Kocabaş yılan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kocabaş yılan
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
(Grup) Bilateria
Üst şube: Deuterostomia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Üst sınıf: Tetrapoda
Sınıf: Reptilia
Alt sınıf: Diapsida
İnfra sınıf: Lepidosauromorpha
Üst takım: Lepidosauria
Takım: Squamata
Alt takım: Serpentes
Familya: Colubridae
Cins: Coluber
Tür: Coluber ravergieri
Coluber ravergieri
Menetries, 1832

Kocabaş yılan Hemorrhois ravergieri,[1] Colubridae familyasından Orta Doğu ve Orta Asya'da görülen yarı zehirli bir yılan türü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocabaş Yılanı az vejetasyonlu, taşlık biyomlarda yaşayan yarı-zehirli bir türdür. Yarı zehirli denmesinin nedeni ise zehir dişine göre Opisthoglypha grubuna girmesidir. (Opistho: arka, glypha:oluk) Daha ayrıntıya girecek olursak; Colubridae (Kırbaç yılanları) üyelerinin bazıları yarı zehirli olarak sınıflandırılır. Bunun nedeni zehir dişlerinin çenenin arka kısmında bulunması. Zehir alerjik bünyeler haricinde insanlar için zararsızdır ki hayvanın sizi zehirlemesi için zaten parmağınızı neredeyse yutması gerekir bu da sizin kastınız olmadıkça imkansız bir olay gibi duruyor.

Hemorrhois ravergieri yakın bir akrabası olan Hemorrhois nummifer (Sikkeli Yılan) ile oldukça karıştırılmakta. Tür ayrımı için ; H ravergieri’de sırt lekeleri gövde üzerinde, bilhassa arka kısımlarda kısmen birleşerek zikzak bir bant oluşturur. H. nummifer’de ise (adı üzerinde sikkeli yılan) sırt desenleri sikke şeklindedir. Dağılım olarak da birbirlerinden hemen hemen ayrıdırlar. Sikkeli yılan Akdeniz ve Ege bölgesinde daha yaygınken, Kocabaş ise Doğu, İç Anadolu’da daha yaygın ve sık görülen bir türdür. (Kaan Yılmaz'dan alıntıdır)

Daha önce Colubridae (Kırbaç yılanları) familyasından sadece üç türün yarı zehirli olduğu düşünülmekteydi! Bunlar: 1)-Telescopus fallax (Kedi Gözlü Yılan), 2)-Telescopus nigriceps (Siyahbantlı Kedi Gözlü Yılan), 3)-Malpolon insignitus (Çukur Başlı Yılan)

Fakat bu üç türe daha sonra: 1)-Natrix tessellata (Su Yılanı) 2)-Hemorhois ravergieri (Kocabaş Yılan) 3)-Sphalerosophis diadema (Urfa Yılanı) türleri eklendi eklendi! Bu eklenen üç türle birlikte Colubridae (Kırbaç yılanları) familyasında ki yarı zehirli yılan türü sayısı toplam 6 oldu!

Yaşam alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Seyrek bitkili taşlık bölgelerde yaşar. Daha çok dağlık bölgeleri tercih eder. Deniz seviyesinden 2400 m yükseklikte görülebilir.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dişi 5-10 yumurta bırakır.

Avlanma ve beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kertenkele türleri, küçük memeli, kuş ve yavrularıyla beslenir. Toprak damlı evlerin tavanlarında keler türlerini yakalar.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de yayılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye`de Doğu Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin kısımlarında yayılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]