Lüksemburg'daki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Luksemburg'daki şehirler (kavuniçi renkli olarak gösterlmekte)

Lüksemburg'daki şehirler listesi Lüksemburg Büyük Kontluğu'nda mevcut olan kanunlara göre [1] tanımlanmış 12 şehir ismini ihtiva etmektedir.

Şehir tanımlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Lüksemburg'da kanunsal olarak "şehir" olarak tanımlanmış yerel idare birimleri kanunsal "șehir" olmakla beraber coğrafik olarak tutarlı anlamda "şehir" değildirler. Sınırlı bir ayrıma göre bir yerel idare biriminin "şehir (ville)" veya "belediye (komün)" olarak ayrılmasında tek bir teknik neden bulunmaktadır. Bu hukuki önemli fark, yerel idare birimlerinin idari meclisine, seçimle değil de, şahsi atama ile katılan meclis üyeleri hakkındadır. Şahsi atama ile gelen üyelere Lüksemburg'da "échevins" ismi verilmekte ve bu İngilizce'ye "alderman" olarak çevirilmektedir. 10.000-19.999 nüfuslu yerel idare birimleri içinde 3 tane; 20.000'den fazla nüfuslu birimler içinde 4 tane ve Lüksemburg Şehri içinde 6 tane "şahsi atama ile gelen meclis üyesi (eschevin)" bulunmaktadır.

Bir "şehir (ville)" ile bir "belediye (komün)" arasındaki en önemli fark "şahsi atama ile gelen idare meclisi üyesi"'nin atanma kaynağındadır. Atama ile idare meclisine gelen üyeler resmen devlet başkanı olan "Büyük Kont" tarafından şahsen atanırlarsa bu tip yerel idare bir "şehir (ville)" olarak tanınmaktadır. Belediyeler için "atama ile gelen idare meclisi üyeleri" resmen "İçişleri Bakanı" tarafından atanmaktadır.

Tarihsel olarak Lüksemburg'da bir yerel idarenin "şehir" olarak tanımlanması devleten alınan "şehir olma beratı" ile sağlanmaktaydı. Günümüzde bir yerel idarenin șehir olma statüsü kanunla belirtilmiştir. İlk şehir olma statüsü hakkındaki kanun 24 Şubat 1843'de çıkartıılmış ve o zamana kadar berat ile şehir statüsü taşıyan 7 yerel idare biriminden 6'si bu kanunla şehir olarak tanımlanmışlardır. Daha sonra bu șehirler listesine 1906'da 1; 1907'de 4 ve 1914'de 1 șehir daha eklenmiş ve toplam "şehir" sayısı toplam 12 olmuştur. Bu "şehir" statüsü "1988 tarihli Komün Kanunu ("Loi communale du 13 décembre 1988") ile en son şeklini almıştır.

Şehirler Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arma Şehir Kanton Bölge Yüz ölçümü
(km²)
Nüfus
(2009 Nüfus Sayımı)
Kuruluş Kanunu Tarihi
Coat of arms diekirch luxbrg.png
Diekirch
Dikrech
Diekirch Diekirch 12.42 6,273 24 Şubat 1843
Blason ville lu Differdange (EschAlzette).svg
Differdange
Déifferdeng
Esch-sur-Alzette Luxembourg 22.18 21,771 4 Ağustos 1907
Blason ville lu Dudelange (EschAlzette).svg
Dudelange
Diddeleng
Esch-sur-Alzette Luxembourg 21.38 18,295 4 Ağustos 1907
Coat of arms echternach luxbrg.png
Echternach
Iechternach
Echternach Grevenmacher 20.49 4,855 24 Şubat 1843
Coat of arms esch alzette luxbrg.png
Esch-sur-Alzette
Esch-Uelzecht
Esch-sur-Alzette Luxembourg 14.35 29,853 29 Mayıs 1906
Coat of arms ettelbruck luxbrg.png
Ettelbruck
Ettelbréck
Diekirch Diekirch 15.18 7,714 4 Ağustos 1907
Coat of arms grevenmacher luxbrg.png
Grevenmacher
Gréiwemaacher
Grevenmacher Grevenmacher 16.48 4.190 24 Şubat 1843
Blason ville lu Luxembourg-ville.svg
Lüksemburg (şehir)
Lëtzebuerg
Luxembourg Luxembourg 51.46 98,547 24 Şubat 1843
Coat of arms remich luxbrg.png
Remich
Réimech
Remich Grevenmacher 5.29 2,986 24 Şubat 1843
Coat of arms rumelange luxbrg.png
Rumelange
Rëmeleng
Esch-sur-Alzette Luxembourg 6.83 4,495 4 Ağustos 1907
Blason de Vianden.svg
Vianden
Veianen
Vianden Diekirch 9.67 3,173 24 Şubat 1843
Coat of arms wiltz luxbrg.png
Wiltz
Wolz
Wiltz Diekirch 19.37 4,740 24 Şubat 1843

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]