Kim Jong-il'in unvanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
2 Kasım 2009 tarihinde Kim Jong-il

Kim Jong-il, Kuzey Kore'nin lideri iken, ülkede yalnızca ismiyle değil, birçok unvanla anılmakta idi. Hakkındaki bütün yayınlarda en az bir tane unvanı geçmekte ve adı da özel kalın harflerle yazılmakta idi.[1] Bu unvanlar, Kore İşçi Partisi tarafından geliştirildi. Bu tür unvanlar, Jong-il'in babası Kim Il-sung için 1948 - 1994 arasında da kullanılmıştı. Kullanılan unvanlar, belirli kaynaklar doğrultusunda bu listede toplanmıştır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Kore dili Türkçe Açıklama
당중앙
Parti Merkezi
Kim Jong-il'in ilk unvanıdır. 1973'te gizlice babası yerine partinin halefi olarak seçilmesi üzerine bu unvan, ondan bahsedilmek için kullanılmıştır. [2]
웃분
Üstün Kişi
1970'lerin ortasından beri kullanılmaktadır. [2].
친애하는 지도자
Sevgili Lider
Jong-Il için en sık kullanılan unvandır. [2].
존경하는 지도자
Saygın Lider
Bu unvan, 1970'lerin ortasından beri kullanılmaktadır. [2].
현명한 지도자
Bilge Lider
영명하신 지도자
Zeki Lider
유일한 지도자
Eşsiz Lider
Haziran 1975'ten beri kullanılmaktadır. [2].
령도자가 갖추어야 할 풍모를 완벽하게 지닌
친애하는 지도자
Sevgili Lider, Bir Liderin Sahip Olması Gereken Görünüme Sahip
1980'lerin ortasından beri kullanılmaktadır, özel günlerde söylenir. [2].
최고사령관
Başkomutan
İlk olarak 1980'lerde resmen ilan edilmeden önce kullanılırdı, sonra resmen başkomutan ilan edildi. [2].
위대한 령도자
Büyük Lider
Jong-il'in en sık kullanılan unvanlarındandır. [2].
인민의 어버이
Halkın Babası
Şubat 1986'dan beri kullanılmaktadır. [2].
공산주의 미래의 태양
Komünizm Geleceğinin Güneşi
Bu unvan, 1980'lerin ortasından beri kullanılmaktadır. [2].
백두광명성
Baekdu Dağı'nın Parlayan Yıldızı
향도의 해발
Güneşin Yol Gösteren Işını
혁명무력의 수위
Devrim Silahlı Kuvvetleri'nin Lideri
21 Aralık 1991'den beri kullanılmaktadır -Jong-il, Kore Halk Ordusu'un başkomutanı olunca-. [2].
조국통일의 구성
Anavatanın Birleşmesinin Güvencesi
조국 통일의 상징
Anavatanın Sembolü
민족의 운명
Milletin Kaderi
자애로운 아버지
Sevilen Lider
당과 국가와 군대의 수위
Partinin, Ülkenin ve Ordunun Lideri
수령
Lider
Kim Il-sung'un ölümünden sonra kullanılmaya başlandı. [2].
장군
General
En sık kullanılan unvanlardandır -1994'ten beri-. [2].
우리당과 우리 인민의 위대한 령도자
Partimizin ve Milletimizin Büyük Lideri
1994'ten beri kullanılmaktadır. [2].
위대한 장군님
Büyük General
경애하는 장군님
Sevilen Saygın Lider
위대한 수령
Büyük Lider
Kim Il-sung yaşarken de onun için kullanılırdı. [2].
경애하는 수령
Sevilen Saygın Lider
백전백승의 강철의 령장
İradeli ve Yenilmez Demir Komutan
Kim Il-sung için 3 yıllık yastan sonra kullanılmaya başlandı -1997'den itibaren-. [2].
사회주의 태양
Sosyalizmin Güneşi
민족의 태양
Milletin Güneşi
삶의 태양
Hayatın Büyük Güneşi
민족의 위대한 태양
Milletin Büyük Güneşi
1999'dan beri kullanılmaktadır -1998'de DPRK'nin yeni tüzüğünün kabulünden sonra- [2].
민족의 어버이
Milletin Babası
21세기의 세계 수령
21. Yüzyıl Dünyasının Lideri
2000'den beri kullanılmaktadır[2]
불세출의 령도자
Emsalsiz Lider
21세기 차란한 태양
21. Yüzyılın Parlak Güneşi
21세기 위대한 태양
21. Yüzyılın Büyük Güneşi
21세기 향도자
21. Yüzyılın Lideri
희세의 정치가
Hayret Veren Politikacı
천출위인
Cennetten Gelmiş Büyük Adam
천출명장
Cennetten Gelmiş Şanlı General
민족의 최고영수
Milletin En Yüce Lideri
주체의 찬란한 태양
Juche'nin Parlayan Güneşi
당과 인민의 수령
Partinin ve Milletin Lideri
위대한 원수님
Büyük Mareşal
무적필승의 장군
Yenilmez ve Daima Muzaffer General
경애하는 아버지
Sevilen Saygın Baba
21세기의 향도성
21. Yüzyılın Yol Gösteren Yıldızı
실천가형의 위인
Büyük Adam, Başarıların Adamı
실천가형의 위인
Büyük Savunmacı
구원자
Kurtarıcı
혁명의 수뇌부
Devrimin Beyni
혁명적 동지애의 최고화신
Devrimin Yoldaşça Sevgisinin En Yüksek Enkarnasyonu
각하
Ekselansları

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ History of Development of Foreign Trade İhracatın 55 Yıllık Gelişme Tarihi, Mart 2005
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r 전, 영선 (2006) 다시 고쳐 쓴 북한의 사회와 문화 [Kuzey Kore Sosyetesinin ve Kültürünün Yeni Görünümü].역락. ISBN 89-5556-491-0.