Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yerleşim yerlerinin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yerleşim yerlerinin listesini ve eski isimlerini bulabilirsiniz.

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti"nin adı ilk kez 1983 yılında kullanıma geçmiştir. Bu ülkenin coğrafyası 1983 yılına kadar 3 ilçeye ayrılmaktaydı. Listemizdede KKTC'nin toplam 199 yerleşim yeri bu üç ilçeye paylaştırılmıştı:

Aşağıdaki yerleşim yeri isimleri "Yeni isim - Eski isim" olarak yazılmıştır. Kıbrıs Cumhuriyeti idari kaza yapılanmasındaki bazı yerleşim birimleri KKTC idari yapılanmasında oluşturulan Güzelyurt ve İskele kazalarına bağlanmıştır. Bu değişiklikten sonraki yerleşim yerleri dağılımı:

Lefkoşa (Lefkoşa)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akıncınlar - Lurucina
  • Alayköy - Yerolakko
  • Balıkesir - Balikitre
  • Beyköy - Beyköy
  • Cihangir - Abohor
  • Çamlıköy - Çamlıköy
  • Çukurova - Kuru Manastır
  • Değirmenlik - Kitrea
  • Demirhan - Tirfon
  • Dilekkaya - Ayakebir
  • Düzova - Eksomedoş
  • Erdemli - Tremeşe
  • Gayretköy - Avlona
  • Gaziler - Piroyi
  • Gökhan - Voni
  • Gönyeli - Gönyeli
  • Gürpınar - Aymarina
  • Hamitköy - Mandırez
  • Haspolat - Miamilya
  • İkidere - İkidere
  • Kalavaç - Kalavaç
  • Kanlıköy - Kanlıköy
  • Kırıkkale - Meluşa
  • Kırklar - Kırklar
  • Kızılay - Kızılbaş
  • K. Kaymaklı - K. Kaymaklı
  • Lefkoşa - Lefkoşa
  • Meriç - Mora
  • Minareliköy - Neohorio
  • Ortaköy - Ortaköy
  • Serhatköy - Filya
  • Şahinler - Masari
  • Türkeli - Ayvasıl
  • Yeniceköy - Yeniceköy
  • Yenikent - Yenikent
  • Yılmazköy - Şillura
  • Yiğitler - Arçoz
  • Yuvacık - Hrisilyu

Gazimağusa (Mağusa)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Adaçay - Melanarga
  • Ağıllar - Mondras
  • Akdoğan - Lisi
  • Akova - Yipsos
  • Alaniçi - Piperisterona
  • Altınova - Aynakofo
  • Ardahan - Ardana
  • Arıdamı - Artemi
  • Aslanköy - Angastina
  • Atlılar - Aloda
  • Aygün - Ayyorgi
  • Beyarmudu - Pergama
  • Çamlıca - Küfez
  • Çayönü - Kalopsida
  • Çınarlı - Bladan
  • Dörtyol - Prastyo
  • Ergenekon - Ayharida
  • Ergazi - Ovgoroz
  • Esenköy - Cilanemo
  • Gaziköy - Afanya
  • Mağusa - Famagusta
  • Geçitkale - Lefkonuk
  • Gelincik - Vasili
  • Gönendere - Gonedra
  • Görneç - Görneç
  • Güvercinlik - Aheridu
  • İncirli - Makrasiga
  • İnönu - Sinde
  • Kaplıca - Davlos
  • Kilitkaya - Kridya
  • Korkuteli - Gaydura
  • Köprülü - [Kukla]
  • Kurudere - [Musulida]
  • Kuruova - Korovya
  • Kurtuluş - Avgalida
  • Magosa - Mağusa
  • Mormenekşe - Limya
  • Muratağa - Marata
  • Mutluyaka - Stilos
  • Nergizli - Yenağra
  • Paşaköy - Aşa
  • Pınarlı - Vitsada
  • Pile - Pile
  • Pirhan - Pirga
  • Sandallar - Sandallar
  • Serdarlı - Çatoz
  • Sütlüce - İpsillat
  • Taşlıca - Neda
  • Tatlısu - Akatu
  • Tirmen - Tirmen
  • Turnalar - Yerani
  • Turunçlu - Stroncilo
  • Tuzla - Engomi
  • Tuzluca - Patric
  • Türkmenköy - Gondea
  • Ulukışla - Marotovuno
  • Vadili - Vadili
  • Yamaçköy - Aynikola
  • Yarköy - Ayilya
  • Yeni Boğaziçi - Aysergi
  • Yıldırım - Milya
  • Zeybekköy - Ayistat

Girne (Kyrenia)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ağırdağ - Ağırda
  • Akçiçek - Sisglibo
  • Akdeniz - Ay. İrini
  • Alemdağ - Agridaci
  • Alsancak - Karava
  • Arapköy - Arapkoy
  • Bahçeli - Kalturga
  • Beylerbeyi - Balabayıs
  • Beşparmak - Trabeza
  • Çamlıbel - Mirtu
  • Çatalköy - Çatalköy
  • Dağyolu - Fota
  • Dikmen - Digomo
  • Doğanköy - Thermia
  • Edremit - Trimit
  • Esentepe - Ay Kuruş
  • Geçitköy - Panagra
  • Girne - Kyrenia
  • Göçeri - Bilelle
  • Güngör - Kutsovendi
  • Hisarköy - Gambilli
  • Ilgaz - Fderiha
  • İncesu - Modiyes
  • Karaağaç - Harca
  • Karaman - Karmi
  • Karaoğlanoğlu - Ayorgi
  • Karpasa - Karpasa
  • Karşıyaka - Vasilya
  • Kayalar - Orga
  • Kaynakköy - Sihari
  • Korucam - Kormacit
  • Kozan Larnakatis - Lapitos
  • Kömürcü - Kömürcü
  • Kördemen - Kördemen
  • Lapta - Lapithos
  • Malatya - Balyosofo
  • Ozanköy - Gazafana
  • Ozhan - Asomato
  • Pınarbası - Gırnı
  • Sadrazamköy - Liveraos
  • Şirinevler - Ayermola
  • Taşkent - Vuno
  • Tepebaşı - Yorgoz
  • Yeşiltepe - Elya
  • Zeytinlik - Templos - Temroz

Güzelyurt (Omorfo)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akçay - Argaca
  • Aşağı Bostancı - Aşağı Zodya
  • Aydınköy - Prastyo
  • Bağlıköy - Amnbeligu
  • Bademli - Lutro
  • Cengizköy - Peristeronari
  • Doğancı - Elye
  • Erenköy - Koççina
  • Gaziveren - Gaziveran
  • Gemikonağı - İksero
  • Günebakan - Amadyes
  • Güneşköy - Nikita
  • Güzelyurt - Omorfo
  • Kalkanlı - Gabudi
  • Kurutepe - Kserovuno
  • Lefke - Lefka
  • Mevlevi - Cira
  • Ömerli - Galini
  • Şirinköy - Varisa
  • Taşköy - Petre
  • Taşpınar - Angolem
  • Yayla - Siryanohori
  • Yedidalga - Potamos du Gambo
  • Yeşilırmak - Limnidi
  • Yeşilyurt - Pendaya
  • Yukarı Bostancı - Yukarı Zodya
  • Zümrütköy - Gadagopya

İskele (Trikomo)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avtepe - Ay Simeo
  • Bafra - Vogolida
  • Balalan - Planadinissa
  • Boltaşlı - Litrangomi
  • Boğaz - Boğaz-Monarga
  • Boğaziçi - Lapatos
  • Boğaztepe - Monarga
  • Büyükkonuk - Komikebir
  • Çayırova - Aytotoro
  • Derince - Vatilakka
  • Dipkarpaz - Rizokarpaso
  • İskele - Trikomo
  • Kaleburnu - Galinopourni
  • Kalecik - Gastria
  • Kumyalı - Kumyalik
  • Kuzucuk - Arnayi
  • Mallıdağ - Melunda
  • Mehmetçik - Galatya
  • Mersinlik - Flamudi
  • Ötüken - Spatarigo
  • Pamuklu - Tavro
  • Sazlıköy - Livadya
  • Sınırüstü - Singrasi
  • Sipahi - Aytrias
  • Topçuköy - Topçuköy
  • Yedikonuk - Eptagomi
  • Yeni Erenköy - Yalusa
  • Yeşilköy - Ay Andronigo
  • Ziyamet - Ziyamet

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]