Keten kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Keten kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Fringillidae
(İspinozgiller)
Cins: Carduelis
Tür: C. cannabina
Carduelis cannabina
Linnaeus, 1758
Carduelis cannabina cannabina

Keten kuşu (Carduelis cannabina), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türüdür. Adını kenevir ve keten tohumlarına olan düşkünlüğünden alır.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ortak keten, uzun kuyruğu olan ince bir kuştur. Üst kısımları kahverengi, boğazı lekeli beyaz ve gagası gridir. Yaz erkeğinin gri ensesi, kırmızı baş bandı ve kırmızı göğsü vardır. Dişiler ve genç kuşların kırmızısı yoktur ve alt kısımları beyazdır, göğüsleri çizgili devetüyü rengindedir. Sıradan linnet'in hoş şarkısı hızlı triller ve cıvıltılar içerir. Yerde beslenir ve çalıların altında beslenir, yiyeceği esas olarak civcivlerine de beslediği tohumlardan oluşur. Çoğu ekilebilir yabani ot, budak otu, rıhtım), kuş otu, karahindiba, devedikeni, devedikeni, yer yosunu, alıç ve huş ağacından elde edilen küçük ila orta boy tohumları sever. Diyetlerinde küçük bir Omurgasız bileşeni vardır.

Davranış[değiştir | kaynağı değiştir]

Üreme için sık çalılıkları ve açık araziler tercih eder. Yuvasını bir çalıya kurar ve dört ila yedi yumurta bırakır. Bu tür, üreme mevsimi dışında büyük sürüler oluşturabilir, bazen kıyılarda ve tuz bataklıklarında twite gibi diğer ispinozlarla karışabilir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişinin tüyleri kahverengi zemin üstüne koyu kahverengi çizgili, erkeğin sırtı kızıl kahverengi, üreme mevsiminde tepesi ve göğsü parlak kızıldır. Uzun kuyrukludurlar. 13 cm uzunluğunda olan ve çalılık bölgelerde yaşayan bu kuşlar kışın diğer kuş türleriyle karışık sürüler oluşturarak yem ararken, açık arazide de görülür. Çalılıklara yaptıkları yuvalarına 4-7 yumurta bırakırlar.

Dağılımı ve ötüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkeğin tatlı bir ötüşü vardır. Tohumla beslenen ketenkuşu Türkiye'nin her bölgesinde yaz kış görülür.

Keten Kuşu
Keten Kuşu