L'Humanité

Vikipedi, özgür ansiklopedi
L'Humanité
Gazetenin logosu
TürGünlük gazete
FormatBerliner
SahibiL'Humanité
İmtiyaz sahibiJean Jaurès
YayımcıFransız Komünist Partisi
EditörPatrick Apel-Muller
Baş editörJean Longuet (Karl Marx'ın torunu)
Haber editörüPatrick Le Hyaric
Kuruluş tarihi18 Nisan 1904
Siyasi görüşüKomünizm
Marksizm-Leninizm
Ekolojik sosyalizm
DilFransızca
Genel merkezSaint Denis, Paris
Tiraj43.744 (2013)
ISSN0242-6870
Resmî sitehttp://www.humanite.fr

FransızcaL'Humanité, (Türkçe: İnsanlık), 1904 yılında Jean Jaurès tarafından kurulmuştur. 1920'de sosyalistlerin bölünmesi sonrasında komünistlerin yönetimine geçmiştir ve o tarihten sonra Fransız Komünist Partisi tarafından yayınlanmıştır. Gazete, günümüzde hiçbir partiye resmen bağlı olmamakla birlikte hâlen Fransız Komünist Partisi ile oldukça sıkı bağları vardır. Libération gazetesinin de siyasi görüş olarak ortada yer almaya karar vermesinden beri Fransa’da ulusal olarak basılan gazeteler arasında tek sol görüşlü gazete L'Humanité’dir.

1930'lu yıllarda Louise Aragon ve çok sayıda Fransız entelektüeli L'Humanité gazetesinde yazı yazmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nda Fransa'nın işgal altında olduğu dönemde yasaklanmış olmasına karşın, Paris'in Alman işgalinden kurtuluşuna kadar, gizlice basımına devam edilmiştir.

2. Dünya Savaşı sonrasındaki yıllar gazetenin oldukça etkili olduğu yıllardır. 1980'li yıllarda Fransız Komünist Partisi'nin zayıflamasına paralel olarak gazete de zayıflamıştır. SSCB'nin dağılmasından sonra Fransız Komünist Partisi'nin daralması L'Humanité gazetesini bir krize sokmuştur. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki yıllarda 500 bin'den fazla olan tirajı 1990'larda 70 bin'in altına inmiştir. Yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrasında gazetenin %20 hissesi 2001 yılında özel yatırımcılara satılmıştır. 2006 yılında L’Humanité Dimanche isimli bir haftalık gazetenin yayınına başlanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]