Laço Tayfa

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Laço Tayfa, klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici liderliğindeki 8 müzisyenin bir araya gelmesiyle kurulan Laço Tayfa, ilk olarak Brooklyn Funk Essentials ile birlikte kaydettikleri In The Buzzbag başlıklı albüm ile adını duyurdu.

Kuruluş süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk müziğinin geleneksel formlarını caz, funk, reggae gibi batı formları ile kaynaştıran In The Buzzbag albümünün Türkiye ve Amerika’da satışa çıkmasının ardından, Laço Tayfa İstanbul Caz Festivali ve Yapı Kredi Sanat Festivali'nde Brooklyn Funk Essantials ile birlikte sahne aldı. In The Buzzbag ile uluslararası müzik piyasasının büyük beğenisini kazanan Laço Tayfa grubu 2000 yılının Ocak ayında çıkardığı Bergama Gaydası başlıklı albümle Türk ve dünya müzik endüstrisine merhaba dedi. Klarnette Hüsnü Şenlendirici, klavyede Burç Şensesli, Bass da Nurhat Şensesli, davulda Volkan Öktem, ritm perküsyonda Mehmet Akatay, kanunda Nuri Lekesizgöz, kemanda Ergun Hepbildik ve bağlamada Özkan Alıcı'dan oluşan Laço Tayfa grubu, geleneksel türküleri topladıkları bu ilk albümle ‘Karadeniz, Ege, Trakya, İç Anadolu Bölgesi ve Azeri türkülerinin alt yapılarını zenginleştirip, kendi özgün çalış tarzını da ekleyerek dinleyicilerin beğenisine sundu. Bergama Gaydası, Türkiye’den sonra dünyanın en prestijli etnik müzik plak şirketlerinden biri sayılan Traditional Crossroads tarafından tüm dünyada dağıtıldı.

Müzikal çizgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Laço Tayfa, Anadolu'nun geleneksel müziğini çağdaş bir düzenleme anlayışıyla günümüze uyarlayan bir topluluk. Laço Tayfa, başarıyla harmanladıkları bu ilk albümlerinde genç, yenilikçi ve cesur bir yaklaşım örneği sergiledi. Yurt içi ve yurt dışında birçok konser veren grup Mayıs 2002’de New York Central Park’ta ve 35 kişiyi bir araya getirerek oluşturduğu Laço Tayfa ve Big Band ile Temmuz 2002’de 9. İstanbul Caz Festivali de dahil olmak üzere önemli festivallerde sahne aldı. Ekim 2002’de Hicaz Dolap başlıklı ikinci albümleri Doublemoon etiketiyle piyasaya çıktı. Klarnette Hüsnü Şenlendirici, klavyede Burç Şensesli, bas gitarda Nurhat Şensesli, davulda Volkan Öktem, perküsyonda Mehmet Akatay, kanunda Nuri Lekesizgöz, kemanda Ergun Hepbildik ve bağlamada Özkan Alıcı yer alırken; ekibin önceki kayıtlarıyla paralel olarak, yine farklı yöresel değere ve öneme sahip türküler, sanatçıların kendi özgün ve çağdaş müzikal becerileriyle ustaca harmanlanıp dinleyicinin beğenisine sunuldu. Toplam 13 eserden oluşan enstrümantal ağırlıklı bu caz albümüne, vokalleriyle Gökhan & Hakan Özoğuz (Athena) ve Kibariye; kaşık tınılarıyla (bkz:kaşık oyunları) 'Kaşık Mustafa' lakaplı Mustafa Uysal ve neyzen-kompozitör Mercan Dede eşlik ettiler.

Yeni albümün ardından 11 şehirlik bir Türkiye turnesine çıkan Laço Tayfa Anadolu’da sevenleriyle buluştu. 2003 yazında Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde ünlü Yunan müzisyen Vassilis Saleas ile muhteşem bir konser verdi. 26 Mayıs 2006 günü Nuri Lekesizgöz'ün vefat etmesinden sonra grup dağılmıştır. Grup 2012 yılında 15. Ankara Caz Festivali kapsamında Ankara'da bir konser vermiştir[1].

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hicaz Dolap (2002)
  • Bergama Gaydası (2000)

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Laço Tayfa'dan anma". Hürriyet. 27 Şubat 2012. 24 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016.