Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idari bölümleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idarî yapılanması, iki seviyeli bir sistemden oluşur. Birinci seviyedeki yönetim birimleri ilçeler, ikinci seviyedeki yönetim birimleriyse bucaklardır. KKTC toplam altı ilçe ve on iki bucaktan oluşur.

Ülkenin idarî yapılanması ile ilgili ilk yasal düzenleme 1980 tarihli Mülkî Yönetim ve Bölümleri Yasası ile yapılmıştır. Bu yasa gereğince KKTC üç ilçe ve yedi bucağa bölünmekteydi, Girne ilçesinde bucak yoktu.

1998 tarihinde idarî yapılanma yeniden düzenlendi. Yeni yasal düzenlemelere göre KKTC Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele İlçesi olmak üzere beş ilçeye bölündü. 1980-1998 yılları arasında bucak statüsünde olan Güzelyurt ve İskele ilçe statüsüne yükseltildi. Bunların yanı sıra Değirmenlik, Çamlıbel, Yeni Erenköy ve Akdoğan bucak statüsü kazandı. Girne ilçesi Girne (Merkez) ve Çamlıbel olmak üzere iki ayrı bucağa bölünmüş oldu.

Kaymakamlar yasa tarafından "ilçedeki en yüksek mülkî ve idarî amir" olarak tanımlanmaktadırlar. İlçede devlet ve hükûmeti temsil ederler. Yasaya göre kaymakamların görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:

İlçede kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi ve çeşitli bakanlıkların bölgesel kuruluşları arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak;

İlçedeki bütün resmi ve yarı resmi kuruluşların çalışmalarını koordine etmek;
Devlet organları ile yerel kuruluş organları arasında sıkı işbirliği kurulmasını sağlamak;
Bölgesel kuruluş organlarının çalışmalarının denetimini yapmak, bütçe ve personel işlerini yürürlükteki yasalara uygun olarak işleme tabi tutmak;
İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının sağlanması için emniyet kuvvetleri ile işbirliği halinde gerekli tedbirleri almak;
İlçenin her yönden genel yönetim ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemek.

İlçe yönetimi kaymakamlık merkez kuruluşları, ilçe koordinasyon kurulları, ilçe emniyet kurulları ve kaymaklamlık bucak kuruluşlar tarafından yürütülür. Kaymakamlık merkez kuruluşlarında Kaymakam Muavinliği, Yerel Kuruluş Organları Birimi ve Nüfus, Kimlik, Pasaport ve Askerlik Birimi adlı üç birim bulunmaktadır. İlçe koordinasyon kurulları resmî veya yarı resmî kuruluşlar arasındaki iş birliğini ve koordinasyonu sağlar, yürürlükteki projelerin gözetimini yapar. Kurul kaymakamın resmî davetiyle yılda en az üç kez toplanır. İlçe emniyet kurulları, ilçenin güvenlik durumunu incelemekle yükümlüdür. Kurullar, İlçe Emniyet Müdürü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın ilçedeki sorumlu komutanı ve Sivil Savunma İlçe Müdüründen oluşur.

Bucaklar ise kaymakamlığa bağlı bucak sorumluları tarafından yönetilmektedir. Bucak kuruluşlarında bucak sorumlusunun yanı sıra bir I. Sınıf İlçe Müfettişi, bir II. Sınıf İlçe Müfettişi ve diğer görevliler bulunur.

İlçe yönetimleri içişlerinden sorumlu bakanlığa (Şubat 2012 itibari ile İçişleri Bakanlığı'na) bağlıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]