Kullanıcı:Volkanozobut/Astronomik cisimler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Astronomik cisimler veya Göksel cisimler gözlemlenebilir evrende fiziksel varlıkları , birleşimleri ya da yapıları doğal bir şekilde oluşan nesneleri inceleyen bilim dalı ile varlığını göstermiştir.[1] Astronomik cisimler terimi bazen Astronomik yapılar yerine de kullanılabilmektedir. Genel olarak astronomik (göksel) yapılar; tek başına bulunan, yerçekimi ve bazen elektromanyetizma ile birbirine bağlı oluşumlar meydana getiren kütlelere verilen isimdir. Mesela asteroitler, uydular, gezegenler ve yıldızlar astronomik yapılara örnek oluşturur. Astronomik cisimler ise yerçekimsel uzayda konumu itibari birbiri ile ilişkili yapıları barındırır, ancak birden fazla bağımsız astronomik organlar ya da nesnelerden oluşabilirler. Bu cisimler tek bir gezegenden yıldız kümelerine, nebula veya tüm galaksiye kadar değişim gösterebilir. Kuyruklu yıldızlar, buzdan donuk çekirdekleri ve kozmik tozları ile ele alındığında astronomik yapı, nüve, koma, hidrojen bulutu, toz kuyruk ve iyon kuyrukları ile ele alındığında ise astronomik cisim olarak isimlendirilirler.

Gözlemlenebilir evrenin içindeki cisimlere astronomik cisimler denir. Bu cisimleri astronominin dalı olan Morfoloji inceler. Gökteki cisimlerin bazıları sabitken bazıları yörüngelerinde döner. Öksüz gezegenler sınıfı dışındaki tüm gezegenler döner. Gözlemlenebilir evrendeki en büyük astronomik cisim VY Canis Majoris'tir. Dünyanın 7 oktrilyon katıdır. Nebula, süpernova kalıntıları dışındaki astronomik cisimler kendi etrafında dönerken kütleçekim sayesinde düşmezler. Gezegen, dönünce ortaya çıkan merkezkaç kuvveti ile kütleçekim kuvveti dengelenir. Astronomik cisimler birbirlerini oluşturabilir. Örnek olarak yıldızlar, süpernova patlaması geçirerek beyaz cüceye dönüşürler ve süpernova kalıntıları oluşur. Asteroitler çarpışarak gezegen oluşturabilirler. Kuyruklu yıldızların hem yaşam kaynağı hem yaşam bitirici olduklarına inanan çok bilim adamı vardır. Dünyayı suyu getiren şeyin kuyruklu yıldız olduğu düşünülüyorken dinozorları öldüren şeyinde astronomik bir cisim olduğu düşünülüyor.

Güneş Sistemi Extrasolar objects
Yalın Cisimler Compound objects Extended objects

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Task Group on Astronomical Designations from IAU Commission 5 (April 2008). "Naming Astronomical Objects". International Astronomical Union (IAU). 2 August 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 July 2010.