Lanetli Kan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lanetli Kan
Stoker
Film afişi
YönetmenPark Chan-wook
Yapımcı
YazarWentworth Miller
Oyuncular
MüzikClint Mansell
Görüntü yönetmeniChung Chung-hoon
KurguNicolas De Toth
Stüdyo
DağıtıcıFox Searchlight Pictures
Çıkış tarih(ler)i20 Ocak 2013 (2013-01-20) (Sundance)
1 Mart 2013 (2013-03-01)[1]
Süre99 dakika[2]
ÜlkeABD
Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe$12 milyon[3]
Hasılat$12.1 milyon[3]

Lanetli Kan (İngilizce: Stoker), 2013 yılında vizyona giren ABD ve Birleşik Krallık yapımı psikolojik gerilim filmi. Yönetmenliğini Güney Koreli film yapımcısı Park Chan-wook'un üstlendiği filmin başrollerinde Mia Wasikowska, Matthew Goode ve Nicole Kidman yer alıyor.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

India (Mia Wasikowska) babasını bir araba kazasında kaybettikten sonra duygusal açıdan dengesiz annesi Evelyn (Nicole Kidman) ile baş başa kalmıştır. Bir anda hayatına, varlığından haberi bile olmadığı Charlie Amca (Matthew Goode) giriverir. India başlangıçta şüphelendiği büyüleyici ve gizemli amcasıyla zamanla ne kadar çok ortak noktası olduğunu fark eder. Genç kadın, karizmatik amcasına delicesine aşık olmaya başlar ve onun gelişinin tesadüf olmadığını anlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Wentworth Miller, çoğunlukla oyunculuğuyla bilinir, Lanetli Kan'ın senaryosunun yanı sıra Charlie Amca adında bir tanıtıcı bölüm de yazdı.[4] Çalışmalarını göndermek için takma Ted Foulke ismini kullanmış, daha sonradan bu durumu "Ben sadece senaryoların batmasını veya tek başlarına yüzmelerini istedim." şeklinde ifade etmiştir.[5] Miller'ın senaryosu Hollywood'da dolaşıma çıktıktan sonra 2010 yılı 10 en iyi yayınlanmamış senaryoları "Kara Listesi" için oylanmıştır.[6] Miller filmi bir "korku filmi, aile draması ve psikolojik gerilim" olarak tanımlamıştır.[4] Bram Stoker'ın Dracula'sından etkilenmiş olsa da,[7] Miller Lanetli Kan için "vampirler hakkında değil. Hiçbir zaman bir vampir filmi amaçlanmadı ancak bir korku filmi hedeflendi. Bir ocakçı, ateşe kömür atan kişi, anlatı ile de incelikli bir şekilde bağlantılıdır." yorumunda bulundu.[4] Alfred Hitchcock'un Shadow of a Doubt filmi de yapımı etkilemiştir. Miller "Başlangıç noktası aslında Hitchcock'un Shadow of a Doubt filmidir. Yani, bu bizim başladığımız yer, sonra biz ona çok, ama çok farklı bir yön verdik." demiştir.[4]

Film, yönetmen Park Chan-wook'un ilk İngilizce filmi olma özelliği taşır. Ocak 2011'de Mia Wasikowska'nın India rolü için görüşmelere başladığı açıklanmış[8] Şubat'ta Nicole Kidman da kadroya katılmak için görüşmelere başlamıştır.[9] Haziran'da Charlie rolü için ilk adı geçen ancak ayrılmak zorunda kalan Colin Firth'den sonra[10] Matthew Goode'un adı geçmeye başladı.[11] Jacki Weaver, Lucas Till, Alden Ehrenreich ve Dermot Mulroney kadroya Temmuz ve Ağustos 2011'de katıldı.[12][13][14][15]

Çekimler Eylül 2011'de Nashville, Tennessee'de başladı[16] ve 40 gün boyunca devam etti.[17] Motel sahneleri 22 Eylül'de Murfreesboro yakınlarında çekildi ve ek sahneler Güney Üniversitesi'nin evi olan Sewanee'de çekildi.[16][18] Ana çekimler 23 Ekim'de tamamlandı.

Filmin müzikleri için besteci Philip Glass ile anlaşılmış ama sonra Clint Mansell müzikleri yapmıştır.[19] Ancak Glass'ın piyano solosu olan iki bestesi kapanış jeneriğinde de gösterildiği gibi filmin son halinde kalmıştır.

Eleştirel görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film eleştirmenlerden pozitif yönde eleştiriler aldı; 182 incelemenin değerlendirildiği Rotten Tomatoes'ta 69%'luk bir ortalama yakaladı.[20] Sitede, filmin eleştirilerindeki ortak kanı "Senaryosu önceki çalışmalarının duygusal ağırlığını pek taşımamakta, ama Park Chan-wook'un Lanetli Kan'ı onun gösterişli imgelem odaklı bakışı ve karanlık, mekansal etkiye olan eğilimini vurgulamaktadır." sözleriyle ifade edildi.[20] Ayrıca Metacritic'te 42 incelemenin değerlendirilmesiyle 100 üzerinden 58 puan aldı.[21]

Film, galasını gerçekleştirdiği Sundance Film Festivali'nden genellikle pozitif yorumlar aldı. The Guardian'daki eleştirmen Jeremy Kay filmi "gotik masal gibi giyinmiş muhteşem bir şekilde monte edilen aile gizemi" olarak nitelendirerek filmin Hitchcock'a layık ipuçları ile izleyiciye sunulduğunu belirtti: "Edebiyat referansları ve sembolizmi Lanetli Kan içinde bolca bulunuyor. Kimin ne olduğunu anlamaya çalışırken bağlanabiliyorsunuz. İşte fikir budur. Tüm ipuçları buradadır. Sadece biraz daha yakından bakmak gerekiyor." Ayrıca The Guardian incelemesinde Lanetli Kan'a beş üzerinden dört yıldız verdi.[22]

Chicago Sun-Times'tan Richard Roeper "rahatsız edici derecede iyi" olarak nitelendirdiği filme 4 yıldız üzerinden 3.5 verdi.[23] Rolling Stone'dan Peter Travers filme 4 üzerinden 3 vererek "vahşi güzelliğin gerilimi" olarak nitelendirdi.[24] Variety için yazan Guy Lodge filmi "Hitchcock geriliminin görkemli demanslı bamya çorbası" olarak nitelendirerek övdü.[25]

Hollywood.com'dan Brian Moylan, Nicole Kidman ve Matthew Goode'un oyunculuklarını "İlgisiz anne rolünde Kidman en iyi oyunculuğunu sergiledi. Korku ve aşağılamayı incelikli bir biçimde, en ufak bir hatada yapmacık bir zalim olabileceği rolünü abartmadan ortaya koydu. Goode ise içlerinde en korkutucu olanıydı; hem doğallık maskesinin ardında kötücül bir güç hem de inanılmaz derecede tehlikeli olduğunu bilmenin cazibesi." diyerek övmüştür.[26]

Ancak tüm eleştiriler olumlu değildi; David Thomson, The New Republic'deki yazısında "Lanetli Kan, olağanüstüyle gülünç arasında gidip gelmektedir ve bence siz hangisinin kazanacağını biliyorsunuz" demiştir.[27] Ayrıca, The Skinny'den Josh Slater-Williams filmi "amansız, çöp yığını" olarak yaftalamıştır.[28]

Avustralya Film Eleştirmenleri Cemiyeti'nden Andrew Chan "Lanetli Kan daima çekici, yeterince yoğun, kesinlikle farklı, hep merak uyandıran ve dahi tarz olarak çekilmiş; ama bir Oldboy değil" demiştir.[29]

TribecaFilm.com tarafından Kidman'ın Evie rolü övülmüştür ve yılın yeterince değer verilmemiş performansı olarak kabul edilmiştir. Yazar, "Kidman, Evelyn'in kırılganlığını mimik ve bakışlarıyla istismar etmiştir. Evelyn rolünde Kidman şaşırtıcı biçimde sinir bozucu bir zarafet sergiliyor" yorumunda bulunmuştur.[30]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Aday Sonuç
2013 Çevrimiçi Film & Televizyon Birliği Ödülleri[31]
  • En İyi Film Jeneriği
Adaylık
Altın Fragman Ödülleri[32]
  • En İyi Gerilim
Adaylık
  • En İyi Orijinal Fragman
Adaylık
Fright Meter Ödülleri[33]
  • En İyi Senaryo
Wentworth Miller Adaylık
  • En İyi Yönetmen
Park Chan-wook Adaylık
  • En İyi Kurgu
Nicolas De Toth Adaylık
  • En İyi Sinematografi
Chung Chung-hoon Adaylık
  • En İyi Kadın Oyuncu
Mia Wasikowska Adaylık
  • En İyi Erkek Oyuncu
Matthew Goode Adaylık
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Nicole Kidman Adaylık
  • En İyi Oyuncu Kadrosu
Adaylık
2014 Central Ohio Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri
  • En İyi Gözden Kaçırılan Film
Adaylık
Londra Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri
  • Teknik Başarı
Kurt Swanson, Bart Mueller
(kostümler için)
Adaylık
Saturn Ödülleri
  • En İyi Uluslararası Film
Adaylık
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Nicole Kidman Adaylık
  • En İyi Kadın Oyuncu
Mia Wasikowska Adaylık
Fangoria Chainsaw Ödülleri
  • En İyi Başrol Kadın Oyuncusu
Üçüncü
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Matthew Goode Kazandı
  • En İyi Senaryo
Wentworth Miller İkinci
  • En İyi Sınırlı-Sürüm/Direct-to-Video Filmi
İkinci
Empire Ödülleri
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Mia Wasikowska Adaylık

Ev medyası[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Haziran 2013 tarihinde filmin DVD ve Blu-ray Disc versiyonu piyasaya sürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Park Chan-Wook's English-Language Debut 'Stoker' Hits Theaters On March 1, 2013". IndieWire. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  2. ^ "STOKER (18)". British Board of Film Classification. 21 Ocak 2013. 21 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2013. 
  3. ^ a b "Stoker (2013)". Box Office Mojo. 20 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2013. 
  4. ^ a b c d Radish, Christina (3 Ağustos 2010). "SDCC 2010: Wentworth Miller Interview RESIDENT EVIL: AFTERLIFE; Plus Updates on STOKER and UNCLE CHARLIE". collider.com. 8 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2011. 
  5. ^ Buchanan, Kyle (24 Temmuz 2010). "Wentworth Miller on How He Became Hollywood's Hottest Secret Screenwriter". Movieline. 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2011. 
  6. ^ Nastasi, Alison (13 Aralık 2010). "Black List: 2010 Best Unproduced Screenplays". moviefone.com. 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  7. ^ "Wentworth Miller On Love, His Celebrity Crush". yahoo.com. 26 Ocak 2008. 11 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2011. 
  8. ^ Fleming, Mike (27 Ocak 2011). "Mia Wasikowska In Thriller 'Stoker' Talks". Deadline.com. 29 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  9. ^ Zeitchik, Steven (11 Şubat 2011). "Hot with Oscar buzz, Colin Firth and Nicole Kidman look to new roles in 'Stoker'". Los Angeles Times. 13 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2011. 
  10. ^ Vilkomerson, Sara (13 Eylül 2011). "Toronto Film Festival: Matthew Goode, nude scenes, and a different kind of 'Burning Man'". Entertainment Weekly. 25 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2011. 
  11. ^ Kroll, Justin (8 Haziran 2011). "Matthew Goode in talks for 'Stoker' lead". Variety. 12 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  12. ^ Fleming, Mike (27 Temmuz 2011). "Jacki Weaver Joins Fox Searchlight Thriller". Deadline.com. 18 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2011. 
  13. ^ Weinstein, Joshua L. (28 Temmuz 2011). "Lucas Till Joins Nicole Kidman in Fox Searchlight's Stoker'". TheWrap. Reuters. 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2011. 
  14. ^ Sneider, Jeff (1 Ağustos 2011). "Ehrenreich stokes up career with 'Stoker'". Variety. 25 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2011. 
  15. ^ Kit, Borys (10 Ağustos 2011). "Dermot Mulroney Joins Nicole Kidman in Fox Searchlight Thriller 'Stoker' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 19 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2011. 
  16. ^ a b Kay, Jeremy (1 Eylül 2011). "Shooting begins on Stoker for Scott Free, Searchlight, Indian Paintbrush". Screen Daily. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2011. 
  17. ^ Noh, Jean (6 Şubat 2013). "One on One: Park Chan-wook, Stoker". Screen Daily. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2015. 
  18. ^ "Nicole Kidman to get psychological with 'Oldboy' director in 'Stoker'". HitFix. 1 Eylül 2011. 24 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2011. 
  19. ^ "Clint Mansell Scoring Park Chan-wook's 'Stoker'". Film Music Reporter. 2 Haziran 2012. 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2015. 
  20. ^ a b "Stoker (2013)". Rotten Tomatoes. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013. 
  21. ^ "Stoker". Metacritic. 31 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2013. 
  22. ^ Kay, Jeremy (21 Ocak 2013). "Sundance film festival 2013: Stoker – first look review". The Guardian. 30 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2013. 
  23. ^ Roeper, Richard (27 Şubat 2013). "Stoker Movie Review & Film Summary (2012)". RogerEbert.com. 30 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  24. ^ Travers, Peter (28 Şubat 2013). "Stoker". Rolling Stone. 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  25. ^ Lodge, Guy (21 Ocak 2013). "Review: "Stoker"". Variety. 26 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2013. 
  26. ^ Hollywood.com, LLC. "Review: Nicole Kidman Wows in 'Stoker,' An Absolutely Insane Sundance Movie | Review | Hollywood.com". hollywood.com. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  27. ^ "Chan-wook Park's "Stoker," Review by David Thomson | New Republic". newrepublic.com. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  28. ^ "Film Review | Stoker | The Skinny". theskinny.co.uk. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  29. ^ Andrew Chan (5 Mart 2013). "Stoker". [HK Neo Reviews]. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  30. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  31. ^ "Film Awards - 2003 (18th Awards)". Online Film & Television Association. ofta.cinemasight.com: OFTA. 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  32. ^ "Golden Trailer Nominees Unveiled". Deadline.com. 5 Nisan 2013. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2016. 
  33. ^ "Fright Meter Awards 2013". 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]