Lübnan'daki Ermeniler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lübnan'daki Ermeniler Lübnan Ermenistan
Toplam nüfus
177,000[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Beyrut, Mezher, Bourj Hammoud, Anjar
Diller
Din

Lübnan'daki Ermenilerin nüfus varlığı yüzyıllardır bilinmektedir. Uzun zamandır etnisiteye dayalı bir sayım yapılmamış olmasına rağmen, Lübnan'da 177.000 Ermeni'nin yaşadığı tahmin edilmektedir ve bu rakam Lübnan nüfusunun yaklaşık olarak %4'üne tekabül eder. Ayrıca Lübnan'daki iç savaş öncesinde bu rakamın daha yüksek olduğu ancak savaşın ülkedeki Ermeni nüfusunun düşmesine sebep olduğu da bilinen bir gerçektir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübnan'a Ermenilerin göçü, II. Dikran'ın Fenike bölgesini Selevkos İmparatorluğu'ndan almasıyla başlamıştır. Sonrasında Roma İmparatorluğu Ermenistan'ın ve Lübnan'ın kontrolünü ele geçirdiğinde bu bölgeye bazı Ermeni asıllı Roma askerleri gönderilmiştir.

1915 olayları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 10.000 Ermeni 1915 Ermeni Soykırımı anma yürüyüşünde.

1915 yılına dek, Osmanlı'nın Lübnan'da hakimiyet kurduğu dönemde bölgedeki Ermeni nüfus asgari seviyede kalmıştır. Ancak Ermeni Kırımı bu bölgeye büyük bir Ermeni akını başlatmıştır. Ermeniler bu bölgeye geldiklerinde önce Karantina'ya daha sonra ise Bourj Hammoud bölgesine yerleşmişlerdir. İskenderun'un 1939'da Türkiye'ye katılması sonrasında ise daha önce buraya yerleşmiş olan Ermeniler Bekaa vadisi başta olmak üzere diğer bölgelere göç etmiştir.

1975'ten günümüze Lübnan Ermenileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübnan'da üç büyük Ermeni siyasi partisi bulunmaktadır. Bunlar Ermeni Devrim Fedeasyonu(Taşnak), Sosyal Demokrat Hınçak Partisi ve Ermeni Demokratik Liberal Parti'dir. Ayrıca ASALA, JCAG ve ARA gibi pek çok Ermeni terör örgütüde bu bölgede konuşlanmıştır. Ayrıca 2006'daki İsrail-Lübnan gerginliğinde Türkiye'nin bölgeye BM bünyesinde asker gönderebileceğini açıklaması Ermeniler tarafından eleştirilmiş ve buna karşı çıkılmıştır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübnan'da Ermeni diasporasının kurdurmuş olduğu bir Ermeni üniversitesi bulunmaktadır. 1955'te kurulmuş olan Haigazian Üniversitesi'nin eğitim dili İngilizcedir.

Beyrut'taki Haigazian Üniversitesi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Joshua Project - Ethnic People Groups of Lebanon". 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]