Kuzey Amerika'da en çok kullanılan soyadları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Kuzey Amerika'da en çok kullanılan soyadlarını sıralamaktadır.

ABD[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu listede 1990 ABD nüfus sayımı ve 2000 ABD nüfus sayımı verileri baz alınarak en çok kullanılan 100 soyadı sıralanmıştır:[1][2][3]

Sıra Görünüm
100,000 kişiden
Irksal bileşim
(% kendi kendine tespit)
Soyadı (2000) (1990) Değişim Toplam sayı
(2000)
Özel Kümülatif Beyaz Amerikalı Afro-Amerikan Asyalı
veya Pasifik Adaları'ndan
Yerli Amerikalı
veya Alaskalı
Çok ırklı Amerikan Hispanik ve Latin Amerikalılar
Smith 1 1 0 2,376,207 880.85 880.85 73.35 22.22 0.4 0.85 1.63 1.56
Johnson 2 2 0 1,857,160 688.44 1569.3 61.55 33.8 0.42 0.91 1.82 1.5
Williams 3 3 0 1,534,042 568.66 2137.96 48.52 46.72 0.37 0.78 2.01 1.6
Brown 4 5 artış 1 1,380,145 511.62 2649.58 60.71 34.54 0.41 0.83 1.86 1.64
Jones 5 4 azalış −1 1,362,755 505.17 3154.75 57.69 37.73 0.35 0.94 1.85 1.44
Miller 6 7 artış1 1,127,803 418.07 3572.82 85.81 10.41 0.42 0.63 1.31 1.43
Davis 7 6 azalış −1 1,072,335 397.51 3970.33 64.73 30.77 0.4 0.79 1.73 1.58
García 8 18 artış 10 858,289 318.17 4288.5 6.17 0.49 1.43 0.58 0.51 90.81
Rodríguez 9 22 artış 13 804,240 298.13 4586.62 5.52 0.54 0.58 0.24 0.41 92.7
Wilson 10 8 azalış −2 783,051 290.27 4876.9 69.72 25.32 0.46 1.03 1.74 1.73
Martínez 11 19 artış 8 775,072 287.32 5164.22 6.04 0.52 0.6 0.64 0.46 91.72
Anderson 12 11 azalış −1 762,394 282.62 5446.83 77.6 18.06 0.48 0.7 1.59 1.58
Taylor 13 10 azalış −3 720,370 267.04 5713.87 67.8 27.67 0.39 0.75 1.78 1.61
Thomas 14 12 azalış −2 710,696 263.45 5977.33 55.53 38.17 1.63 1.01 2 1.66
Hernández 15 29 artış 14 706,372 261.85 6239.18 4.55 0.38 0.65 0.27 0.35 93.81
Moore 16 9 azalış −7 698,671 259 6498.17 68.85 26.92 0.37 0.65 1.7 1.5
Martin 17 16 azalış −1 672,711 249.37 6747.54 77.47 15.3 0.71 0.94 1.59 3.99
Jackson 18 13 azalış −5 666,125 246.93 6994.47 41.93 53.02 0.31 1.04 2.18 1.53
Thompson 19 17 azalış −2 644,368 238.87 7233.34 72.48 22.53 0.44 1.15 1.78 1.62
White 20 14 azalış −6 639,515 237.07 7470.4 67.91 27.38 0.39 1.01 1.76 1.55
López 21 32 artış 11 621,536 230.4 7700.81 5.85 0.61 1.04 0.47 0.52 91.51
Lee 22 24 artış 2 605,860 224.59 7925.4 40.09 17.41 37.83 1.03 2.3 1.34
González 23 38 artış 15 597,718 221.57 8146.97 4.76 0.37 0.38 0.18 0.33 93.99
Harris 24 15 azalış −9 593,542 220.02 8366.99 53.88 41.63 0.36 0.65 2.02 1.45
Clark 25 21 azalış −4 548,369 203.28 8570.27 76.84 18.53 0.41 0.94 1.6 1.68
Lewis 26 23 azalış −3 509,930 189.03 8759.3 60.97 33.83 0.45 1.14 1.97 1.64
Robinson 27 20 azalış −7 503,028 186.47 8945.77 51.34 44.1 0.37 0.51 1.99 1.68
Walker 28 25 azalış −3 501,307 185.83 9131.61 61.25 34.17 0.35 0.83 1.8 1.6
Pérez 29 42 artış 13 488,521 181.09 9312.7 5.95 0.48 1.18 0.26 0.48 91.65
Hall 30 26 azalış −4 473,568 175.55 9488.25 75.11 20.75 0.48 0.63 1.63 1.4
Young 31 28 azalış −3 465,948 172.73 9660.97 68.91 23.79 2.95 0.73 1.93 1.69
Allen 32 27 azalış −5 463,368 171.77 9832.74 70.24 25.14 0.41 0.83 1.77 1.62
Sánchez 33 52 artış 19 441,242 163.57 9996.31 5.77 0.5 1.01 0.49 0.45 91.78
Wright 34 31 azalış −3 440,367 163.24 10159.55 68.3 27.36 0.4 0.66 1.75 1.52
King 35 30 azalış −5 438,986 162.73 10322.28 72.8 22.02 0.88 0.97 1.71 1.62
Scott 36 34 azalış −2 420,091 155.73 10478.01 62.6 32.26 0.41 1.15 1.9 1.68
Green 37 35 azalış −2 413,477 153.27 10631.29 59.33 36.23 0.34 0.61 1.78 1.71
Baker 38 37 azalış −1 413,351 153.23 10784.51 82.08 13.63 0.45 0.83 1.54 1.47
Adams 39 36 azalış −3 413,086 153.13 10937.64 76.17 19.2 0.45 0.79 1.63 1.76
Nelson 40 39 azalış −1 412,236 152.81 11090.46 80.29 14.93 0.51 1.09 1.49 1.68
Hill 41 33 azalış −8 411,770 152.64 11243.1 66.83 28.42 0.42 0.91 1.78 1.64
Ramírez 42 70 artış 28 388,987 144.2 11387.3 4.4 0.29 0.97 0.27 0.4 93.67
Campbell 43 46 artış 3 371,953 137.88 11525.18 76.47 19.13 0.43 0.65 1.67 1.65
Mitchell 44 41 azalış −3 367,433 136.21 11661.38 63.55 31.52 0.39 0.98 1.93 1.63
Roberts 45 43 azalış −2 366,215 135.75 11797.14 79.56 15.86 0.47 0.85 1.67 1.58
Carter 46 40 azalış −6 362,548 134.4 11931.53 60.51 34.99 0.39 0.71 1.88 1.52
Phillips 47 45 azalış −2 351,848 130.43 12061.96 78.95 16.36 0.45 0.99 1.68 1.58
Evans 48 48 0 342,237 126.87 12188.83 70.65 25.05 0.4 0.68 1.67 1.55
Turner 49 44 azalış −5 335,663 124.43 12313.26 66.67 29.31 0.33 0.56 1.72 1.4
Torres 50 67 artış 17 325,169 120.54 12433.8 6.05 0.58 1.42 0.26 0.53 91.16
Parker 51 47 azalış −4 324,246 120.2 12554 71.49 24.09 0.44 0.85 1.67 1.46
Collins 52 50 azalış −2 317,848 117.83 12671.82 73.92 21.7 0.37 0.75 1.65 1.61
Edwards 53 49 azalış −4 317,070 117.54 12789.36 65.16 30.21 0.4 0.75 1.84 1.63
Stewart 54 51 azalış −3 312,899 115.99 12905.35 71.78 23.83 0.38 0.74 1.69 1.59
Flores 55 89 artış 34 312,615 115.89 13021.23 5.57 0.47 2.15 0.43 0.54 90.84
Morris 56 53 azalış −3 311,754 115.57 13136.8 75.92 19.29 0.43 0.93 1.7 1.73
Nguyen 57 228 artış 172 310,125 114.96 13251.76 1.26 0.18 95.93 0.04 2.01 0.58
Murphy 58 59 artış 1 300,501 111.39 13363.16 85.05 11.03 0.43 0.65 1.29 1.54
Rivera 59 61 artış 2 299,463 111.01 13474.17 5.92 1.06 2.06 0.24 0.55 90.17
Cook 60 56 azalış −4 294,795 109.28 13583.45 83.52 12.27 0.44 0.86 1.48 1.42
Rogers 61 54 azalış −7 294,403 109.13 13692.58 77.8 17.66 0.42 0.77 1.58 1.77
Morgan 62 57 azalış −5 276,400 102.46 13795.04 78.47 16.47 0.42 1.15 1.64 1.86
Peterson 63 68 artış 5 275,041 101.96 13897 86.29 9.58 0.52 0.7 1.33 1.56
Cooper 64 66 azalış −2 270,097 100.12 13997.12 70.36 25.26 0.4 0.76 1.69 1.54
Reed 65 55 azalış −10 267,443 99.14 14096.26 73.51 21.97 0.4 1 1.67 1.45
Bailey 66 60 azalış −6 265,916 98.57 14194.84 74.77 21.14 0.4 0.61 1.63 1.45
Bell 67 58 azalış −9 264,752 98.14 14292.98 63.57 31.78 0.41 0.9 1.8 1.55
Gómez 68 121 artış 53 263,590 97.71 14390.69 6.1 0.81 1.04 0.34 0.54 91.16
Kelly 69 74 artış 5 260,385 96.52 14487.22 80.39 15.48 0.49 0.55 1.35 1.73
Howard 70 65 azalış −5 254,779 94.45 14581.66 66.83 28.69 0.38 0.82 1.74 1.55
Ward 71 66 azalış −5 254,121 94.2 14675.86 77.79 17.77 0.4 0.83 1.57 1.64
Cox 72 64 azalış −8 253,771 94.07 14769.94 84.48 11.55 0.39 0.64 1.42 1.52
Díaz 73 99 artış 26 251,772 93.33 14863.27 6.17 0.73 1.19 0.22 0.47 91.22
Richardson 74 63 azalış −11 249,533 92.5 14955.77 62.25 32.77 0.36 1.05 1.82 1.75
Wood 75 78 artış 3 247,299 91.67 15047.44 90.06 5.61 0.51 0.82 1.4 1.6
Watson 76 72 azalış −4 242,432 89.87 15137.31 68.58 26.85 0.47 0.8 1.72 1.58
Brooks 77 73 azalış −4 240,751 89.25 15226.56 62.72 32.67 0.41 0.75 1.83 1.62
Bennett 78 77 azalış −1 239,055 88.62 15315.17 79 16.51 0.41 0.89 1.54 1.65
Gray 79 69 azalış −10 236,713 87.75 15402.92 71.13 24.36 0.44 0.84 1.66 1.57
James 80 71 azalış −9 233,224 86.46 15489.38 54.45 38.09 0.81 2.51 2.1 2.04
Reyes 81 141 artış 60 232,511 86.19 15575.57 5.26 0.75 6.02 0.3 0.76 86.9
Cruz 82 118 artış 36 231,065 85.66 15661.22 5.95 0.83 5.61 0.38 0.99 86.24
Hughes 83 88 artış 5 229,390 85.03 15746.26 80.6 15.45 0.39 0.52 1.46 1.58
Price 84 76 azalış −8 228,756 84.8 15831.06 76.11 19.79 0.42 0.64 1.58 1.46
Myers 85 101 artış 16 224,824 83.34 15914.4 86.59 9.75 0.38 0.53 1.35 1.4
Long 86 86 0 223,494 82.85 15997.25 82.35 11.75 1.78 1.21 1.44 1.47
Foster 87 93 artış 6 221,040 81.94 16079.19 72 23.19 0.46 0.86 1.78 1.7
Sanders 88 75 azalış −13 220,902 81.89 16161.07 63.44 31.9 0.33 0.85 1.73 1.76
Ross 89 80 azalış −9 219,961 81.54 16242.61 71.46 23.67 0.46 0.89 1.69 1.82
Morales 90 136 artış 46 217,642 80.68 16323.29 5.6 0.6 1.24 0.25 0.44 91.88
Powell 91 85 azalış −6 216,553 80.28 16403.57 69.96 25.97 0.38 0.56 1.71 1.41
Sullivan 92 105 artış 13 215,640 79.94 16483.5 89.45 6.78 0.46 0.52 1.16 1.63
Russell 93 97 artış 4 215,432 79.86 16563.36 79.45 15.79 0.43 1 1.7 1.63
Ortiz 94 120 artış 26 214683 79.58 16642.95 5.4 0.64 0.68 0.48 0.45 92.35
Jenkins 95 83 azalış −12 213,737 79.23 16722.18 60.12 35.97 0.33 0.55 1.69 1.34
Gutiérrez 96 202 artış 106 212,905 78.92 16801.1 5.21 0.25 1.4 0.33 0.42 92.39
Perry 97 84 azalış −13 212,644 78.83 16879.93 70.71 24.37 0.46 0.82 1.86 1.78
Butler 98 91 azalış −7 210,879 78.17 16958.1 64.75 30.85 0.35 0.81 1.75 1.5
Barnes 99 79 azalış −20 210,426 78 17036.1 67.45 28.23 0.4 0.72 1.71 1.49
Fisher 100 113 artış 13 210,279 77.95 17114.05 84.59 11.28 0.42 0.71 1.42 1.58

Dağılım ülkeye göç tarihiyle de ilgilidir. İngilizce konuşulmayan ülkelerden gelen çok sayıda göçmen isimlerini İngilizce benzer formlara dönüştürmüştür. Buna en iyi örneklerden; popüler İsveç adı olan Johansson değişerek Johnson olmuş ve Alman Müller değişerek Miller olmuştur. Williams, Jackson, Robinson, Harris, Davis, Brown ve Jones gibi isimler ise Afro-Amerikanlar arasında yaygındır.

García ve Martínez soyadları Hispanik toplulukların ABD'de sayısının artması sonucu yaygınlaşmıştır.

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada İstatistik Kurumu en sık kullanılan soyadlarını yayınlamamaktadır.

Takip eden liste Kanada sağlık kartı için Kayıtlı Kişiler Veritabanına giriş yapmış 16.000.000 kişinin verilerinden derlenmiştir:[4]

Sıra Soyadı Sayı
1 Smith 91,575
2 Brown 57,222
3 Lee 49,898
4 Wilson 43,803
5 Martin 38,878
6 Patel 35,984
7 Taylor 35,746
8 Wong 34,567
9 Campbell 34,551
10 Williams 34,104
11 Thompson 33,810
12 Jones 32,644

Québec Bölgesi, Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Soyadı Sayı
1 Tremblay
2 Roy
3 Gagnon
4 Côté
5 Bouchard
6 Gauthier
7 Morin
8 Lavoie
9 Fortin
10 Gagné

Kaynak: [www.stat.gouv.qc.ca/donstat/societe/demographie/noms_famille/noms_famille_1000.htm]

Meksika[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda Meksika'nın 2005 yılında seçmen kütüğüne göre listelenen en yaygın soyadları sıralanmaktadır.[5]

Sıra Soyadı Sayı
1 Martinez 5,526,929
2 García 4,129,360
3 Hernandez 3,886,887
4 González 3,188,693
5 López 3,148,024
6 Rodríguez 2,744,179
7 Pérez 2,746,468
8 Sánchez 2,234,625
9 Ramírez 2,070,723
10 Flores 1,392,707

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümet istatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD

Özel istatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]