Lactobacillus bulgaricus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
Yoğurt mayası
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Üst âlem: Bacteria
Şube: Firmicutes
Sınıf: Bacilli
Takım: Lactobacillales
Familya: Lactobacillaceae
Cins: Lactobacillus
Tür: L. delbrueckii
Alt tür: L. d. subsp. bulgaricus
Üçlü adlandırma
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
(Orla-Jensen 1919)
Weiss et al. 1984[1]

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Sinonim tür ismi Lactobacillus bulgaricus olup, geçerli taksonomik kayıt alt tür şeklindedir.[2]

Adını ilk ortaya cıktığı ülke olan Bulgaristan'dan almaktadır. Bakteri sütte beslenerek laktik asit fermantasyonu yapar ve onu yoğurda dönüştürür. Enzimleriyle laktozu basit şekerlere parcalar. Ayrıca Lactobacillus bulgaricus fermantasyon yaparken yoğurda kokusunu veren asetaldehit te sentezler.

Efsaneye göre Balkan Dağlarında yaşayan bir adamın sağdığı sütü tutacak kadar tası yokmus. O da koyununun midesinden bir torba yapmış ve sütün bir kısmını içine koymuş. Ertesi sabah uyandığında sütün yoğurda dönüştüğünü görmüş ( büyük ihtimalle Lactobacillus bulgaricus sayesinde).

Bakteri ilk kez 1905'te Bulgar doktor Stamen Grigorov tarafından kayda alınmış.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Weiss, Norbert; Schillinger, Ulrich; Kandler, Otto (1983). "Lactobacillus lactis, Lactobacillus leichmannii and Lactobacillus bulgaricus, Subjective Synonyms of Lactobacillus delbrueckii, and Description of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis comb. nov. and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus comb. nov". Systematic and Applied Microbiology (İngilizce). 4 (4): 552-557. doi:10.1016/S0723-2020(83)80012-5. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Subspecies: Lactobacillus delbrueckii". lpsn.dsmz.de (İngilizce). 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  3. ^ Grigoroff, Stamen Étude sur une lait fermenté comestible. Le “Kissélo mléko” de Bulgarie. Revue Médicale de la Suisse Romande. Genéve. Georg&G., Libraires-Éditeurs. Librairie de L’Université. 1905