Kore çömlek ve porseleni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Cheongja unhak sanggam mun maebyeong", kırmızı turna kuşu çizimleri ile süslendi.

Kore seramik tarihi, yaklaşık MÖ 8000 yıllarından itibaren en eski çömlek ile başlamıştır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Jeulmun ve Mumun dönemi Çömlekçiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç Krallar Çömlekçiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaya konfederasyonu çömleği.

Silla, Goguryeo ve Baekje isimli Üç Kore Krallığı (MÖ 57-MS 668), Kore’nin seramik tarihinin başlangıcı sağlandı.

Halk için kaba ev eşyaları birçok fırınlar tarafından üretildi. Bundan başka birkaç çok karmaşık kraliyet figürleri, muhafızlar ve atlar, Çin Han Hanedanlığı’na eşit figürler, eve ait ve imparatorluğa ait adak türbeler için kullanıldı, krallar ve soyluların mezarlarındaki ölünün maiyetleri için olduğu kadar, diğerleri geleneksel tokmaklanmış kil ve kıvırma metodu kullanılırken, onlar çömlekçi çarklarında açıldı.

Silla Çağı Çömleği[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Silla (668–935) dönemi süresinde çömlek, renkte, biçimde ve dizaynda basitti. Seledon, 14. yüzyılda yavaşça gelişen baekja porselen eşyaları barışın yeni sırları, daha iyi killeri ve farklı balçıkların hayret verici beyaz varyasyonlarını teşvik etmesiyle ile arkadan ana üründü.

Silla Krallık Dönemi kavanoz, Özel Koleksiyon

Fırınlar o zaman sosyal seviyelerin değişikliği konusunda Çin eşyaları ile yarışmak zorunda kalmıştı. Kore seramik ustaları Kore baekja veya Çin’den ithal edilen dizaynda sadeliği koruyan beyaz porseleni kusursuz beyaz sırların uygulaması sorunları çözüldüğünde ayırmaya karar verdiler. Bu çağdan sırların tarihlenmesi bir seledon ve jade patina ortaya çıkardı veya beyaz sırlar.

Baekja malları son derece rafine edilmiş beyaz kil, feldspar ile sırlanmış ve çok temiz ve büyük dikkatle düzenlenmiş fırınlar içinden geldi. Rafine etme işlemine rağmen, beyaz renkteki sırlar daima kilin kendisinin bir özelliğinin sonucu olarak farklıydı. Pişirme yöntemleri aynı değildi.

Baekja malları Joseon Hanedanlığı güç haline gelmeden önce derhel kendilerinin doruk noktasına ulaştı. Yakın zamanda güzel parçalar, Elmas Dağları’ndaki Wolchil Tepesi yakınında bulundu. Beyazlı geçiş dönemine ait mallar Kore kaligrafisi ile süslenmiş birçok parçada Joseon Hanedanlığının zaferleri kutlama anlatımı haline geldi. Geleneksel olarak beyaz eşyalar, bilimsel Konfüçyan sınıfı, soyluluk ve daha çok resmi olaylarda hükümdarlık tarafından kullanıldı.

Eş zamanlı bir şekilde Budist gelenekleri seledon-sırlı eşyaları istiyordu ve su kabağı üzerine çizili daha canlı şekilli seledon porselen parçaları cheongja, hayvan ve kuş desenleri ki bunlar çok çabuk yayıldı. Bazı durumlarda bunlar, eşyalar üzerine abartılmış formlar kullanarak, stilize edilmiş tekrarlanan modeller ve canlı örneklerin bir geniş çeşidi eşyalar üzerine süslendi.

Cheongja eşyaları bir parça demir tozu ekli rafine edilmiş toprak kil kullanıyordu, daha sonra bir parça demir tozu ekli sır tekrar ekleniyordu. Daha sonra pişiriliyordu. Sert bitirmek için sır kuruttu ve bir parça daha parlaklık ve cilalı bitiş ile dayanıklıydı, bir yağlı durumda, daha sonra beyaz eşyalar.

Goryeo Hanedanlığı Porseleni[değiştir | kaynağı değiştir]

Goryeo Hanedanı yapımı tütsü yakıcı

Goryeo soyu (918–1392) Geç Üç Krallığını Kral Taejo altında birleştirmeyi başardı. Bu dönemin çalışmaları, bazılarınca Kore tarihinde seramik çalışmalarının en güzel küçük-ölçeği olacağı olarak sayılır.

Anahtar-kabartma, foliate dizaynlar, geometrik veya helezoni kıvrım çiçekbaşı bağlar, modaya uygun balık ve böcekler, oyulmuş tasarım kullanımı bu dönemde başladı. Sırlar genellikle seladonun farklı gölgeleriydi, siyah sırlara yaklaşık olarak kahverengileşmiş sırlar, çanak çömlek ve depolama için kullanılıyordu. Seladon sırları siyah ve beya z kakma desenlerini yaklaşık olarak göstermek için yapılabilirdi.

Genellikle görülen biçimler geniş omuzlu şişeler, geniş kısa kaseler veya sığ daha küçük kaseler iken, kozmetik kutuları ve küçük kayma-işlemeli kupalar çok fazlasıyla süslendi, Budist çömlekçileri ayrıca kavun biçimli vazolar, kasımpatı kupaları çoğu kez üzerinde özellikle mimari desen bulunan lotus motifleri ve lotus çiçeği başları ürettiler. Kıvrım kenar çevrilmiş sadaka kaseleri ayrıca Kore metal eşya ile benzer bulundu. Şarap kadehleri sıklıkla uzun bir ayağa sahipti ki bulaşık kabı biçimli sehpa üzerinde duruyordu.

İhraç Porseleni[değiştir | kaynağı değiştir]

Hemen hemen bütün Kore seramiklerinin ihracı Japonya’ya gitti ve çoğu eyalete ait sahil fırınlarından özellikle Busan alanından. İhracat iki yolla oluyordu: ya ticaretten geçerek ve gönüllü çömlekçilerin göçü, ya da her tarafı doğrudan doğruya istila ve eşyaları yapmış olan çömlekçinin ailelerinin Japonya’ya the forced relocation 10 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. to Japan of families of potters who made the wares. Seramiklerin kâğıt modellerinin Japonya’ya gönderilmesi yöntemi, onların onaylanmışına sahip olmak ve onları üretmiş olmak 17. yüzyılın sonlarında başladı.

Fırınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir fırın, Gyeongju Yangdong Köyü.

Korelinin başarı merkezi bölünmüş tırmanma fırınları olup, bunlar Joseon Hanedanı boyunca kullanılıyordu ve yurdışına ihraç ediliyordu özellikle Japonya’ya, Koreli fırın yapımcılarına Karatsu alanında 17. yüzyıldan beri noborigama olarak yeni bir ad verilmişti.

Modern fırınlar ya elektrik ya da gaz-firedre elektrik fırınlardır.

Kore Seramikleri Çalışma Merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Goro Akaboshi, Five Centuries of Korean Ceramics, Weatherhill, 1975.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]