Kotlas

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kotlas,Rusya'nın Arkhangelsk Oblastı'nda, Kuzey Dvina ve Vychegda Nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir kasabadır. Kotlas, nüfus açısından Arkhangelsk ve Severodvinsk'ten sonra Arkhangelsk Oblastı'nın üçüncü büyük şehri ve önemli bir ulaşım merkezidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok insan tarafından yerleşim yeri olarak kullanılsa da ilk defa Rus Geçici Hükûmeti tarafından 1917 yılında şehir statüsü verildi. 1930'lı yıllarda Kotlas, Sovyetler Birliği'nde esir bulunan insanların sürgün yeri olarak kullanıldı. Stalin döneminde de aktif olarak sürgün noktası olarak kullanıldı. Sürgüne gönderilenler, tomruk, kağıt içliği, fabrika, konut ve demiryolu yapımlarında çalıştırıldı.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Kuzey Divina Nehri'nin tam yanında bulunmaktadır. Soğuk bir iklimi olan şehrin en yüksek sıcaklığı Haziran aylarında gerçekleşmektedir.[1]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin en önemli ekonomi kaynakları kereste endüstrisi ve nehir limanından elde edilmektedir. Ayrıca Kotlas, Kirov'a giden demiryolunu Konosha ve Vortuka'ya bağladığı bir konumdadır. Şehir içerisinde aynı ada sahip bir de Kotlas Havaalanı bulunmaktadır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Stephan Perm Kilisesi

Aziz Stephan Perm Kilisesi 1788 yılında inşa edildi. Hemen yanında bulunan çan kulesi ise 1825 yılında inşa edildi. Her iki mimari eserde günümüzde faaliyetlerini sürdürmektedir.[2]

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of Kotlas". www.kotlas.org. 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 
  2. ^ "St. Stephen's Church (Kotlas) - 2021 All You Need to Know Before You Go (with Photos) - Kotlas, Russia". Tripadvisor (İngilizce). 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 
  3. ^ "Kotlas - Waterville Sister City Connection". Mayor (İngilizce). 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021.