Kilâb bin Mürre

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kilâb ibn-i Mûrrah sayfasından yönlendirildi)

Kilâb bin Mürre ya da Mekkeli Ebû Zehra Hâkim Kilâb[1] (Arapçaكلاب بن مُرة) (Doğumu: Milâdî 373) Mûrrah ibn-i Kâ’b ibn-i Lu'ay ibn-i Gâlib ibn-i Fihr ibn-i Mâlik'in "Hind bint-i Sureyr ibn-i Selebeh ibn-i Haris ibn-i Fihr ibn-i Mâlik" adındaki ilk hânımından olan büyük oğlu idi.

Anne ve baba tarafından "Fihr ibn-i Mâlik" ile olan akrabalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Ebû Zehra Hâkim Kilâb", hem annesi hem de babasının ecdâdı tarafından hesaplandığında "En son ortak atası", Kureyş kabilesinin isim babası olan "Fihr ibn-i Mâlik" idi. Hem annesi hem de babasının soyu, Kureyş kabilesinin isim babası olan "Fihr ibn-i Mâlik" aracılığıyla önce Adnaniler'e, sonra da İsmail (Ishmael) oğullarından "Kedar Aşireti" vasıtasıyla İbrahim'e (Abraham) dayanmaktadır.

İslâm Peygamberi Muhammed'in annesi "ʿÂmine" ile olan akrabalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Hâkim Kilâb", İslâm Peygamberi Muhammed'in annesi ʿÂmine'nin hem baba tarafından dedesinin dedesi (ʿÂmine bint-i Vehb ibn-i ʿAbd-i Menâf ibn-i Zühre ibn-i Kilâb), hem de ʿÂmine'nin anneannesi olan ʿÂmine bint-i Barra bint-i Ümmü Hâbib'in dedesinin dedesi (Essâd ibn-i ʿAbdû’l-Uzza ibn-i Kusayy ibn-i Kilâb) olur.

Kardeşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İki tane anneleri farklı olan erkek kardeş sahibi idi. Bunlar anneleri, babası Mûrrah ibn-i Kâ’b'ın ikinci hânımı "Esmâ bint Adîy" (Hind bint Hariseh el-Barikiyyeh) olan, "Teym ibn Mûrrah" ile "Yakazeh ibn Mûrrah" idi.[2]

Hânımı ve oğulları[değiştir | kaynağı değiştir]

"Fatımah bint-i Sa'd ibn-i Seyl" ile evlendi ve bu evlilikten iki oğlu oldu. Büyük oğlu "Zühre ibn-i Kilâb" daha sonra "Bânû Zühre" kabilesinin isim babası oldu. Daha genç olan oğlu "Kusay bin Kilab" ise Kâbe'nin Kureyşli ilk muhâfızı oldu. Ölümünden sonra ise hânımı, Bânû Ezrâ Kabilesi’nden "Rabi'ah ibn-i Haram" ile evlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ibn Hisham. The Life of the Prophet Muhammad. 1. s. 181. 
  2. ^ Maqsood, Ruqaiyyah Waris. "The Prophet's Family Line No 2 - from Qusayy to Adnan and beyond". Ruqaiyyah Waris Maqsood Dawah. 25 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011.