Kraken

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kraken'in tasviri.

Kraken,[1] İskandinav kökenli, devasa ve kafadan bacaklı efsanevi deniz canavarıdır. Anlatılan efsanelere göre bir ada kadar büyük olan kraken, Norveç ve Grönland civarlarında gezip denizcilere terör estirir. Yıllar boyunca yazarlar, krakenın 13-15 metre boyundaki dev kalamarlardan geldiğini öne sürdü.[2][3]

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karayip Korsanları film serisinde yer alan Kraken, aynı zamanda mitolojik bir deniz yaratığı olup Davy Jones'un emri altındadır. Davy Jones menzil dışı düşmanlarına Kraken'i gönderir. Bir kafadan bacaklı olup, boyu yaklaşık 1400 metredir. Film serisinin üçüncü filminde (Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu), Davy Jones tarafından öldürülmüştür. Nedeni ise Davy Jones'un artık denizler üstünde hakimiyetinin kalmamasıdır. Öldürülmesi emrini Cutler Beckett vermiştir. Karayip Korsanları film serisi dışında bir başka Hollywood yapımı olan Titanların Savaşı filminde de yer almıştır. Bunun dışında Kraken benzeri bir deniz yaratığı Yeşilçam yapımı olan Tarkan: Viking Kanı adlı filmde de kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Oxford English Dictionary (Second bas.). Oxford, England: Oxford University Press. 1989. 
  2. ^ Perkins, Sid (2011). "Kraken versus ichthyosaur: let battle commence". Nature. doi:10.1038/news.2011.586. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  3. ^ "kraken". The Free Online Dictionary. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020.