Kluni Tarikatı

Koordinatlar: 46°26′03″K 4°39′33″D / 46.43417°K 4.65917°D / 46.43417; 4.65917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kluni tarikatı sayfasından yönlendirildi)
Kluni Manastırı

Kluni Tarikatı (Fransızca: Cluny), Fransa'nın Burgonya eyaletinin Kluni manastırında 910 yılında Auvergne Kontu Sofu Guillaume tarafından kurulan Hristiyan tarikatı. 9. yüzyılın başında Avrupa'da ortaya çıkmaya başlayan feodalite, kilisenin etkisini görece olarak kırdı ve din görevlileri yerel yöneticilere muhtaç kaldı. Kilise bunun karşılığında Kluni Tarikatı'nı kurarak örgütlendi. 910 ile 1157 arasında İspanya'dan Polonya'ya kadar 314 manastırdan oluşan bir ağ kurdular. Tarikat,10. yüzyılda İspanya türbelerine ziyaretler düzenlemeye başladı. Bu güçlenme, tarikat bünyesinden papa çıkarmaya kadar gelişti. 1088'de papa olan II. Urbanus bir Kluni Tarikatı üyesiydi. Hristiyanlığın kutsal topraklarını işgal ettiği gerekçesiyle Selçuklu Türkleri'ne lanet okudu. II.Urbanus tüm Hristiyan alemini, kutsal toprakları (Kudüs, Antakya ve Urfa) geri kazanmak amacıyla birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konseyi sonrası düzenlenecek olan bir haçlı seferi için bir araya gelmeye davet etti. Haçlı seferlerine katılmanın tüm kefaretlerin ödenmesini sağlayacağını ve haçlıların bütün günahların affettireceğini bildirdi. Birinci Haçlı Ordusu Kudüs'ü geri almayı başardıktan sonra, Kudüs yolunda fakir hacılar için hanlar inşa etti. Asıl hizmetlerini ise Filistin'e gidemeyen fakir hacıları küçük gruplar halinde Filistin'e gitmelerine yardım etmeleriyle gerçekleştirdiler. Tarikattaki rahipler krallar üzerinde nüfuz kurdular. Kiliseye de etki ederek ortaya atmış oldukları reform fikrini din adamlarına kabul ettirdiler. Tarikatın iknaları aracılığıyla 990 yılında Stavelot başrahibi; 997 yılında Verdun kontu Filistin‘i ziyaret etti.[1] Normandiya dükleri ile Anjou kontları Kluni tarikatının sadık hamileri olmuşlardı.[1] İlk kilise devlet ayrımı Kluni reformuyla oluşmuştur. Haçlı Seferleri döneminde Hristiyanların Müslümanlara karşı savaşılması yönünde çalışmalar yapmışlardır.[2] Kluni Manastırı, kilise içindeki ölümcül kıskançlıkların, kilise ile laik otoriteler arasındaki çatışmaların kurbanıydı.

Tarikatın Temel Esasları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dini savunmak.
  • Şövalyeliği din uğrunda yapmak.
  • Rahiplere hürmet etmek.
  • Hristiyanlar arasında barışı sağlamak.
  • Adaleti korumak.
  • Tarikata bağlı olanlar için hayatını vermek.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b RUNCIMAN, S., & ARSLANTAŞ, N. 1095 YILINA KADAR [HIRİSTİYAN ALEMİNDEN] FİLİSTİN’E YAPILAN HAC YOLCULUKLARI. İSTEM, (21), 39-50. Tam Metin: [1] 9 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/71752/mod_resource/content/0/ORTA%C3%87A%C4%9Eda%20bilim%20ve%20teknoloji.pdf [ölü/kırık bağlantı]