Kim Jong-nam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kim Jong-nam
김정남
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Mayıs 1971
Pyongyang, Kuzey Kore
Ölüm 13 Şubat 2017 (45 yaşında)
Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı, Malezya
Ölüm nedeni Suikast
Milliyeti Kuzey Koreli
Partisi Kore İşçi Partisi
Evlilik(ler)
  • Shin Jong-hui
  • Lee Hye-kyong
İlişkiler Kim Hanedanı
Çocuk(lar) 6 (Kim Han-sol dahil)
Bitirdiği okul Kim İl-sung Üniversitesi
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Kuzey Kore
Branşı Kore Halk Ordusu Kara Kuvvetleri
Rütbesi Albay

Kim Jong-nam (d. 10 Mayıs 1971 - ö. 13 Şubat 2017), Kuzey Kore eski lideri Kim Jong-il'in en büyük oğludur. 1998'den 2001 yılına kadar babası tarafından Kuzey Kore'nin yeni lideri için belirgin varisi olarak kabul edilmişti. Kim Jong-nam, sahte pasaport kullanarak gizlice Japonya'ya gitmek ve Mayıs 2001'de Disneyland'ı ziyaret etme amacının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, babasının gözünden düşmüştür. Kim Jong-nam'ın, üvey kardeşi Kim Jong-un 2010 yılının Eylül ayında varis seçildi. Sürgündeki Jong-nam ailesi Kuzey Kore rejiminin eleştirmeni ve reform yapılmasını gerektiğini bir savunucusu haline gelmiştir. Kim Jong-nam’ın Malezya'da suikaste uğradığı ve öldürüldüğü iddia edilmiştir.[1]

1998–2001: Belirgin varisi olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

1998 yılında, Kim Jong-nam, geleceğin lideri olarak terfi edildiğini belirten bir görev olan Kuzey Kore güvenlik Bakanlığı'nda üst düzey bir pozisyona atandı. Bilgi teknolojisi (BT) sektöründe gelişmekten sorumlu, DPRK Bilgisayar Komitesi Başkanı olarak atandığı bildirildi. 2001 yılının Ocak ayında, IT sektöründe Çinli yetkililerle görüşmeler yapmak için Şangay'da babasına eşlik etti.

2001 Tokyo Disneyland olayı[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılının Mayıs ayında, yanında iki kadın ve oğlu olarak tanımlanan dört yaşında bir çocukla Narita Uluslararası Havalimanı'na geldiğinde tutuklandı. Mandarin Çincesinde "şişko ayı" anlamına gelen Xiong Pang takma adı kullanarak sahte Dominik Cumhuriyeti pasaportu ile yakalandı. Kim Jong-nam'ın, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk ceket ve güneş gözlüğü ile birlikte boynunda bir altın zincir olduğu bildirildi. Birkaç gün gözaltında tutulduktan sonra, Japon hükûmetinin talimatı üzerine Çin'e sınırdışı edildi. Kim Jong-nam, görünüşe göre, yetkililerin sorduğu sorulara, Tokyo yakınındaki, Urayasu'da, Tokyo Disneyland'ı ziyaret etmek için Japonya'ya girdiğini söyledi. Bu olay, babası Kim Jong-il'in utanç duyması nedeniyle Çin'e planladığı ziyaretinin iptaline neden oldu.

Gözden düşüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokyo olayına kadar, Kim Jong nam, babasından sonra ülkenin lideri olacağı bekleniyordu. Babası Çin'e resmi bir ziyarette bulunurken Kim Jong-un sorumlu bırakılmıştır.

Güney Kore televizyon ve South China Morning Post, Kim Jong-nam'ın bir Portekiz pasaportuna sahip olduğunu 2007 yılında bildirilmiştir. Ancak, Portekiz yetkilileri ve Macao'nun Portekiz konsolosu Pedro Moitinho de Almeida, "böyle bir belge gerçekten varsa, kesinlikle sahte olduğunu" ifade etti.

Ocak 2009 yılında, Kim Jong-nam, babasından sonra Kuzey Kore'nin lideri olmak ile ilgili "hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.

Haziran 2010 yılında, Kim Jong-nam bir otelde asansör beklerken, Makao Associated Press'e kısa bir röportaj verdi. Basın'ın son rivayetine, Avrupa'ya iltica etmek ile ilgili planları olmadığını belirtmiştir. Kim Jong-nam, 2007'ye kadar Makao'da Coloane Adası'nın güney ucunda bir apartman dairesinde yaşamıştır.

Eylül 2010 yılında, küçük üvey kardeşi Kim Jong-un, yeni varis yapıldı. Kim Jong-un babası Kim Jong-il'in ölümünden sonra 24 Aralık 2011 tarihinde Kuzey Kore'nin Yüce Lideri ilan edildi.

1 Ocak 2012'de, Japon günlük gazetesi Yomiuri Shimbun, Kim Jong-Nam'ın Babasının ölümünü o gün öğrendikten sonra gizlice 17 Aralık 2011 tarihinde Makao'dan Pyongyang'a uçtuğunu bildirdi ve babasına son saygılarını sunmak için Kim Jong-un'un ona eşlik ettiği düşünüldü. Makao'ya dönmek için birkaç gün sonra spekülasyonları önlemek için cenazeye katılmadı.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo, Kim Jong-nam'ın iki karısı, en az bir metresi ve birkaç çocuk sahibi olduğunu bildiriyor. İlk eşi Shin Jong-hui (d. 1980) ve oğulları Kum-sol (d. 1996), Pekin'in kuzey eteklerinde Dragon Villa adlı bir evde yaşamaktadırlar. Jong'un ikinci eşi Lee Hye-bin'in (d. 1970), oğulları Han-sol (d. 1995) ve kızları Sol-hui (d. 1998) Makao'da mütevazı bir apartmanın 12. katında yaşadığını ve metresi Yong-la'nın (d. 1980), Makao'da yaşayan, eski bir Air Koryo uçuş görevlisi olduğunu bildirmiştir.

Kim Jong-nam 2011 yılında Bosna-Hersek-Mostar'da, Birleşik Dünya Kolejine kaydoldu. Jong-nam, çoğu zaman kumar ve aşırı harcamalarına ilişkin medya tarafından önem verilmiştir.

Suikast bildirisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Kore basını, Kim'in 13 Şubat 2017'de, Malezya'daki Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndaki[2][3] zehirli iğne ile, iki Kuzey Koreli kadın casus tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  2. ^ "[특종] 北 김정남, 말레이시아에서 피살". TV Chosun. 14 Şubat 2017. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  3. ^ "Kim Jong-un's half-brother 'assassinated with poisoned needles at airport'". The Independent. 14 Şubat 2017.