La Tène kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MÖ 1. yüzyılda Desborough Northantsta bulunan, spiral ve borazan temalarını gösteren bir ayna

La Tène kültürü, Hansli Kopp'un 1857'de keşfettiği, İsviçre'nin Neuchâtel Gölü bölgesinin kuzeyinde bulunan; zengin defineler ve eserlerin bulunduğu La Tène arkeolojik sitesinin ismiyle adlandırılan Avrupa'nın demir çağıdır.

La Tène kültürü gelişimini ve büyümesini geç demir çağı boyunca (MÖ 450'den, MÖ 1. yüzyıldakı Roma fetihlerıne kadar) doğuda Fransa, İsviçre, Avusturya, Güneybatıda Almanya, Çekya, Slovakya ve Macaristan'da sürdürmüş bir dönemdir. Kuzeyde yaygın çağdaşı kuzey Alman kültürü olan Jastorf kültürüdür.[1] La Tene kültürü Yunanistan'dan ve daha sonra Etrüsk medeniyetinden gelen hatırı sayılır Akdeniz etkisinin altında hiçbir kesin kültürel kesinti olmadan erken dönem demir çağı Hallstatt kültürü'nden gelişmiş bir kültürdür. İskan merkezlerinin değişimi MÖ 4. yüzyılda başlamıştır.

Bu kültür hakkında edinilen bilgi arkeolojik buluntular, Yunan ve Latin edebi metinleri ve batı Avrupa'nın geleneksel Kelt döneminden kalma etnografik kültür ve sanat kalıntıları olmak üzere üç kaynaktan sağlanmıştır; .

Arkeolojik olarak, La Tène materyal kültürü olarak tanımlanmış bazı kültürler Yunan ve Romalı yazarlar tarafından MÖ 5. yüzyıldan sonra Keltler ve Galyalılar olarak tanımlanmışlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Jastorf culture is the southern part of the Pre-Roman Iron Age of the north.