Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması
Anlaşmayı imzalayan ülkeler
TürSerbest ticaret anlaşması
İmzalanma1 Ocak 1994
YerWashington, DC

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (İngilizceNorth American Free Trade Agreement, NAFTA; İspanyolcaTratado de Libre Comercio de América del Norte, TLCAN; FransızcaAccord de libre-échange nord-américain, ALÉNA), Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika tarafından imzalanan serbest ticaret anlaşması. 1 Ocak 1994'te yürürlüğe giren NAFTA kapsamında, söz konusu üç ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar liberalize edilmiş, ilk kez yabancı şirketlere, anlaşma ülkelerini uluslararası tahkim kurullarında tek taraflı olarak dava etme hakkı tanınmıştır. Kuruluş amacı üye devletler arasında serbest ticaret bölgesi oluşturmaktır.

1994-2001 yıllarında yatırımcıların ABD, Kanada ve Meksika hükûmetlerine karşı açtığı yüzlerce tahkim davası bulunmakta olup; bu davaların hemen hepsinde yatırımcılar kazanmış, devletler ise kaybetmiştir.

NAFTA Antlaşması ABD, Kanada ve Meksika devlet başkanları Bush, Mulroney ve Salinas tarafından 12 Ağustos 1992'de Washington'da imzalanmıştır. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA), ABD, Meksika ve Kanada arasında dört yılı aşkın müzakereler sonucunda imzalanarak 1 Ocak 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir.