Ki-Adi-Mundi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ki Adi Mundi sayfasından yönlendirildi)
Ki-Adi-Mundi
Yıldız Savaşları karakteri
CanlandıranSilas Carson
Bilgileri
TürCerean
CinsiyetErkek
KonumJedi Ustası, Konsey Üyesi, Cumhuriyet
GezegeniCerea
ÜyelikJedi Konseyi
Galaktik Cumhuriyet

Ki-Adi-Mundi, Jedi Konseyi'nde görev yapan Jedi Ustasıdır. Bir insansı olan Ki'nin en fark edilebilir özelliği ikiz beynini muhafaza eden koni biçimindeki kafatasıydı.

Ki-Adi-Mundi'nin potansiyeli genç An'ya Kuro tarafından keşfedilmesinden sonra Düzen'e genele nazaran daha geç bir yaş olan dört yaşında girdi. Buna rağmen Yoda'nın eğitimi altında saygı duyulan bir Jedi Ustası olmayı başardı.

Kendi gezegeninin de bulunduğu sektörün Gözetmen Jedi'ı olan Ki-Adi-Mundi, Cerea'nın basit, sakin ve pasifist yaşam tarzını korumakla görevliydi. Bir seferinde Jabba The Hutt ve Ephant Mon'un gezegenden mal kaçırma girişimini başarıyla engelledi. Bu başarısı Jedi Şövalyesi rütbesinde olmasına rağmen onun, merhum Micah Giett yerine Jedi Konseyi'nde üye olmasını sağladı.

Tusken Raider'lar tarafından yetiştirilmiş bir insan olan A’Sharad Hett'i padawanı olarak alarak yetiştirdi. Daha sonra Hett, Usta seviyesine yükseldi.

Bölüm 1: Gizli Tehlike[değiştir | kaynağı değiştir]

Jedi Ustası Qui-Gon Jinn, Naboo Savaşı sırasında bir Sith saldırısını rapor ettiğinde, Usta Ki-Adi-Mundi şoke olarak, bu olay için “İmkansız, Sith'lerin bin yıl önce soyları tükendi.” dedi.

Sith tehdidini fark etmekteki başarısızlıkları yüzünden Jedilar ilk olarak en büyük Ustalarından birini; Usta Qui-Gon Jinn'i kaybetti. Ki-Adi-Mundi, Jinn'in kasvetli cenazesine katılmak için Naboo'ya gitti ve Naboo'nun savaş sonrası neşeli özgürlük kutlamaları esnasında da oradaydı.

Bölüm 2: Klonların Saldırısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Konsey'de hizmet etmeye devam eden Jedi Ustası Ki-Adi-Mundi, Jedi Düzeni'nin tarihi boyunca yaşadığı en büyük krizlerden biri esnasında da aynı görevdeydi. Düzendeki pek çoğu gibi Ki-Adi-Mundi'de, Cumhuriyet'i bölmekle tehdit eden Ayrılıkçı hareketinin mimarının eski Jedi Kont Dooku olduğuna inanmayı reddetti. Jedi felsefesi üzerine eğitim görmüş bir politik idealist olan Dooku’nun kişiliğine bu durumun uymadığı yönünde mantık yürüttü.

Ki-Adi-Mundi, Dooku'nın sınırları ile ilgili yanılan tek Jedi değildi. Eski Jedi, Usta Obi-Wan Kenobi, Padawanı Anakin Skywalker ve Senatör Padmé Amidala'nın planlı idamını görmek için arenadaydı. Ki-Adi-Mundi'nin de içinde bulunduğu bir Jedi kuvvetinin aniden ortaya çıkışı üç esiri ölümden kurtardı. Ki-Adi-Mundi ve arkadaşı birkaç Jedi Konseyi üyesi daha Geonosis ve Ayrılıkçı droid kuvvetleri ile savaştılar. Jedi'lar Geonosisliler'ın icabına bakmaya hazırdılar ancak Ayrılıkçı droid ordusunun büyüklüğü yüzünden gafil avlandılar. Pek çok Jedi o savaşta öldü ancak Ki-Adi-Mundi sağ kurtulanlar arasındaydı.

Bölüm 3: Sith'in İntikamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet destek kuvvetleri geldiğinde, Ki-Adi-Mundi sıcak savaşa klon askerlerinin başında katıldı. Geonosis'in savaşla karışan düzlükleri yıkıcı Klon Savaşları'nın ilk savaş alanı oldu. Diğer Jedi'lar gibi Ki-Adi-Mundi’de Klon Savaşları’nda general rütbesi aldı ve galaksi boyunca yayılmış seferlerde klon askerlerini komuta etti. Jedi Konseyi'ndeki yerini koruyarak toplantılara hologram ile katıldı.

Dış Halka kuşatmaları esnasında, Klon Savaşları sonuna yaklaşmışken Ki-Adi-Mundi, Bankacılık Klanının kale gezegeni Mygeeto'da Kumandan Bacara ile birlikte Galaktik klon askerlerini komuta etti.

Jedi Konseyi, Şansölye Palpatine tarafından yapılan değişikliklerle yüzleşirken Ki-Adi-Mundi Coruscant ile iletişim halindeydi. Şansölye ve daha fazla güç arzusu yüzünden endişelenmeye başladı. Jedi Konseyi'nin üst rütbelileri ile Şansölye'yi görevden almayı tartışırlarken Ki-Adi-Mundi, gücün güvenli bir şekilde el değiştirmesini sağlamak için Jedi Konseyi'nin Senato'nun kontrolünü ele alabileceğini belirtti. Direkt ihanet sayılacak bu öneri, Cumhuriyet'teki demokrasinin ne kadar dengesiz hal aldığına dair rahatsız edici bir işaretti.

Palpatine'in Sith Lordu olduğunun anlaşılmasından sonra Palpatine Jedi'lara karşı olan oyunun son darbesi Emir 66'yı emretti. Galaksinin her köşesindeki klon kumandanlarına gizlice iletilen bu emir, Jedi'ları Cumhuriyet'e karşı hainler olarak ilan ederek öldürülmelerini sağladı. Kumandan Bacara ve askerleri Ki-Adi-Mundi’ye ateş açtılar. Jedi kendini savunmaya kalktıysa da yoğun ateşe fazla dayanamayarak yaşamını yitirdi.

Galaktik İmparatorluk zamanında Sate Pestage'in araştırdığı resmi kayıtlarda Ki-Adi-Mundi'nın Mygeeto'daki köprülerden birinde patlayıcı bir cihazı çalıştırdığı gerekçesi ile idam edildiği belirtilmektedir.