Kuleler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Ana madde: Kule

Kuleler genellikle onların yükseklik avantajlarının sağladığı faydalardan yararlanmak için inşa edilirler.Aşağıdaki liste kuleleri yüksekliklerine göre sıralamaktadır.


Zirve yüksekliklerine göre kuleler[değiştir | kaynağı değiştir]

250 metreden daha yüksek olan kuleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim Doruk yüksekliği Yıl Kule tipi Ülke Şehir İşaretler
1 CN Tower 553 m 1815 ft 1976 Beton kule  Kanada Toronto
2 Ostankino Tower 540.1 m 1772 ft 1967 Beton kule  Rusya Moskova 2000 yangını yenilemeyi gerektirir
3 Oriental Pearl Tower 467.9 m 1535 ft 1995 Beton kule  Çin Şanghay
4 Milad Tower 435 m 1427 ft 2007 Beton kule  İran Tahran
5 Menara Kuala Lumpur 421 m 1381 ft 1995 Beton kule  Malezya Kuala Lumpur
6 Tianjin Radio and Television Tower 415.2 m 1362 ft 1991 Beton kule  Çin Tianjin
7 Central Radio and TV Tower 405 m 1329 ft 1992 Concrete tower  Çin Pekin
8 Kiev TV Tower 385 m 1263 ft 1973 Lattice tower  Ukrayna Kiev Dünyanın en uzun serbest duran kafesle çevrili kulesi
9 Tashkent Tower 374.9 m 1230 ft 1985 Çelik kule  Özbekistan Taşkent
10 Liberation Tower 372 m 1220 ft 1996 Beton kule Kuveyt Kuveyt Kuwait City Clad in Ceramics
11 Alma-Ata Tower 371.5 m 1219 ft 1983 Çelik kule  Kazakistan Almati
12 Riga Radio and TV Tower 368.5 m 1209 ft 1987 Beton kule  Letonya Riga
13 Berliner Fernsehturm 368 m 1207 ft 1969 Beton kule  Almanya Berlin
14 Gerbrandytoren Lopik 366.8 m 1203 ft 1961 Partially guyed concrete tower  Hollanda Lopik Orijinal yükseklik: 382.5 metre. 1987: yükseklik 375 metreye indirildi. Daha sonra yükseklik Ağustos 2007 de ikinci defa 366.8 metreye indirildi.
15 Stratosphere Tower 350.2 m 1149 ft 1996 Beton kule Amerika Birleşik Devletleri ABD Las Vegas
16 West Pearl Tower 339 m 1109 ft 2004 Beton kule  Çin Chengdu
17 Macau Tower 338 m 1109 ft 2001 Beton kule MakaoMakao Macau
18 Europaturm 337.5 m 1107 ft 1979 Beton kule  Almanya Frankfurt am Main
19 Torrena 336.5 m 1103 ft 2007 Beton kule  Meksika Guadalajara
20 Dragon Tower 336 m 1102 ft 2000 Kafes kule  Çin Harbin
21 Tokyo Tower 332.6 m 1091 ft 1958 Kafes kule  Japonya Tokyo
22 Emley Moor TV Tower 330.4 m 1084 ft 1970 Beton kule  Birleşik Krallık Emley Moor, Yorkshire
23 WITI TV Tower 329 m 1078 ft 1962 Kafes kule Amerika Birleşik Devletleri ABD Shorewood, Wisconsin
24 Sky Tower 328 m 1076 ft 1997 Beton kule  Yeni Zelanda Auckland
25 WSB TV Tower 327.6 m 1075 ft 1957 Kafes kule Amerika Birleşik Devletleri ABD Atlanta, Georgia
26 Vilnius TV Tower 327 m 1073 ft 1980 Beton kule  Litvanya Vilnüs
27 Eiffel Tower 324 m 1063 ft 1889 Kafes kule  Fransa Paris
28 Höiåsmasten 320 m 1050 ft 1980 Kısmen zincirli beton kule  Norveç Halden
29 Jiangsu Nanjing TV Tower 318.5 m 1045 ft 1996 Beton kule  Çin Nanjing
30 KCTV-Tower 317.6 m 1042 ft 1956 Kafes kule Amerika Birleşik Devletleri ABD Kansas City, Missouri
31 Atlanta Turner Broadcasting Tower 314.3 m 1031 ft 1980 Kafes kule Amerika Birleşik Devletleri ABD Atlanta, Georgia
32 Tallinn TV Tower 312.3 m 1025 ft 1980 Beton kule  Estonya Tallinn
33 TV Tower Yerevan 311.7 m 1017 ft 1977 Kafes kule  Ermenistan Erivan
34 Tortoise Mountain TV Tower 311.4 m 1017 ft  ? Beton kule  Çin Wuhan
35 St. Petersburg TV Tower 311.2 m 1021 ft 1962 Kafes kule  Rusya St. Petersburg
36 Azeri TV Tower 310 m 1017 ft 1996 Beton kule  Azerbaycan Bakü
37 Sydney Tower 309 m 1014 ft 1981 beton kule  Avustralya Sydney
38 Liaoning Broadcast and TV Tower 305.5 m 1002 ft 1989 Beton kule  Çin Shenyang
39 Zendstation Smilde 303.5 m 996 ft 1959 Kısmen zincirli beton kule  Hollanda Smilde
40 BRTN Toren 300 m 984 ft 1996 Beton kule  Belçika Sint-Pieters-Leeuw
41 Mumbai Television Tower 300 m 984 ft  ? Kafes kule  Hindistan Mumbai
42 Odessa TV Tower 300 m 984 ft planlandı kule  Ukrayna Odessa TV direği olarak planlandı
43 Eureka Tower 297 m 975 ft 2006  ?  Avustralya
44 Sutro Tower 295 m 984 ft 1973 Çelik kule Amerika Birleşik Devletleri ABD San Fransisko
45 Zhuzhou Television Tower 293 m 961 ft  ? Beton kule  Çin Zhuzhou
46 Fernmeldeturm Nürnberg 292 m 958 ft 1977 Beton kule  Almanya Nürnberg
47 Star Tower 291 m 955 ft 1991 Kafes kule Amerika Birleşik Devletleri ABD Cincinnati, Ohio
48 Olympiaturm 289.5 m 950 ft 1968 Beton kule  Almanya Münih
49 Torre de Collserola 288.4 m 946 ft 1992 Beton kule  İspanya Barselona Kısmen zincirli
50 Dudelange Radio Tower 285 m 926 ft 1957 Kafes kule  Lüksemburg Dudelange
51 Telemax 282.2 m 926 ft 1992 Beton kule  Almanya Hannover
52 Shijiazhuang TV-tower 280 m 919 ft 1998 Kafes kule  Çin Shijiazhuang
53 Heinrich-Hertz-Turm 279.7 m 918 ft 1968 Beton kule  Almanya Hamburg
54 Central Plains Pearl TV Tower 278 m 912 ft  ? Beton kule  Çin Luoyang
55 Georgia Tbilisi TV Broadcasting Tower 274.5 m 901 ft 1955 Çelik kule  Gürcistan Tiflis
56 Hillbrow Tower 269 m 883 ft 1971 Beton kuler  Güney Afrika Johannesburg
57 Kaifeng TV Tower 268 m 879 ft  ? Beton kule  Çin Kaifeng
58 Colonius 266 m 873 ft 1981 Beton kule  Almanya Köln
59 Novorossiysk TV Tower 261 m 856 ft 1996 Beton kule  Rusya Novorossiysk
60 Daqing Radio and Television Tower 260 m 853 ft 1989 Beton kule  Çin Daqing
61 Moscow Octod Tower 258 m 846 ft 2006 Kafes kule  Rusya Moskova
62 Fernmeldeturm Kühkopf 255 m 837 ft 1976 Beton kule  Almanya Koblenz-Kühkopf
62 White Tower 255 m 837 ft 2000 Beton kule  İran Tahran
63 Grodno TV Tower 254 m 833 ft 1984 Kafes kule Beyaz Rusya Belarus Grodno
64 Donauturm 252 m 827 ft 1964 Beton kule  Avusturya Viyana
65 Fernsehturm Dresden-Wachwitz 252 m 827 ft 1969 Beton kule  Almanya Dresden
66 Swisscom-Sendeturm St. Chrischona 250 m 820 ft 1984 Beton kule İsviçre İsviçre St. Chrischona
67 Towers of Lafayette transmitter 250 m 820 ft 1920 Kafes kule  Fransa Marcheprime 8 kule, 1944 ve 1953 arası yıkıldı.