Kimyagerler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Kimyager (Kimya bilimci), Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, Eczacıbaşı'nın kurucusu Nejat Eczacıbaşı, Alfred Nobel, Robert Boyle, Louis Pasteur, Linus Pauling, Türkiye'den ve dünyadan bazı ünlü kimyagerlerdir.

Çoğu ilaç ve kimyasalı, bulan, sentezleyen ve üreten diğer ünlü kimyagerlerden bazıları şunlardır;

A[değiştir | kaynağı değiştir]

B[değiştir | kaynağı değiştir]

C[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • John Dalton (1766–1844), Fizikçi ve Kimyacı
  • Carl Peter Henrik Dam (1895–1976), Danimarkalı Biyokimyacı 1943 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü
  • Humphry Davy (1778–1829)
  • Peter Debye (1884–1966)
  • Sir James Dewar, (1842–1923)
  • Otto Diels, (1876–1954), Alman Kimyager, 1950 Nobel Kimya Ödülü
  • Edward Doisy, (born 1893), Amerikalı biyokimyacı,1943 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü
  • Davorin Dolar, (1921-2005), Kimyager
  • Emmanuel Dongala, Kimyager
  • Jean Baptiste Dumas, (1800–1884), Fransız Kimyager

E[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hans von Euler-Chelpin (1873–1964), İsveçli Kimyager, 1929 Nobel Kimya Ödülü

F[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael Faraday (1791–1867), scientist
  • Hermann Emil Fischer (1852–1919),
  • Franz Josephyager

G[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Johan Gadolin, (1760–1852), Finli Kimyager
  • Victor Goldschmidt, (1888–1947) Modern Jeokimyanın Babası
  • Ljubo Golic, (born 1932), Kimyager.
  • Thomas Graham, (1805–1869)
  • William Hardin Graham ???
  • Francois Auguste Victor Grignard, (1871–1935), 1912 Nobel Kimya Ödülü
  • Robert H. Grubbs, (born 1942), 2005 Nobel Kimya Ödülü

H[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hüseyin Hilmi Işık Hazretleri(1911-2001)
  • Fritz Haber, (1868–1934)
  • Otto Hahn, (1879–1968)
  • John Haldane,(1860–1936), İngiliz Biyokimyager
  • Odd Hassel, (1897–1981), Norwegian Kimyager 1969 Nobel Kimya Ödülü
  • Charles Hatchett, (1765–1847), İngiliz Kimyager Niobiumun mucidi
  • Clayton Heathcock, Amerikalı Kimyager
  • Dudley R. Herschbach, (1932-), Amerikalı Kimyager, 1986 Nobel Kimya Ödülü
  • Robert Havemann, (1910–1982), Kimyager.
  • George de Hevesy, (1885–1966), Kimyager, recipient of the Nobel Kimya Ödülü 1943
  • J. H. van 't Hoff, (1852–1911), Dutch physical Kimyager, 1901 Nobel Kimya Ödülü
  • Friedrich Hoffmann, (1660–1742), physician and Kimyager
  • Roald Hoffmann, (born 1937), Polish-born Amerikalı Kimyager, 1981 Nobel Kimya Ödülü
  • August Wilhelm von Hofmann, (1818–1892) Alman Organik Kimyacı
  • Jaroslav Heyrovsky, (1890–1967), Czech Kimyager, 1959 Nobel Kimya Ödülü
  • Gerhard Herzberg, (1904–1999), Alman-Canadian Kimyager, 1971 Nobel Kimya Ödülü

I[değiştir | kaynağı değiştir]

J[değiştir | kaynağı değiştir]

K[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Paul Karrer, (1889–1971), 1937 Nobel Kimya Ödülü
  • Karl Wilhelm Gottlob Kastner (1783–1857)
  • Friedrich August Kekulé von Stradonitz, (1829–1896), Alman Kimyager
  • Emil Knoevenagel, (1865–1921)
  • Adolph Wilhelm Hermann Kolbe, (1818–1884)
  • Izaak Kolthoff, (1894–1993) Analitikl Kimyanın Babası
  • Aleksandra Kornhauser, (born 1926), Kimyager.
  • Harold Kroto, (born 1939), İngiliz Kimyager, 1996 Nobel Kimya Ödülü
  • Richard Kuhn (1900–1967), 1938 Nobel Ödülü

L[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Irving Langmuir, (1881–1957), Kimyager, Fizikçi
  • Antoine Lavoisier, (1743–1794), Fransız Öncü Kimyager
  • Eun Lee, (born 1946), Koreli Organik Kimyacı
  • Yuan T. Lee, (born 1936), 1986 Nobel Kimya Ödülü
  • Janez Levec, (born 1943), Kimyager.
  • Primo Levi, (1919–1987), resistance fighter, Kimyager ve Romancı
  • Gilbert N. Lewis, (1875–1946), Amerikalı Kimyager
  • Joseph Lister, 1st Baron Lister, (1827–1912), İngiliz Cerrah
  • Henri Louis le Chatelier, (1850–1936)
  • Willard Libby (1908–1980), Amerikalı Kimyager,1960 Nobel Kimya Ödülü
  • Justus von Liebig, (1803–1873), Alman Mucit
  • Christopher Longuet-Higgens, İngiliz Kimyager
  • Martin Lowry, (1874–1936), İngiliz Kimyager

M[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vladimir Vasilevich Markovnikov, (1838–1904)
  • Lise Meitner, (1878–1968), Fizikçi
  • Dmitri Ivanovich Mendeleev, (1834–1907), Kimyager, Periyodik Tablo ve Elemetlerin Mucidi
  • John Mercer, (1791–1866), Kimyager ve sanayici
  • Robert Bruce Merrifield, (1921–2006), Katı Faz Kimyageri
  • Lothar Meyer, (1830–1895)
  • Viktor Meyer, (1848–1897),
  • Kurt Heinrich Meyer
  • Stanley Miller (born 1930), Amerikalı Kimyager
  • Luis E. Miramontes (1925–2004),
  • William A. Mitchell, (1911–2004),
  • Alexander Mitscherlic, (1836–1918), Kimyager
  • Jacques Monod, (1910–1976), Biyokimyacı, Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü 1965
  • Peter Moore (born 1939), Amerikalı biokimyacı,
  • Henry Gwyn Jeffreys Moseley (1887-1915), İngiliz Fizikçi
  • Robert S. Mulliken, (1896–1986), Amerikalı Fizikçi, Kimyager

N[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Robert Nalbandyan, (1937–2002), Ermeni protein kimyacısı
  • Isaac Newton, (1642–1727), Bilimci ve Kimyager
  • Kyriacos Costa Nicolaou, Amerikalı Kimyager
  • Alfred Nobel, İsveçli Kimyager

O[değiştir | kaynağı değiştir]

  • George Andrew Olah, (born 1927), 1994 Nobel Kimya Ödülü
  • Lars Onsager, (1903–1976), physical Kimyager, 1968 Nobel Kimya Ödülü
  • Wilhelm Ostwald, (1853–1932), 1909 Nobel Kimya Ödülü

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • William Ramsay, (born 1852), İrlandalı Kimyager
  • Henry Rapoport, Amerikalı Kimyager, UC Berkeley
  • Rhazes (Razi), (865–925)
  • Marij Rebek, Kimyager.
  • Henri Victor Regnault (1810–1878), Fransız Kimyager ve Fizikçi
  • Tadeus Reichstein, (1897–1996), Kimyager, 1950 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü
  • Stuart A. Rice, (born 1932), Fizikokimyacı
  • Ellen Swallow Richards, (1842–1911), Endüstriyel ve Çevre Kimyageri
  • Jeremias Benjamin Richter (1762–1807), Alman Kimyager.
  • H. M. Rouell, (1718–1779)
  • Leopold Ruzicka, (1887–1976), 1939 Nobel Kimya Ödülü

S[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Paul Sabatier, (1854–1941), 1912 Nobel Kimya Ödülü
  • Maks Samec, (1844–1889), Sloven Kimyager.
  • Carl Wilhelm Scheele, (1742–1786), İsveçli 18.yy Kimyager, temel elementlerin mucidi
  • Stuart L. Schreiber, (born 1956), Amerikalı Kimyager, kimyasal biyoplojinin öncüsü
  • Richard R. Schrock, (born 1945), 2005 Nobel Kimya Ödülü
  • Glenn T. Seaborg, (1912–1999), 1951 Nobel Kimya Ödülü
  • Nils Gabriel Sefström, (1787–1845), Kimyager.
  • Francesco Selmi, (1817–1881), Italyan Kimyager.
  • Nikolay Nikolayevich Semyonov, (1896–1986), Fizikçi ve Kimyager, 1956 Nobel Kimya Ödülü
  • Israel Shahak, (1933–2001)
  • K. Barry Sharpless, (born 1941), 2001 Nobel Kimya Ödülü
  • Peter Schultz, Amerikalı Kimyager
  • Oktay Sinanoglu, (born 1935), Türk Kimyager ve Kimya Mühendisi Teorik Kimyanın Öncüsü
  • S.P.L. Sørensen, (1868–1939), Danimarkalı Kimyager
  • Frederick Soddy, (1877–1956), İngiliz Kimyager, 1921 Nobel Kimya Ödülü
  • Wendell Meredith Stanley, (1904–1971), 1946 Nobel Kimya Ödülü
  • Branko Stanovnik, (born 1938), Kimyager.
  • Hermann Staudinger, (1881–1965), Polimer Kimyacısı, 1953 Nobel Kimya Ödülü
  • Alfred Stock, (1876–1946)
  • Daston Stocholm, (1884–1971), 1926 Nobel Kimya Ödülü
  • Fraser Stoddart, (1945), Kimyager,
  • Gilbert Stork

T[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Richard Taylor, (1965-), Professor of Organic Kimyagerry, University of York.
  • Henry Taube, (born 1915), 1983 Nobel Kimya Ödülü
  • Miha Tisler, (born 1926), Kimyager.

U[değiştir | kaynağı değiştir]

V[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lauri Vaska, (born 1925), Estonian/Amerikalı Kimyager.
  • Artturi Ilmari Virtanen, (1895–1973), Kimyager, Nobel Prize laureate
  • Alessandro Volta, (1745–1827), italyan fizikci ve electro kimyager, Volta hücresini icat etti

W[değiştir | kaynağı değiştir]

X[değiştir | kaynağı değiştir]

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chemists"