; fakat diğeri pop tarzında ve çok eğlenceli olacak. Sadece onu yeniden kaydetmeye ihtiyacım var!".[11]

Avril Lavigne (albüm)[değiştir | kaynağı değiştir]

Avril Lavigne, Goodbye Lullaby'dan 3 ay sonra yeni albümünün kayıtlarına başladığını belirtmişti. Bu süre içerisinde Here's to Never Growing Up, Rock'n Roll ve Let Me Go isimli single'ları çıktı. Albümdeki yeni şarkıları Youtube'e sızdı. İlk önce 24 Eylül 2013'te çıkacağı dedikoduları dolaştı, ancak albüm 24 Eylül'de çıkmadı. Resmi çıkış tarihi 5 Kasım 2013 olarak belirlendi. Albüm, 13 şarkı içermektedir ve Sony Epic Records adı altında çıkarılmıştır. Albüm, büyük beğeni toplamıştır.

Film Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lavigne'in ilk film deneyimini Over The Hedge adlı bir animasyon filmiyle yaşadı. Bu yapımda William Shatner, Bruce Willis, Garry Shandling, Wanda Skykes, Nick Nolte, Steve Carell ile çalıştı. Ayrıca Oscar ödüllü aktör Richard Gere'in oynadığı The Flock adlı filmde bir şüphelinin kız arkadaşı rolünü oynadı. Üçüncü film projesi Fast Food Nation bir kitaptan uyarlanmıştı. "My World" adlı Let Go'dan çıkan şarkı olarak Avril'ın grup arkadaşlarıyla çektiği kısa bir DVD filmin adını aldı(2003). İçinde Let Go'dan birçok şarkı ve coverlar da yer aldı.[12] Eragon filmi için Keep Holding On adında bir şarkı yazdı. Diğer yandan da bu şarkı Kanada listelerinde ilk 20'ye girdi. Güzel şarkıcı aynı zamanda 2010 yılının Şubat ayında yazdığı Alice adlı şarkısını, Tim Burton eseri Alice in Wonderland filmi için bestelemiştir.

Oyuncu olmak istiyorum... Rol yapmak en büyük hayalim. Çocukken okulda birkaç küçük rolde oynamıştım;ama asıl hayalim Hollywood'da çalışmak. Eğlenceli olabilir bence... Şaka bir yana, gerçekten istiyorum oyunculuk yapmayı.

—Avril Lavigne, Şubat, 2011 basımı,D YOU

Ayrıca Sabrina adlı dizide, grup arkadaşlarıyla birlikte "Skater Boy" şarkısını seslendirerek yer aldı. "D YOU" adlı Türkiye'de 2011 yılı Şubat ayında ilk basımında "kapak kızı" olduğu dergiye henüz kimseye söylemediği ve gerçekleştiremediği hayalinin oyuncu olmak olduğunu itiraf etmiştir.[13]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lavigne Los Angeles galasında Over the Hedge 30 Nisan 2006 tarihinde.

Lavigne'in vejetaryen olduğu bilinmektedir. Fakat, 2007 yılında yapılan bir röportajda Lavigne, et yemeyi tercih etmediğini söylemiş bununla beraber, vejetaryenlikle ilgili bir yorum yapmamıştır.

Ayrıca Lavigne'nın hayran kitlesine "Little Black Stars" denmektedir. Gençken Napanee'de gittiği bir pizza restoranında yediği yeşil zeytin parçalı pizzanın onun en sevdiği yiyecekler arasında yer aldığı, kendisine ait olan Under My Skin Bonez adlı belgeselde belirtilmiştir. Fakat buna ek olarak Avril Lavigne sesine zararlı olacağını düşündüğünden dolayı fazla pizza tüketmemektedir. Avril Lavigne'in ünlü olmasından sonra Kanada'da gittiği pizza restoranı pizzalarından birinin ismini Lavigne'e ithaf etmiştir. Hatta restorana gelen müşteriler hatıra defterine Avril ile ilgili görüşlerini yazmaktadır.

Avril Lavigne'in sol bileğinde bir yıldız dövmesi bulunmaktadır. Bu dövmenin deseni ayrıca onun ilk albümünün kapağında da kullanılmıştır. Çalışma arkadaşı ve yakın dostu olan Ben Moody de bu dövmeden taşımaktadır. 2004 yılının sonlarında Lavigne, sağ bileğine, içerisinde D harfi olan pembe kalp şeklinde bir dövme daha yaptırdı. D harfi kocasının isminin baş harfini simgelemekteydi. Sol kolunda kendi giyim markası olan "Abbey Dawn" yazısı bulunmaktadır.

Vatandaşlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Lavigne'nin babası Fransa'da doğdu ve jus sanguinis sayesinde Şubat 2011'de aldığı Fransız pasaportu için başvurdu.[14][15] Ocak 2012'de Lavigne, Los Angeles, Bel-Air'deki evini sattı,[16] ve Fransızca öğrenmek için Paris'e taşındı. Bir daire kiraladı ve bir Berlitz okuluna gitti.[17][18]

İlişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ne kadar diğer eski gitaristi Evan Taubenfeld ile adı dedikodulara karışsa da Avril böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Bununla birlikte Taubenfeld, resmi internet sitesinde Avril Lavigne'in dünyadaki en önemli arkadaşı olduğunu açıkladı. Taubenfeld Avril'in evlendikten sonra çıkardığı Girlfriend ve The Best Damn Thing adlı single'larının kliplerinde de yer almaktadır. Avril Lavigne, J-14 adlı bir dergiye ilk öpücüğünü 14 yaşındayken verdiğini söyledi. Şubat 2004'te Kanadalı şarkıcı, Sum 41 grubunun solisti Deryck Whibley ile görüldü. 27 Haziran 2005'te nişanlandılar.

Whibley, Lavigne'e Venedik'te bir gondol gezisi sırasında evlenme teklif etti. İkili, 110 misafirin katıldığı bir katolik töreniyle 15 Temmuz 2006'da Kaliforniya-Montecito'da Bella Liliybelle adlı malikanede dünya evine girdi. Lavigne-Whibley çifti 17 Eylül 2009 tarihinde boşanma kararı aldı[19] ve bu karar Lavigne'nin resmi Myspace sayfasında hayranlarına duyuruldu. Boşanma kararından kısa bir süre sonra; 9 Ekim 2009 tarihinde[20] çift resmi olarak boşandı. Lavigne ne kadar ilk yıllarında ne kadar asi görünse de sonradan içindeki dişiliği ortaya bırakmıştır. 2009 yılında bir değişime uğrayan Lavigne, hayranları tarafından hem ilgi çekmiş hem de dışlanmıştı. Bazı hayranları bu değişimin ona yakıştığını söylese de asi kız tarzının geçmesi hayranlarını asi yapmıştı.

2012 yılında Chad Kroeger ile nişanlandı. 1 Temmuz 2013 tarihinde Chad Kroeger ile Fransa'nın güneyinde muhteşem bir düğünle evlendi. 2 yıl süren evliliklerinin ardından Lavigne, 2 Eylül 2015'te İnstagram hesabından Chad Kroeger ile ayrıldıklarını resmi olarak duyurdu.

Lavigne, 2018'de milyarder Phillip Sarofim ile çıkmaya başladı. 2019'da ondan ayrıldı.[21] People dergisi tarafından 2020'de müzisyen Pete Jonas ile çıkmaya başladığı bildirildi.[22] Daha sonra Mart 2021 civarında Amerikalı şarkıcı Mod Sun ile çıkmaya başladı.[23] Lavigne, Nisan 2022'de sosyal medya hesapları aracılığıyla nişanlandıklarını duyurdu.[24]

Sağlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2015'te Lavigne, People dergisine 2014'te 30. doğum gününden sonra Lyme hastalığı teşhisi konduğunu açıkladı.[25] Aynı ay Billboard ile yaptığı bir röportajda Lavigne, iyileşme sürecinde olduğunu ve hastalığa karşı farkındalığı artırmak istediğini söyledi.[26]

Lavigne, vegan veya vejetaryen olarak anılmıştır.[27][28]

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

2002[değiştir | kaynağı değiştir]

MTV Video Müzik Ödülleri

  • En İyi Çıkış Yapan Kadın Şarkıcı Complicated ; Ödül.

MTV Video Müzik Ödülleri Latin Amerika

  • En İyi Çıkış Yapan Uluslararası Kadın Şarkıcı ; Ödül.

World Music Ödülleri

  • En İyi Kanadalı Kadın Şarkıcı  ; Ödül.

2003[değiştir | kaynağı değiştir]

Juno Ödülleri

  • Yılın Single'ı Complicated ; 'Ödül.
  • En İyi Çıkış Yapan Kadın Şarkıcı - Ödül.
  • Yılın En İyi Pop Albümü Let Go - Ödül.
  • Yılın Albümü: Let GoÖdül.
  • Yılın En İyi Şarkısözü Yazarı - Ödül.
  • Hayranların Seçimi Ödülü - Ödül.

Ivor Novello Ödülleri

  • Yılın En İyi Uluslararası Hit Parçası : Complicated - Ödül.

Radio Müzik Ödülleri

  • Yılın Şarkısı :Complicated - Ödül.

MTV Asya Ödülleri

  • En İyi Kadın Şarkıcı; Ödül.
  • En İyi Çıkış Yapan Kadın Şarkıcı - Ödül.
  • The Style Award - Ödül.

TMF Ödülleri

  • En İyi Uluslararası Rock Şarkıcısı - Ödül.

Grammy Ödülleri

  • Yılın Şarkısı: Complicated - Aday.
  • En İyi Kadın Pop Performansı : Complicated - Aday'.
  • En İyi Pop Albümü: Let Go - Aday.
  • En İyi Kadın Rock Performansı: Skater Boy - Aday.
  • En İyi Çıkış Yapan Kadın Şarkıcı - Aday.

Amerikan Müzik Ödülleri

  • En İyi Kadın Pop/Rock Kadın Şarkıcısı - Ödül.

Nickelodeon Çocukların Seçimi Ödülü

  • En İyi Şarkı: Sk8er Boi - Ödül.

MTV Video Müzik Ödülleri Latin Amerika

  • En İyi Uluslararası Kadın Şarkıcı - Ödül.

ECHO Ödülleri

  • En İyi Çıkış Yapan Uluslararası Kadın Şarkıcı - Ödül.

World Müzik Ödülleri'

  • Yılın En Çok Satan Kanadalı Kadın Şarkıcısı - Ödül.

2004[değiştir | kaynağı değiştir]

Grammy Ödülleri

  • Yılın Şarkısı: I'm with You - Aday.
  • En İyi Kadın Pop Performansı: I'm with You - Aday.
  • En İyi Kadın Rock Performansı: Losing Grip - Aday.

World Müzik Ödülleri

  • En İyi Pop/Rock Şarkıcısı - Ödül.
  • Dünyada En Çok Satan Kanadalı Kadın Şarkıcı - Ödül.

MTV Video Müzik Ödülleri (Latin)

  • En İyi Uluslararası Pop Şarkıcısı - Ödül.

MuchMusic Video Müzik Ödülleri

  • En İyi Kanadalı Müzik Videosu: Sk8er Boi - Ödül.
  • Hayranların Seçimi En İyi Kanadalı Şarkıcı - Ödül.

Common Sense Medya Ödülü

  • En İyi Müzisyen - Ödül.

MTV Video Müzik Ödülleri

  • En İyi Pop Videosu - Ödül.

American Müzik Ödülleri

  • En Sevilen Pop/Rock Kadın Şarkıcısı - Ödül.

Juno Ödülleri

  • Yılın En İyi Müzik DVD'si - Ödül.
  • Hayranların Seçimi Ödülü - Ödül.

Comet Müzik Ödülleri

  • En İyi Uluslararası Kadın Şarkıcı - Ödül

2005[değiştir | kaynağı değiştir]

Juno Ödülleri

  • Yılın En İyi Kadın Şarkıcısı - Ödül.
  • Yılın Pop Albümü: Under My Skin - Ödül.
  • Hayranların Seçimi Ödülü - Ödül.
  • Yılın En İyi Söz Yazarı - Adaylık.
  • Yılın Albümü - Adaylık.

MTV Asya Ödülleri

  • En Sevilen Kadın Şarkıcı - Ödül.

Nickelodeon Çocukların Seçimi Ödülü

  • En Sevilen Kadın Şarkıcı - 'Ödül.

NRJ Müzik Ödülleri

  • En İyi Uluslararası Kadın Şarkıcı - Ödül.

2007[değiştir | kaynağı değiştir]

MuchMusic Video Ödülleri

  • En İyi Kanadalı Video klibi: Girlfriend - Ödül.
  • En Sevilen Kadın Şarkıcı Hayranların Seçimi Ödülü - Ödül.
  • MTV Avrupa Müzik Ödülleri En İyi Şarkıcı Ödülü - Ödül.
  • MTV Avrupa Müzik Ödülleri En İyi Şarkı Ödülü: Girlfriend - Ödül.

World Müzik Ödülleri

  • American Music Awards Video Klibi Hot Yılın Klibi - Ödül.
  • En İyi Pop/Rock Şarkıcısı - Ödül.
  • Dünyada En Çok Satan Kanadalı Kadın Şarkıcı - Ödül.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

Turneler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Try to Shut Me Up Tour (2003)
  • Mall Tour (2003)
  • Bonez Tour (2004–2005)
  • Promational Tour (2007)
  • The Best Damn Tour (2008)
  • Promotional Tour (2010/2011)
  • The Black Star Tour (2011)
  • Avril Lavigne Tour (2013-2014)

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film ve diziler
Yıl Yapım Rolü Notlar
2002 Sabrina the Teenage Witch Kendisi Cameo görünüm; 1 bölüm
2003 Saturday Night Live Kendisi 28 sezon, 9 bölüm
2004 Going the Distance Kendisi Cameo görünüm; performed "Losing Grip"
2004 Saturday Night Live Kendisi 29 sezon, 19 bölüm
2006 Over the Hedge Heather Seslendirme
2006 Fast Food Nation Alice
2007 The Flock Beatrice Bell
2010 American Idol Kendisi Misafir yargıç (Los Angeles seçmeleri)
2011 Majors & Minors Kendisi misafir akıl hocası
2018 Charming Kar Beyaz Seslendirme
2022 Good Mourning Kendisi

Grup[değiştir | kaynağı değiştir]

Avril Lavigne'in grubu 2002'den bu yana değişiklik gösterse de The Best Damn Thing'den sonra dağıldığı düşünülen eski grup birkaç üyesiyle Goodbye Lullaby'den What The Hell parçasında yeniden toplanmıştır ve Push parçasında da Evan Taubenfeld ile Avril Lavigne düet yapmıştır. Elbette Avril Black Star Tour'a günümüz üyeleri ile katılmaktadır. Bu durum hayranlara göre "bozulmayan dostluklar"ın simgesidir.

Evan Taubenfeld (2003)
  • Eski Üyeler

Steve Fekete - gitar, geri vokal (2008-günümüz)

Mark Spicoluk - bas gitar, geri vokal (Nisan - Eylül 2002)

Jesse Colburn - ritim gitar (2002 - Ocak 2004)

Evan Taubenfeld - gitar, geri vokal (2002 - Eylül 2004)

Craig Wood - ritim gitar, geri vokal, vokal (2004 - 2007 Ocak)

Matt Brann - üzerinde davul, perküsyon, vokal (2002 - 2007 Şubat)

Charlie Moniz - bas gitar (2002 - 2007 Şubat)

Devin Bronson - gitar, geri vokal (2004-2008)

Sofia Toufa - geri vokal, dansçı (2007 - Ekim 2008)

Lindsay Bluafarb - geri vokal, dansçı (2007 - Ekim 2008)

  • Günümüz Üyeleri

Al Berry - bas gitar, geri vokal (2007-günümüz)

Rodney Howard - davul, perküsyon, geri vokal (2007-günümüz)

Steve Ferlazzo - elektronik klavye, geri vokal (2007-günümüz)

Jim McGorman - ritim gitar, geri vokal (2007-günümüz).[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arts.independent.co.uk 22.04.2007 Tarihli Avril Lavigne; Birden Prenses Olan Punkçı Başlıklı Bildiri". 23 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2008. 
  2. ^ "Canadianbusiness.com 27.06.2007 Tarihli Alex Mlynek tarafından yazılan Power players: Popüler Kanadalı Şarkıcılar Başlıklı Bildiri". 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2008. 
  3. ^ "People.famouswhy.com Sitesinde Bulunan İlgili Bildiri". 9 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2009. 
  4. ^ ("Avril", Fransızca "Nisan", Lavigne (la vigne) ise "üzüm bağı" anlamına gelir.)
  5. ^ a b c Thorley, Joe (2003). Avril Lavigne: the unofficial book. Londra: Virgin. ISBN 1852270497. 
  6. ^ Ritchot, Dominique (2009-11-14). Ascendance de la chanteuse canadienne Avril Lavigne. Erişim 2009-12-27. 17 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Inside Her Life: The Middle Child, People Magazine 2008-05-25". 28 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2010. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2011. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2011. 
  11. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2011. 
  13. ^ D YOU dergisi,1.sayı,Şubat-2011,Syf.26,Avril Lavigne(kapak kızı) ile röportaj metni
  14. ^ Lavigne, Avril (9 Şubat 2011). "Interview on NRJ Radio". 5 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2013. I love France, in fact my father was born here, so I have applied for my French passport. I love this country so much that I am getting a French passport. 
  15. ^ Vallet, Stéphanie (22 Ekim 2011). "Avril Lavigne: francophone dans l'âme". La Presse. 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2013. 
  16. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; realtorbelair isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  17. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; wennfrance isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  18. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; malach isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  19. ^ "AvrilLavigne.com 17 Eylül, 2009 Tarihli Moving forward on a positive note Başlıklı Bildirisi". 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2009. 
  20. ^ "Apnews.excite.com Avril Lavigne Resmen Ayrıldı. Başlıklı Bildiri". 9 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2009. 
  21. ^ "Avril Lavigne and Billionaire Heir Phillip Sarofim Split After Less Than 2 Years of Dating". People. 27 Kasım 2019. 27 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "Avril Lavigne Is Dating Indie Artist Pete Jonas: See the Pic from Their Pre-Grammy Party Date Night". People. 26 Ocak 2020. 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
  23. ^ "Avril Lavigne and Mod Sun's relationship timeline". Cosmopolitan. 26 Eylül 2021. 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ Nelson, Jeff; DeSantis, Rachel (7 Nisan 2022). "Avril Lavigne Gets Engaged to Mod Sun in Paris: 'The Day We Met I Knew You Were the One'". People. 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022. 
  25. ^ Telling, Gillian (1 Nisan 2016). "Avril Lavigne Opens Up About Her Health Crisis: 'I Was Bedridden for 5 Months'". People. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2016. 
  26. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Billboard-April2015 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  27. ^ "Are you strictly wheat and two veg ..." The Guardian (İngilizce). 28 Nisan 2007. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 
  28. ^ Anna L Mejorada. "Andre 3000, Avril Lavigne Vie For Sexiest Vegetarian Title". MTV News (İngilizce). 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]