Kyle Katarn

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kyle Katarn, Star Wars Jedi Knight: Dark Forces, Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast oyunlarının baş karakteridir. Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy adlı oyunda da yan karakterdir. Kyle Katarn Jedi olmadan önce ödül avcılığı ve paralı asker olarak Star Wars evreninde baş gösterir, ilerleyen bölümlerde ise güce olağanüstü yatkınlığı sayesinde Jedi olma yolunda hızlı ilerler. Alışılan Jedi'lerden farklı olarak lazer silahlarını ödül avcılarından ve imparatorluk askerlerinden çok daha iyi kullanır. Güç ile arasındaki bağı Luke Skywalker'dan daha iyidir. Sonrasında bu karakter, karşısına çıkacak olan Karanlık Jedi'ler için tam bir kâbus olacaktır. Dark Forces evreninde atılmış olduğu maceralar sırasında güçle olan ilişkisi karanlık tarafa doğru kaymaya başlar lakin daha sonra karanlık tarafını kontrol etmeye başarır. Bu kötü tecrübe ona gücü kullanmaması gerektiği öğretir ve güçten vazgeçerek sıradan paralı asker olarak Jedi Outcast oyunun ilk bölümlerinde karşımıza çıkar. Sonrasında birlikte çalıştığı ve onu duygusal hisler beslediği Jan Ors adlı karakterin çok güçlü bir kara Jedi Desann'ın emriyle çırağı Tavion'a öldürüldüğünü inandırılarak Desann ve çırağından intikam almak için gücü tekrar kontrol altına alma kararı alır. Eski gücüne kavuşmak için Jedi tapınağında Luke Skywalker'ın yanına gider, ancak eğitiminin büyük kısmını bitirmeden intikam duygusuna yenik düşer ve macerasına gücüne tam kavuşmadan atılır. İlerlediği her bölümde gücünü arttırarak imparatorluğa ve müttefiklerine büyük kayıplar yaşatır. Yolculuğu sırasında ilk üçlemede yer alan Lando Calrissian, Luke Skywalker, R2-D2, C-3PO gibi karakterlerle etkileşim içerisindedir. Macerasının sonlarına doğru Desann Jedi tapınağına Karanlık Jedi ordusunun gücünü arttırmak için çabaladığı kaynağı bularak baskın düzenler. Birçok Karanlık Jedi'yı katleden Kyle, sonunda Desann ile karşılaşır. Uzun bir savaştan sonra Desann'ı da mağlup eder. Daha sonraki serilerde Usta olarak padawan yetiştirmeye başlar. Jedi Academy serisinde Kyle'ın padawanı olarak başlanılan maceraya sonlarında aydınlık taraf ve karanlık taraf seçimiyle padawını ile yollarını ayırır.

Karanlık Taraf: Kendisine ihanet ettiğini düşündüğü Rush adlı karakteri öldürerek eğitim aldığı tapınaktaki Jedi ve Karanlık Jediları katleder. Sonrasında düelloda Tavion'u öldüren padawan Ragnos'un asasını almak için hamle yaptığında Kyle, padawanını durdurmak için düelloya girse de kaybeder. Ustasını öldüremeyen padawan Jaden, asayı alarak kaçar. Sonrasında Luke'un yardımıyla sıkıştığı yerden çıkan Kyle eğittiği padawanını durdurmak için peşinden gider.

Aydınlık Taraf: Kuvvetli Karanlık Jedi Ragnos'un enerjisini Tavion'un bedenine yerleştiğine şahit olan padawan Jaden, güçlü Sith lordunu alt ederek macerasını sonlandırır.

Kyle Katarn filmlerde veya animasyonlarda hiç gösterilmemiştir ancak Star Wars dünyasında kendine özgü zengin bir macerası vardır. Kendinden önceki Jedi'ler ve Luke Skywalker'dan farkı bir jedi'ye göre iyi bir mizah anlayışı olmasıdır. Obi-Wan Kenobi karakterine olan benzerliği de bir hayli fazladır.