Koruk suyu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koruk suyu yapmak için bağda koruk toplayan kişiler. Takvim es-sıhha (1474).

Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde edilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Orta çağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar atılır.

Günümüzde ana yemekler içinde kullanımını şarap ve sirkeye bırakmışsa da Orta çağ Avrupası'nda aşçıların en sık başvurduğu tatlandırıcı olmuştur. Bugün sadece bazı aşçıların salata süsleme amacıyla limon yerine kullandığı düşünülse de aslında Denizli'nin Kızılcabölük köyünde Yerel halk Gelin turşusu dedikleri; Odun ateşinde ütülmüş biber ve sarımsak ile sulandırıp koruk suyunu efsanevi bir lezzet olarak sofralarına koymaktadırlar. Koruk suyu Fransız mutfağında hâlâ bilinen ve kullanılan bir tatlandırıcıdır.

Koruğun başka kullanımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta çağ Mutfağı: Fransa ve İtalya'dan alıntılar kitabının yazarları Orta çağ'da koruğun suyunun yanı sıra çekirdeklerinin de tuz içinde saklandığını belirmişlerdir.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Medieval Kitchen: Recipes from France and Italy, (yazarlar: Odile Redon, Francoise Sabban ve Silvano Serventi, University Of Chicago Press, 2000. ISBN 0-226-70684-2 (ciltli kitap); ISBN 0-226-70685-0 (karton kapaklı kitap)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]