Kurtuluş Savaşı ile ilgili film listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Muhsin Ertuğrul'un yönettiği 1923 tarihli Kemal Film yapımı "Ateşten Gömlek" filminin eski Türkçe bir afişi bulunmamaktadır. Resimde 1932 tarihli yeni Türkçe harflerle basılmış bir el ilanı görülüyor

1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen, Türk İstiklâl Harbi ve Türk Kurtuluş Savaşı olarak da anılan "Kurtuluş Savaşı" ile ilgili Türkiye'de ve yurt dışında çevrilmiş sinema ve televizyon filmleri ile dizilerini içeren listeler aşağıdadır:

Türk filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinema filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Yönetmen Eser
1923 Ateşten Gömlek Muhsin Ertuğrul Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanından uyarlandı. Kemal Film yapımı
1924 Ankara Postası Muhsin Ertuğrul Reşat Nuri Güntekin'in François de Currel'in "La Terre Inhumaine"adlı oyunundan uyarladığı "Bir Gece Faciası"ndan sinemaya aktarıldı
1932 Bir Millet Uyanıyor Muhsin Ertuğrul Özgün senaryo Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu
1948 İstiklal Madalyası Ferdi Tayfur İhsan Koza'nın bir eserinden[1]
1948 Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır Şakir Sırmalı Şüküfe Nihal'ın "Domaniç Dağlarının Yolcusu" adlı romanından
1949 Vurun Kahpeye Lütfi Akad Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanı
1950 Ateşten Gömlek (2. Çevirim) Vedat Örfi Bengü Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanı
1950 Çete Çetin Karamanbey Refik Halid Karay'ın romanından
1950 Ege Kahramanları Nuri Akıncı
1951 Fato-Ya İstiklal Ya Ölüm Turgut Demirağ Özgün senaryo Hıfzı Tan
1951 Yüzbaşı Tahsin Orhon M. Arıburnu Özgün senaryo Hıfzı Tan
1951 Allahaısmarladık Sami Ayanoğlu Esat Mahmut Karakurt'un aynı adı romanı
1951 Hürriyet Şarkısı Faruk Kenç Cevdet Perin'in bir eserinden
1951 İstanbul Kan Ağlarken Kani Kıpçak Hrisantos adıyla polis arşivlerine geçen gerçek bir olaydan
1951 Kendini Kurtaran Şehir Faruk Kenç Özgün senaryo Behçet Kemal Çağlar
1951 Sürgün Orhon M. Arıburnu Refik Halid Karay'ın aynı adı romanından
1951 Vatan İçin Aydın Arakon
1952 Destan Destan İçinde Seyfi Havaeri Behçet Kemal Çağlar'ın bir eserinden
1952 Hürriyet İçin Şahlanan Belde Mümtaz Ener Zübeyroğlu Fuat'ın "Yurdumuz:' adlı kitabından
1952 İki Süngü Arasında Şadan Kamil Aka Gündüz'ün aynı adı romanından)
1952 İngiliz Kemal Lawrens'a Karşı Lütfi Ö. Akad Esat Tomruk'un "Atatürk'ün Alnından Öptüğü Türk Casusu İngiliz Kemal" adlı dizi romanlarından
1953 Zafer Güneşi Seyfi Havaeri
1954 Hürriyet Uğrunda Mukaddes Yalan Muharrem Gürses
1954 İstiklal Savaşı (Ruhların Mucizesi) Hayri Esen Ziya Şakir'in bir eserinden
1958 Bu Vatan Bizimdir Nejat Saydam
1958 İstiklal Uğrunda Rahmi Kafadar
1958 Meçhul Kahramanlar Agah Hün
1958 Şahinler Diyarı Nejat Saydam
1959 Beklenen Bomba Muharrem Gürses
1959 Bu Vatanın Çocukları Atıf Yılmaz
1959 Düşman Yolları Kesti Osman F. Seden Senaryo Tarık Dursun K.
1959 İzmir Ateşler İçinde O. Nuri Ergün Senaryo Osman F. Seden
1959 Kalpaklılar Nejat Saydam Samim Kocagöz'ün aynı adlı romanından
1959 O'nun Süvarisi Nuset Eraslan
1959 Vatan Uğruna Nişan Hançer
1960 Ateşten Damla Memduh Ün Mükerrem Kamil Su'nun aynı adlı romanından
1960 Aşktan da Üstün Osman F. Seden
1960 Fedakâr Onbaşı Yavuz Yalınkılıç
1960 Vatan ve Namus Nejat Saydam
1961 Vatan Fedaileri Şinasi Özonuk
1961 Silah Arkadaşları Şinasi Özonuk Senaryo Hıfzı Tan
1961 Vatan Uğruna Rahmi Kafadar
1964 Çanakkale Aslanları Turgut Demirağ, Nusret Eraslan Fahri Celal Göktulga'nın eserinden
1964 Dağ Başını Duman Almış Memduh Ün Oğuz Özdeş'in aynı adlı romanından
1964 Kocatepe'nin Üç Süvarisi Yavuz Yalınkılıç
1964 Vurun Kahpeye (2. Çevirim) Orhan Aksoy Halde Edip Adıvar'ın aynı adlı romanından
1965 Bize Türk Derler Nuri Akıncı
1965 Kanlı Kale Yavuz Yalınkılıç
1965 On Korkusuz Kadın Tunç Başaran
1966 Allahaısmarladık (2. Çevirim) Nejat Saydam Esat Mahmut Karakurt'un aynı adı romanından
1966 Allahaısmarladık İstanbul Semih Evin
1966 Ayyıldız Fedaileri Semih Evin
1966 Bir Millet Uyanıyor (2. Çevirim) Ertem Eğilmez
1966 Bombacı Emine Nuri Akıncı
1966 Kahramanlar Köyü Kemal Kan
1966 Kara Fatma Nuri Akıncı
1969 Fato (2. Çevirim) Feyzi Tuna
1970 Zindandan Gelen Mektup Sırrı Gültekin
1973 İki Süngü Arasında (2. Çevirim) Ülkü Erakalın Aka Gündüz'ün romanından
1973 Vurun Kahpeye (3. Çevirim) Halit Refiğ Halide Edip Adıvar'ın romanından
1974 Kahramanlar Remzi A. Jöntürk
1974 Kanlı Savaş Murat Akovalıgil
2006 Son Osmanlı Yandım Ali Mustafa Şevki Doğan Suat Yalaz
2009 Dersimiz Atatürk Hamdi Alkan
2010 Veda Zülfü Livaneli

TV filmleri ve diziler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Yönetmen Eser Oyuncular Notlar
1979 Yorgun Savaşçı (TV dizisi) Halit Refiğ Kemal Tahir'in aynı adlı romanından Meral Orhonsay, Can Gürzap, Atilla Tokatlı, Zihni Küçümen, Yıldırım Gencer TRT yapımı. 8 bölüm çekildi. Filmin kopyaları "12 Eylül yönetimi" tarafından 1982'de yakıldı. Sonraki yıllarda diziyi HBB TV yeniden çekince geriye kalan bir kopyası TRT'de eş zamanlı olarak gösterildi.
1993 Yorgun Savaşçı (TV dizisi) Tunca Yönder Kemal Tahir'in aynı adlı romanından senaryo Can Gürzap Can Gürzap, Haluk Kurtoğlu, Lale Mansur, Halil Ergün Dizi HBB Televizyonu tarafından yapıldı. Dizi danışmanı Halit Refiğ'di
1994 Kurtuluş Ziya Öztan Senaryo Turgut Özakman Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Ayda Aksel, Macide Tanır
2003-2004 Kurşun Yarası

Yabancı filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Yönetmen Eser Oyuncular / notlar
1970 You Can't Win 'Em All (Paralı Askerler) Peter Collinson Senaryo Leo Gordon Tony Curtis, Charles Bronson, Fikret Hakan, Salih Güney
(Film Türk hükümetinin desteğiyle çekilmiş olmasına rağmen Türkiye'de yasaklanmıştır)[2]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]