Kripsis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gizleniyor
Kendini ortaya çıkarıyor
Kriptik bir davranış (Uroplatus sikorae) Montagne d’Ambre, Madagascar, Dermal flep kullanılarak kamufle oluyor.

Ekolojide kripsis, bir hayvanın veya bitkinin[1] diğer hayvanlar tarafından gözlemlenmesinden veya tespit edilmesinden kaçınma yeteneğidir. Bu bir avcılık stratejisi veya bir avcıya karşı adaptasyon olabilir. Yöntemler arasında kamuflaj, gececillik, yeraltında yaşamak ve taklit yer alır. Kripsi görsel, kokusal (feromonlarla) veya işitsel gizlenmeyi içerebilir. Görsel olduğunda, bazen hayvan kamuflajının eşanlamlısı olan kriptik renklendirme terimi kullanılır ancak hayvanlar veya bitkiler tarafından birçok farklı kamuflaj yöntemi kullanılır.[1]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Avcılardan kaçınmak veya avı kaçırmamak için hayvanlar, çevrelerine karışmak veya şekillerini değiştirmek yönünde güçlü bir evrimsel baskıya maruz kalır. İstisnalar arasında, doğal düşmanları olmayan büyük otoburlar, yırtıcı hayvanlardan kaçmak için uçmayı tercih eden parlak renkli kuşlar ve aposematizme sahip zehirli veya aynı şekilde güçlü silahlara sahip hayvanlar yer alır. Kriptik hayvanlar arasında Podargus strigoides (tüy desenleri kabuğa benzer), tuatara (tüm gün yuvalarda saklanır ve gececildir), bazı denizanaları (şeffaf), yapraklı deniz ejderi ve pisi balığı (kendisini tortuyla kaplar) bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Gianoli, Ernesto; Carrasco-Urra, Fernando (2014). "Leaf Mimicry in a Climbing Plant Protects against Herbivory". Current Biology. 24 (9): 984-987. doi:10.1016/j.cub.2014.03.010. PMID 24768053.